• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Vuletić

18.03.2024

12:45

Jokić, Bogdan, Micić, Nurkić... NBA draft 2014. obilovao talentom iz Evrope!

Shutterstock/USA today/EPA

NBA

Jokić, Bogdan, Micić, Nurkić... NBA draft 2014. obilovao talentom iz Evrope!

Podeli vest

NBA draft 2014. godine jedan je od najjačih po broju kvalitetnih igrača koji su iz Evrope stigli u Sjedinjene Američke Države. Nikola Jokić, Vasilije Micić i Bogdan Bogdanović su samo neki od njih...

Dugo je najjača košarkaška liga sveta bila "zatvorena" za igrače sa Starog kontinenta i bilo je jako teško navići se na tamošnji način igranja i samog života.

Naravno, bila je prava retkost da tokom prozivke novih imena u ligi ne bude nijednog novajlije iz Evrope, ali ih je 2014. imala pregršt.

Foto: AP/Photo

Jokić i Lebron Džejms u duelu 2015.

Naravno, na vrhu liste je Nikola Jokić.

Amerikancima tada nepoznati momak iz Sombora biran je sa 41. pozicije druge runde, a tokom njegovog "predstavljanja" išla je legendarna reklama za lanac brze hrane "Tako bel".

Popularni "džoker" opredelio se za još jednu sezonu u timu Mege, ne bi li dodatno stasao i bolje se pripremio za izazove "preko bare". 

Ovaj potez, ispostaviće se, bio je jako pametan, pa je Jokić dres Denver Nagetsa obukao 2015. i odmah zasenio nove saigrače. Zamišljen je kao treća opcija na centarskoj poziciji, odmah iza Jusufa Nurkića i Džej Džeja Hiksona. Međutim, kada bi dobio priliku, maksimalno bi je koristio i jako brzo je "krčio" sebi mesto na parketu. Nekoliko godina kasnije, Denver je šampion NBA lige, a Nikola dvostruki MVP i najbolji igrač finala.

JOKIĆ - 25,9 poena, 12,2 skoka, 9,1 asistencija.

Foto: AP/Photo

Nikola Jokić

Nagetsi su tada ispred sebe imali dilemu. Dati šansu buckastom Srbinu ili ostati pri prvobitnome planu, to jest Jusufu Nurkiću, koji je biran iste godine.

Snažni centar iz Bosne i Hercegovine se sjajnim partijama u Cedeviti preporučio NBA skautima i timovima. 

Izabran je sa 16. pozicije prve runde, a za njega su se odlučili Čikago Bulsi, iako su ga odmah prosledili u Denver Nagetse. Nurkić je odlično počeo NBA karijeru, ali mu nije odgovarao ubrzani "rast" Nikole Jokića. Nezadovoljan umanjenom minutažom i deljenja parketa sa Srbinom, postavio je pred upravu Denvera ultimatum - "ili on ili ja". 

Čeoni ljudi "grumenja" odlučili su se za Nikolu i, po svemu sudeći, nisu pogrešili. Nurkić je razmenom poslat u Portland, gde je igrao od 2017. do 2023, a sada je član Finiks Sansa sa Bredlijem Bilom, Kevinom Durentom i Devinom Bukerom.

NURKIĆ - 11,5 poena, 11 skokova, 3,8 asistencija.

Foto: AP/Photo

Jusuf Nurkić

Vrata lige te godine otvorila su se i fantastičnom šuteru i kapitenu "orlova", Bogdanu Bogdanoviću.

Ipak, prve korake u NBA ligi načiniće tek 2017. Leta kada su ga izabrali Finiks Sansi kao 27. pika prve runde, zamenio je dres Partizana Fenerbahčeovim, gde je pružao najbolje partije karijere.

Sa timom iz Istanbula osvojio je Evroligu i proglašen je najkorisnijim igračem takmičenja, što je izazvalo veliku pažnju tima koji je u tom trenutku stigao do njegovih prava - Sakramento Kingsa.

Za "kraljeve" je igrao zajedno sa Nemanjom Bjelicom, ali nije uspevao da održi kontinuitet dobrih partija zbog povreda i čestih promena na klupi tima. Posle tri sezone u Kaliforniji, 2020. stiže u Atlanta Hokse čiji dres nosi i dan danas, a ove sezone postiže najbolje brojke u karijeri.

BOGDANOVIĆ - 16,5 poena, 3,4 skoka, 3 asistencije.

Foto: AP/Photo

Bogdan Bogdanović

Srbija je na draftu 2014. imala još dva predstavnika Vasilija Micića i Nemanju Dangubića.

Popularni Vasa bio je izbor Filadelfija Seventisiksersa kao 52. pik druge runde, dok je Danguba biran dva igrača kasnije.

Poput Bogdanovića, Micić se takođe opredelio za ostanak u Evropi i isto kao saigrač iz reprezentacije, uspeo je da osvoji Evroligu i bude proglašen najboljim igračem takmičenja.

Priliku u NBA dobio je prošlog leta dolaskom u Oklahoma siti Tander, ali tamo nije uspevao da se nametne pa je trejdovan u Šarlot Hornetse za koje trenutno igra košarku života.

Sa druge strane, Dangubić nije uspeo da se izbori za svoje mesto u najjačoj ligi sveta, pa je karijeru nastavio u Evropi, a danas igra za grčki Peristeri.

MICIĆ - 6,4 poena, 1,3 skoka, 3,7 asistencije.  

Foto: AP/Photo

Vasilije Micić

Najviše rangirani igrač te godine na draftu bio je Dario Šarić, biran od strane Orlando Medžika sa 12. pozicije prve runde. Odmah je usledio trejd kojim je hrvatski košarkaš završio u Filadelfiji, za koju je nastupao od 2016. do 2018. Sledeći primer većine "komšija" i on se odlučio za još par godina u Evroligi. U međuvremenu je promenio veliki broj timova, pa je tako nosio dresove Minesote, Finiksa, Oklahome, a sada brani boje Golden Stejta.

ŠARIĆ - 8,2 poena, 4,5 skokova, 2,3 asistencije.

Foto: AP/Photo

Dario Šarić

Nešto zapaženiju karijeru i mesto u NBA i dan danas uspeo je da ostvari i Klint Kapela. Švajcarski centar je nastupao za Hjuston, a sada je član Atlanta Hoksa zajedno sa Bogdanovićem.

KAPELA - 11,3 poena, 10,6 skokova, 1,1 asistencija.

Visoka očekivanja, nažalost neispunjena, bila su ispred Alesandre Đentilea, ali Italijan nije uspeo da se održi u Sjedinjenim Američkim Državama. Da stvar bude gora, jako brzo je ostao bez mesta u Evroligi, pa sada nastupa za Skafati basket iz italijanske Serije A.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija