• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.10.2022

19:10

JOKIĆ U VRHU LISTE NAJBOLJIH IKADA! Evo gde su Divac, Stojaković, Bodiroga, Bogdanović...

ap photo

NBA

JOKIĆ U VRHU LISTE NAJBOLJIH IKADA! Evo gde su Divac, Stojaković, Bodiroga, Bogdanović...

Podeli vest

Košarkaški portal "Hoopshype" prošle godine je objavio listu najboljih neameričkih košarkaša svih vremena, po uzoru na listu NBA lige povodom njene 75. godišnjice.

Uoči nove NBA sezone osvežio je svoju lestvicu i popravio rang nekolicini aktivnih igrača poput Nikole Jokića i Luke Dončića.

Srpski centar je nakon druge uzastopne MVP sezone skočio s osmog na šestog mesto, a Dončić nakon još jednog izbora u idealnu petorku NBA lige s 11. na deveto.

Na listu su ukupno šestorica Srba, a osim Jokića to su: 17. Predrag Stojaković, 21. Vlade Divac, 50. Dejan Bodiroga, 61. Bogdan Bogdanović i 68. Predrag Danilović.

Foto: Reuters

Kamerunski centar Džoel Embid se sa 17. mesta probio na 11. i tako za jednu poziciju potisnuo Dražena Petrovića, koji je prema "Hoopshypeu" sada 15. najbolji neamerički košarkaš svih vremena.

Tu su i četiri Hrvata – osim Dražena, na 22. mestu je Toni Kukoč, na 38. Dino Rađa, a na 61. je Bojan Bogdanović, jedini aktivni hrvatski igrač.

Foto: printscreen

Vlade Diva i Dražen Petrović

Kriterijum za ovu listu prvenstveno su se odnosili na učinak i uspehe u NBA ligi, pa su na njemu retki igrači koji su u NBA ligi igrali kratko ili nikad, poput Danilovića i Bodiroge, Grka Galisa i Spanulisa, Španca Navara ili Brazilca Oskara Šmita.

Najbolji neamerički košarkaš svih vremena prema NBA kriterijima je nigerijski centar Hakim Oladžuvon, koji je 1994. i 1995. predvodio Hjuston Roketse do dve uzastopne titule.

Drugi je najbolji Evropljanin ikad Dirk Novicki, šampion iz 2010, dok je treći dvostruki MVP i šampion iz 2021. Janis Adetokumbo.

Najbolji neamerički košarkaši svih vremena:
1. Hakim Oladžuvon (Nigerija)
2. Dirk Novicki (Nemačka)
3. Janis Adetokumbo (Grčka)
4. Stiv Neš (Kanada)
5. Pau Gasol (Španija)
6. Nikola Jokić (Srbija)
7. Toni Parker (Francuska)
8. Manu Đinobili (Argentina)
9. Luka Dončić (Slovenija)
10. Dikembe Mutombo (Kongo)
11. Džoel Embid (Kamerun)
12. Al Horford (Dominikanska Republika)
13. Mark Gasol (Španija)
14. Rudi Gober (Francuska)
15. Dražen Petrović (Hrvatska)
16. Jao Ming (Kina)
17. Predrag Stojaković (Srbija)
18. Arvidas Sabonis (Litvanija)
19. Detlef Šremf (Nemačka)
20. Rolando Balkman (Panama)
21. Vlade Divac (Srbija)
22. Toni Kukoč (Hrvatska)
23. Karl-Entoni Tauns (Dominikanska Republika)
24. Nikola Vučević (Crna Gora)
...
28. Goran Dragić (Slovenija)
38. Dino Rađa (Hrvatska)
50. Dejan Bodiroga (Srbija)
61. Bojan Bogdanović (Hrvatska)
68. Predrag Danilović (Srbija)
75. Jusuf Nurkić (BiH)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija