• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

10.06.2024

08:04

Tuga! Preminuo sin slavnog košarkaša srpskih korena

profimedia

NBA

Tuga! Preminuo sin slavnog košarkaša srpskih korena

Podeli vest

Džoš Maravić, inače sin čuvenog košarkaša srpskih korena Pita Maravića, preminuo u 42. godini.

Američki mediji, kao i čuveni koledž LSU, navode da uzrok njegove smrti još nije poznat. Džoš Maravić je uspeo da ispuni svoj dečački san i zaigra na Univerzitetu na kom je njegov otac postavio rekord od 3.667 datih poena u periodu od 1967. do 1970. godine.

- Želeo sam da dođem ovde i učinim svog oca ponosnim. Znam da neću biti zvezda, ali dovoljno mi je da samo budem deo njega - rekao je Džoš Maravić još 2005. godine.

 

 

Džoš je imao samo dve godine više od svog oca u trenutku kada je preminuo.

Pit "Pistol" Maravić je živeo i karijeru gradio u Americi. Njegov deda se doselio u Ameriku, a njegov otac tu osnovao porodicu, pa je Pit ostao da živi u Sjedninjenim Američkim Državama. Pit je kao tinejdžer pohađao dve srednje škole, D. V. Daniel Haj Skul u Južnoj Karolini i Broton Haj Skul u Rejliju u Severnoj Karolini. Dopao se koledž skautima zbog šuterskih sposobnosti, driblinga, dodavanja i skorom postignutih poena. Priča se da je Pit želeo da se upiše na Univerzitet Zapadne Virdžinije, ali mu je otac na to zapretio da ako ne potpiše za LSU ne treba više nikada ni da se vraća kući. I tako, 1966, Pit je zaista odlučio da se upiše na Državni univerzitet Luizijane - LSU i da igra za svoga oca, koji je tada bio novopostavljeni glavni trener univerzitetskog košarkaškog tima. Tu je Pištolj Pit sa svojim zaštitnim znakom - zarozanim soknama, postao legendaran. 

Nakon što je diplomirao na univerzitetu LSU 1970. godine, Maravić je izabran kao treći u prvoj rundi drafta NBA lige i odmah ušao u njenu istoriju kada je potpisao svoj prvi ugovor na 1,9 miliona dolara. Bila je to jedna od najvećih plata u to vreme kada je potpisao za Jastrebove iz Atlante. Posle četiri godine je  trejdovan u Nju Orlins Džez. Maravić je završio karijeru u Juta Džezu i u Boston Seltiksima.U deset NBA sezona, Maravić je bio pet puta član ol star tima, postigao je 15948 poena u 658 utakmica što čini u proseku 24,2 poena po utakmici (15. mesto svih vremena). Pit Maravić je u NBA ligi proveo 10 godina. Umro je 1988.godine sa 40 godina od posledica srčanog udara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija