• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.12.2023

06:40

Na današnji dan: Rođen je kralj Džejms, rekorder NBA, kome godine ništa ne mogu

EPA Images

NBA

Na današnji dan: Rođen je kralj Džejms, rekorder NBA, kome godine ništa ne mogu

Podeli vest

Na današnji dan 30. decembra 1984. godine rođen je jedan od najboljih košarkaša svih vremena Lebron Džejms.

Popularni "Kralj" iako ima 39 godina i dalje je aktivan igrač i trenutno brani boje Los Anđeles Lejkersa, a iza sebe ima 20 sezona provedenih u NBA ligi. Pored "jezeraša" tokom karijere je igrao i za Klivlend Kavalirse i Majami Hite, osvojio je četiri šampionska prstena, čime je postao jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je osvojio titulu sa tri različita tima. Takođe, četiri puta je bio proglašen za najboljeg igrača sezone i finalne serije (MVP). 

Foto: EPA Images

Američki krilni igrač je vlasnik brojnih rekorda u najjačem košarkaškom takmičenju. Momak iz Ohaja je igrao deset finala NBA lige, od čega osam zaredom, sa Majamijem i Klivlendom, od 2011. do 2018. Čak 19 puta je igrao na NBA Ol-staru, tri puta je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Ol-stara, rekordnih 13 puta je uvršten u prvi tim NBA.

Ove 2023. godine postao je najbolji strelac u istoriji NBA lige, prestigavši na večnoj listi legendarne - Karima Abdul Džabara, Karla Malona, Kobija Brajanta i Majkla Džordana. "Kralj" je trenutno na kvoti od preko 39,000 poena. 

Foto: EPA Images

Šampion sa Lejkersima

As Lejkersa je i četvrti u istoriji po broju asistencija , sa preko 10.000, a ostvario je i preko 10.000 skokova.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je dva olimpijska zlata (2008, 2012), kao i bronzu na Igrama 2004. godine. Takođe, sa Amerikancima je bio treći i na Svetskom prvenstvu 2006. godine.

Lebron rođen u Ohaju, profesionalnu karijeru počeo je 2003. godine, kada je izabran kao prvi pik na draftu od strane Klivlenda. Odmah u prvoj sezoni je pokazao da će biti superzvezda, jer je ušao u idealni tim novajlija, a proglašen je za najboljeg novajliju lige. 


Džejms je 2007. godine vodio Kavalirse do finala, ali su u završnoj seriji počišćeni od strane San Antonija (4:0). U naredne dve sezone Lebron je sa ekipom iz Klivlenda zaustavljen u polufinalu i finalu Istočne konferencije. Nezadovoljan što je u tri navrata ostao praznih ruku "Kralj" je odlučio da posle sedam sezona napusti Klivelend i pređe u Majami. Takav potez mu se brzo isplatio, jer je sa Hitima 2012. i 2013. osvojio šampionske prstene, a a oba puta je proglašen za MVP finala i lige. 

Foto: EPA Images

Lebron Džejms i Nikola Jokić

Nakon četiri godine na Floridi, vratio se ponovo u Klivlend 2015, sa kojim je te iste sezone izborio finale, ali su kobni po njih bili Golden Stejti Voriorsi. Ipak, sve propuštene šanse sa Kavalirsima u prvom i drugom mandatu, Lebron je naplatio 2016, kada je konačno postao šampion sa omiljenim timom. "Kralj" je tako doneo prvu titulu Kavalirsima u istoriji, a takođe to je bio prvi trofej za neki sportski klub iz Klivlenda nakon 52 godine. 

Ekipa iz Ohaja je i naredne dve sezone pod palicom Džejmsa stizala do finala, ali je ostajala praznih ruku. Nakon finala 2018, prešao je u Los Anđeles Lejkerse, sa kojima je godinu dana kasnije stigao do novog trofeja, četvrtog u svojoj karijeri, a i po četvrti put je proglašen za najkorisnijeg igrača finala. 

 

 

 

Igrao je u deset finala NBA lige, od čega osam zaredom, sa Majamijem i Klivlendom, od 2011. do 2018, a osvojio je četiri puta titulu. Četiri puta je dobio nagradu za najboljeg igrača lige (MVP), četiri puta za najkorisnijeg igrača finala, 19 puta je igrao na NBA Ol-staru, tri puta je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Ol-stara, rekordnih 13 puta je uvršten u prvi tim NBA, tri puta u drugi tim, tri puta u treći tim, pet puta je izabran u prvi odbrambeni tim i jednom u drugi tim, po jednom je bio najbolji strijelac i najbolji asistent lige, a proglašen je za rukija godine 2004, kada je i uvršten u idealni tim rukija. Rekorder je po broju postignutih poena u NBA ligi, po čemu je prestigao na vječnoj listi Karima Abdul Džabara, Karla Malona, Kobija Brajanta i Majkla Džordana, a rekorder je i po broju poena u plej-ofu. Po broju asistencija je na četvrtom mjestu vječne liste, sa preko 10.000, a ostvario je i preko 10.000 skokova. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama — 2008. i 2012, bronzanu medalju na Igrama 2004, bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2006. i zlatnu medalju na Američkom prvenstvu 2007. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija