• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2023

18:31

SADA MU PRIDODAJU PAŽNJU! Zvanični sajt NBA lige pobrojao 15 zanimljivosti o Nikoli Jokiću!

printscreen

NBA

SADA MU PRIDODAJU PAŽNJU! Zvanični sajt NBA lige pobrojao 15 zanimljivosti o Nikoli Jokiću!

Podeli vest

Mnogo je bilo potrebno NBA ligi da napokon prepozna i pridoda pažnju Nikoli Jokiću kao superstaru koji on jeste, a sada su nabrojali 15 zanimljivosti o srpskom košarkašu na svom zvaničnom sajtu.

Nikola Jokić, dvostruki MVP lige i najdominantniji igrač ovogodišnjeg plej-ofa je uveo Denver Nagetse u NBA finale po prvi put u istoriji franšize. Njegov put od malo-poznatog mladog igrača do današnjeg statusa je neverovatan. Pokušali smo da sastavimo listu od 15 osobina najpoznatijeg igrača sa tim brojem na dresu u ligi.

1. Skromni atletski počeci

Mnogi profesionalni sportisti od rane mladosti pokažu naklonost nekom sportu, ali ne i Jokić. 

- Bio sam viši i deblji od većine dečaka i devojčica. Voleo sam časove matematike i istorije, nisam voleo fizičko vaspitanje. U srednoj školi nisam mogao da uradim jedan sklek - prisećao se Jokić,

2. Košarka i konji

U nekom paralelnom univerzumu Nikola Jokić, umesto da predvodi jedan od najjačih napada NBA lige, vodi računa o svojim konjima i učestvuje na trkama. Somborac nikada nije krio ogromnu ljubav prema ovim životinjama.

- Jednostavno sam se zaljubio u lepotu i eleganciju konja. To mi je bio primarni hobi. Košarku dugo nisam shvatao ozbiljno. Bio sam neopredeljen između konja i košarke - rekao je Nikola koji je izašao ranije sa utakmice u pionirskom uzrastu kako bi stigao na konjske trke.

Foto: Starsportphoto

Jokić sa konjem

3. Uticaj interneta

Mladom Jokiću je jedini "prozor" u NBA bio na Jutjubu, na kom je pratio zbivanja u američkoj košarci tek kada je napunio 14 godina. Najbolji potezi Majkla Džordana i Kobija Brajanta su mu prvi zakupili pažnju. Nakon toga mnogo je gledao najbolje dodavače među centrima. Tada, NBA utakmice nisu prenošene u Srbiji.

4. Napredovao "dok trepneš" 

Jokićev košarkaški put do NBA je bio kratak i strm, to govori o tome koliko je brzo, ali i teško postao profesionalac. 17-godišnji Nikola se 2012. pridružio Mega Leksu za koji je beležio 1.8 poena i dva skoka u 10 minuta po utakmici te godine. Nakon jedne godine usavršavanja i poboljšanja, Denver ga je draftovao sa 41. pozicije.

5. NBA karijera se umalo nije desila

Dve nedelje pre početka drafta 2014, Jokićevo ime je povučeno sa liste kandidata. O toj odluci je njegov agent Miško Ražnatović tvitovao tada.

 

 

Nagetsi su, navodno, tada obećali Srbinu da će ga birati ukoliko se opredeli za draft.

6. Vredan čekanja

Iako su birali Jokića 2014, Nagetsi su morali sačekati čitavu godinu kako bi "oblikovali" budućeg centra svoje ekipe. Popularni "džoker" je odigrao tu 2015. u Mega Leksu i tako još više iskazao potencijal koji poseduje. Iste te godine osvojio je zvanje najboljeg mladog igrača i MVP-ja Jadranske lige. Ovim priznanjima je "ubedio" Denver da sa njim potpišu ugovor.

7. Nebrušeni dijamant

Od svih igrača koji su "prozvani" sa 31. ili kasnijih pozicija, Jokićeve brojke su druge u istoriji po poenima, treće po skokovima, četvrte po asistencijama i prve po pobedama. 

8. Poreklo "Sombor šafla" 

Koliko MVP igrača je stvorilo svoj prepoznatljivi pokret zbog povrede? Dok je rehabilitovao levi zglob, Jokić je pokušao da težinu "prebaci" na zdraviji članak tokom treninga. Iz toga se rodio nesvakidašnji "Sombor šafl" koji je ime dobio po gradu u kojem je Srbin rođen.

9. Sa konja... po nagradu! 

Zamislite da ste visoki dva metra i deset centimetara i da vas dočekuju kolege iz NBA lige sa MVP trofejem dok se vraćate iz vožnje kočijom u svom rodnom Somboru. Običan dan u životu Nikole Jokića.

10. Sve za tim

Koliko MVP igrača se dobrovoljno javilo da ulazi sa klupe? Kada se tadašnji startni centar Denvera Jusuf Nurkić oporavio od povrede, trener Majk Maloun je želeo da eksperimentiše igranjem sa dvojicom centara u petorci. Jokić je smatrao da to ne daje rezultata pa je predložio da ulazi sa klupe. Naposletku, Denver je Nurkića, koga su birali 25 mesta pre "džokera" u istom draftu, poslao u Portland.

11. Veza između Mareja i Jokića

Jedan od najboljih dvojaca u NBA ligi, Nikola Jokić i Džamal Marej imaju saradnju na terenu koju je nemoguće naučiti. Treninzi tome samo pomažu. Jokić je Mareju dodao loptu 1549 puta u regularnoj sezoni (prvi sledeći je Brus Braun sa 808). Zauzvrat, Nikola je dobio 1273 dodavanja od Mareja.

12. U društvu velikana

Brojke koje Jokić beleži imaju sve manji broj igrača kojima je isto polazilo za rukom. Ove sezone se srpski reprezentativac pridružio Viltu Čemberlejnu kao jedini igrači koji su prosečno beležili tripl-dabl u više plej-of serija jedne godine. Istog Čemberlejna je prestigao po broju trip-dablova (osam) tokom doigravanja u jednoj godini. Uz Oskara Robertsona, Jokić je jedini igrač koji je u jednoj sezoni zabeležio 2000 poena, 1000 skokova i 800 asistencija.

13. Vodi Denver na nove visine

Nugetsi su pristupili NBA ligi prilikom spajanja ABA i NBA liga 1976. Od tada, ekipa iz Kolorada nikada nije stigla do finala NBA. Poraženi su u finalu konferencije četiri puta (1978,1985,2009,2020). Jokić je predvodio Nagetse u njihovoj pobedi nad Lejkersima od 4:0, sa neverovatnih 27,8 poena, 14,5 skokova i 11,8 asistencija uz 50 odsto šuta iz igre, odnosno 47 odsto za tri poena.

14. Svuda sa prstenom

Jokić je otvoreno govorio o ispunjenosti svog života zbog stvari mimo košarke. Srpski centar svaku utakmicu igra sa burmom sigurno uvezanom u pertle patika.

Foto: printscreen

Brat i supruga Nikole Jokića

15. Najbolji igrač Nagetsa ikada?

Sve se manje dovodi u pitanje. Nikolino ime je već česta pojava u knjizi rekorda Denver Nagetsa. Predvodeći po broju asistencija i skokova, nalazi se na petoj poziciji po broju poena, procentu šuta, ukradenim loptama, odigranim utakmicama i ubačenim trojkama, a peti po broju ubačenih slobodnih bacanja. Takođe je i jedini igrač Nagetsa koji je imenovan za MVP-ja i predvodi franšizu po broju selekcija za prvi tim NBA  lige (ima ih tri).

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"
Hronika

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ "Vladislav Ribnikar" istakao je gostujući na "Blic" televiziji da je ponašanje roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucanjem iz očevog pištolja usmrtio devetoro dece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dečaka ubice vode se dva postupka, jedan krivični i drugi parnični.

06.05.2024

07:43

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga
Hronika

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga

Nestanak male Danke Ilić iz Bora, koji se dogodio 26. marta, šokirao je javnost, a tragični razvoj događaja dodatno je potresao čitavu zajednicu. Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili su službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, a nakon toga su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila, gde ju je Dejan Dragijević ugušio.

06.05.2024

06:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija