• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2021

12:56

RODNI GRAD NAJBOLJEG KOŠARKAŠA SVETA ČEKA SVOG NAJVEĆEG SINA! Sombor sprema feštu za Jokića! /FOTO/

informer

NBA

RODNI GRAD NAJBOLJEG KOŠARKAŠA SVETA ČEKA SVOG NAJVEĆEG SINA! Sombor sprema feštu za Jokića! /FOTO/

Podeli vest

Nikola nas nije zaboravio, jedva čekamo da se vrati, pa da zajedno proslavimo MVP priznanje, kaže Jokićev nekadašnji trener Isidor Rudić * Imao je problem na časovima fizičkog, priseća se Nikolin nastavnik Robert Katona

Sombor će umeti da proslavi uspeh svog najvećeg sina, poručuju prijatelji i nekadašnji profesori Nikole Jokića, koji je u utorak postao prvi Srbin proglašen za najboljeg igrača NBA lige!
U Jokićevom rodnom gradu niko nije sumnjao da će biti drugačije.


Euforija se već oseća na ulicama, ali prava fešta se očekuje kad Nikola privede kraju obaveze u takmičenju NBA lige i vrati se u svoj grad. Svi u gradu poručuju: "Ne slavimo bez njega"!

Njegova zasluga

Telefonski pozivi roditeljima, ocu Branislavu posebno, stižu neprekidno, na većinu i ne odgovara. On nije želeo opširno da govori za medije jer, kako kaže, nagrada pripada njegovom sinu, a ne njemu.

Foto: informer

Nikola Jokić obožava konje



- Hvala na čestitkama, ali to je Nikolino, nije to naše. Mi smo samo bili tu da mu pomognemo i da budemo uz njega. Sve što je uradio njegova je zasluga, a mi smo samo bili pored njega. Naš porodični dogovor je da ne dajemo izjave, već da samo Nikola priča - poručuje Branislav Jokić.

Igrao nezavezanih pertli

Nemanja Pavkov, Jokićev prijatelj sa košarkaških terena u somborskim Jamama, seća se partija basketa sa bucmastim dečakom koji je danas najbolji košarkaš na svetu.
- Devet godina sam stariji od Nikole. On je bio mali buckasti klinac koji stoji pored terena i čeka da ga neko uvrsti u ekipu. Mi smo ga uvek uzimali jer je imao snažan takmičarski duh, osećaj za prostor, veliku motivaciju da pobedi. Ko bi rekao šta će od njega postati. I kad je otišao u Vojvodinu, pa posle u Megu, uvek je u slobodno vreme dolazio na teren na basket. Tad je već bio profi igrač koji pre basketa prvo radi vežbe istezanja, pa proverava opremu i tek onda kreće na teren. Toga nije bilo pre, ulazio je u igru sa ulice, nezavezanih pertli, samo da se igra - kaže Pavkov.


Nikolin uspeh obradovao je njegove Somborce, a posebno prijatelje i ljude koji su imali udela u njegovoj karijeri. Isidor Rudić, jedan od Jokićevih prvih trenera, za Informer iskreno kaže da nije očekivao da njegov nekadašnji pulen stigne do zvanja najboljeg košarkaša sveta.

Foto: informer

Od bucka do vrhunskog sportiste



- Vodio sam ga od 2008. do 2012. godine u tadašnjem KK Sokoš timu. Kod njega je bilo očigledno da je izuzetno talentovan, ali video se nedostatak u fizičkim elementima. Radne navike mu takođe nisu bile na visokom nivou, ali imao je veliku volju. Niko nije ni slutio da će postići ovakvu karijeru. Ali eto neke odluke ljudi oko njega i njegova velika volja, želja i ljubav prema košarci dovele su do ovakve karijere. Stalno smo u kontaktu, svih ovih godina redovno se čujemo. Jedva čekamo da se vrati, pa da slavimo - kaže Rudić.

Foto: informer

 



On naglašava da Nikola nije zaboravio odakle je potekao i da pomaže sportske klubove u Somboru.

- Fondacija "Jokić" postoji već četiri godine u Somboru, pomaže sportske klubove u našem gradu. Evo, i mi smo 2017. godine preimenovali ime kluba u KK Džoker, zna se zašto, Grad Sombor ima sada najboljeg košarkaša na svetu, a taj košarkaš najviše voli svoj grad - ističe Rudić.

Nije se promenio

Gradimir Marković, prvi trener Nikole Jokića u KK Sombor, kaže da se Nikola nimalo nije promenio otkako je postao svetska košarkaška zvezda.
- Nikola je sada po većini osobina isti kao kada je bio dečak od deset godina. Uvek spreman za nadmetanje, nadigravanje u kojem ne želi da ističe sebe, nego svoju ekipu. Mnogo je bio vezan za porodicu i pamtim kada smo bili u košarkaškom kampu, njegovom prvom, zvao je roditelje da im kaže da ne može više i da hoće kući jer mu nedostaju braća, roditelji i konji - priseća se Marković.

 

Jokićev nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", Robert Katona objašnjava da je on i kao bucmasti dečak umeo da se izbori sa fizičkim nedostacima.

- Imao je problem na časovima fizičkog, ali odmah se dalo primetiti da voli kolektivne sportove. Svoje nedostatke je nadomeštavao asistencijama drugim đacima. Najviše je posmatrao svoju stariju braću i želeo da ih kopira - kaže Katona.

Dve velike ljubavi

Jokićev najbolji prijatelj iz detinjstva, Igor Arnaut priseća se da je sa Nikolom igrao basket na lokalnim terenima.

- Odrasli smo zajedno na somborskim terenima, igrali smo basket u Jamama sve dok nije otišao u Vojvodinu, pa zatim u Megu. Drago nam je što se između svoje dve velike ljubavi, konja i košarke, opredelio za loptu. Na to su verovatno najviše uticala braća. Ali ne zaboravlja konje, to Somborci primete i te kako. Čim dođe u Sombor, prvo ide u štalu kod konja, pa onda na basket, valjda mu je dosta koševa tamo u Americi, pa se ovde opušta. Kad je tu, ne zaboravlja nikoga. Imamo pravu ekipu i nećemo da slavimo ovaj uspeh bez njega, čekamo ga - naglašava Arnaut.


 

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija