• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

19.10.2024

18:28

NBA liga zbog Jokića menja pravila! (VIDEO)

tanjug/ap

NBA

NBA liga zbog Jokića menja pravila! (VIDEO)

Podeli vest

Sudijska komisija zasedala i ukinula mogućnost da igrač "krade" vreme.

Doktorirao je Nikola Jokić krađu vremena u NBA ligi kako bi svom timu sačuvao koji sekund u momentima kada vodi. Centar Denvera uspešno je "varao" sudije i izbegavao kontakt sa loptom nakon primljenog koša kako bi vreme teklo. Tek kada bi ga neko opomenuo trostruki MVP bi otišao po loptu i izveo je iz auta. 

Vrlo brzo su Jokićevu "foru" implementirali i drugi košarkaši zbog čega su se bunili čelnici NBA lige, ali i navijači. Pre početka nova sezone sudijska komisija je zasedala i odlučila da ukine, žargonski rečeno - Jokićevo pravilo. Naime, jedan od savetnika za suđenje Monti Mekučen, otkrio je da je NBA liga ograničila vreme koje igrač može da troši prilikom izvođenja lopte iz auta, posebno u završnici utakmica. 

Izgleda da neće moći više da radi to, ali jedno pravilo koje se takođe tiče gubljenja vremena je takođe bila tema, a to je "šetanje psa", kako Amerikanci vole da zovu taj momenat. Radi se o trenutku kada igrač izvede loptu, a prvi košarkaš u polju je ne dira već je pusti da se kotrlja dok mu ne priđe neko od rivala. 

Razlog je, naravno, činjenica da nakon izvedenog auta teče vreme na semaforu, ali ne i napad. Pomenuto pravilo je u NBA ligi punih 70 godina i počelo je sa Bil Raselom, a čelnici takmičenja došli su do podatka da je u poslednjih pet godina dupliran broj ovih poteza. Posebno ga je koristio, kako se navodi - Dža Morent, plejmejker Memfis Grizlisa. 

U protekle tri sezone, prema podacima koje je ESPN izvukao iz NBA napredne statistike, igrači su više nego ikada koristili ovaj potez u kriznim situacijama - kada imaju razliku između tri i 15 poena u četvrtoj četvrtini. Iako je "šetanje psa" bila tema na sastanku sudija odluka o ukidanju nije donela i ove sezone se očekuje još veći skok. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija