• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Dusan Tufegdzic

27.11.2023

07:00

Bez Novaka - problem! Dejvis kup reprezentacija od "Salatare" igrala samo jedno finale!

Starsportphoto©

Novak Đoković

Bez Novaka - problem! Dejvis kup reprezentacija od "Salatare" igrala samo jedno finale!

Podeli vest

Srpski teniseri 2013. imali šansu da osvoje "Salataru", od tad najbolja prilika prosuta je pre tri dana u Malagi...

Još jedna izuzetno uspešna sezona je iza Novaka Đokovića, ali svima nama, a najviše njemu, gorak ukus u ustima ostavlja eliminacija reprezentacije u polufinalu Dejvis kupa. Bolji od izabranika Viktora Troickog u četvrtak bili su Italijani koji su tako stavili tačku na san najboljeg tenisera svih vremena da 2023. godinu kruniše titulom prvaka sveta. 

Od 2010. godine i čuvene pobede Srbije nad Francuskom u krcatoj "Beogradskoj areni" navijači čekaju novi podvig tenisera. Čuvena generacija predvođena Novakom Đokovićem koju su činili još Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Viktor Troicki i Ilija Bozoljac donela je našoj zemlji jedinu "Salataru" u istoriji. Utisak je da su "orlovi" ove godine bili najbliži da ponove taj rezultat, ali istina  je da Srbija već nekoliko sezona "flertuje" sa napadom na trofej Dejvis kupa. 

Godinu dana nakon titule, Srbija je bila nadomak novog finala, ali su povrede osakatile sastav Bogdana Obradovića. Naši teniseri prošetali su se kroz prva dva kola i sa 4:1 slavili protiv Indije i Švedske, a onda su u Beogradu dočekali Argentince. 

Iskoristili su "gaučosi" probleme koje je imao Novak Đoković, zbog čega prvog dana nije nastupao u singlu, i preko Davida Nalbandiana i Huana Martina Del Potra došli do 2:0. Dubl je, samo na kratko, uspeo da vrati nadu Srbiji da može do finala. Đoković je trećeg dana, tačnije, 18. decembra smogao snage da izađe na teren protiv Del Potra. Ipak, problemi sa povredom još uvek su bili prisutni zbog čega je Nole već u drugom setu predao meč i poslao Argentince u finale Dejvis kupa. 

Foto: Starsportphoto©

 

Češka "dželat" Srbije dve godine zaredom: 

Već naredne godine usledio je pad srpskog nacionalnog tima. Đokovića nije bilo u reprezentaciji, a Troicki i Tipsarević uz pomoć Dušana Lajovića nisu uspeli da naprave zapažen rezultat. 2012. poraz u četvrtfinalu od Češke, a potom i godinu dana kasnije "dželat" je bila ista ekipa. Nažalost, u mnogo važnijem moment. 

Srbija je ponovo bila u finalu, Beograd je ponovo bio domaćin, ali nije to bilo dovoljno za uspeh protiv Čeha. Đoković je doneo prednost Srbiji, ali je Tomaš Berdih uspeo da uzvrati istom merom i nadigra Dušana Lajovića. Česi su bili bolji i u dublu, a Srbiji je za novu titulu bilo potrebno da slavi u oba signla trećeg dana. 

Đoković je ulogu favorita protiv Tomaša Berdiha opravdao i savladao ga sa 3:0, ali je isto uradio i Radek Štepanek protiv Lajovića i osvojio titulu za svoj nacionalni tim. 

Foto: Starsportphoto©

 

Pomenutu sezonu 2013. obeležila je velika pobeda Ilije Bozoljca i Nenada Zimonjića protiv braće Brajan koji su u tom momentu bili najbolji dubl tandem sveta. Srpski teniseri slavili su u Bojsu nakon drame i pet setova - 3:2 (7:6, 7:6, 5:7, 4:6, 15:13). 

Pad u narednim godinama: 

Novaka Đokovića nakon poraza od Češke u finalu neko vreme nismo gledali u nacionalnom timu, a to se odrazilo porazom u prvom kolu 2014. godine od Švajcarske. "Sajdžije" su predvođene Rodžerom Federerom i Stenom Vavrinkom slavile u Novom Sadu i najavili probleme naše Dejvis kup reprezentacije. 

2015. godine Đoković je ponovo zaigrao za reprezentaciju, ali samo u prvom kolu protiv Hrvatske. "Orlovi" su slavili sa 5:0, no, to je samo na kratko rasteralo crne oblake budući da je već u julu iste godine Argentina u Buenos Ajresu eliminisala Srbiju sa 4:1. Našu zemlju su predstavljali Filip Krajinović, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić i Dušan Lajović. 

Foto: Starsportphoto©

 

Naredne godine - ista priča. Srbija je prošla prvu rundu Dejvis kupa pobedom nad Kazahstanom, sa Đokovićem u timu, ali je već u četvrtfinalu Velika Britanija bila bolja od naše reprezentacije na Tašmajdanu. 

Nova šansa za titulu i novi pad bez Đokovića: 

Naredne godine Novak Đooković ponovo je bio na raspolaganju Srbiji, ovoga puta tokom čitavog turnira. Teniseri su u "Čairu", u prvom kolu savladali Rusiju sa 4:1, potom i u "Pioniru" Špance, doduše bez Rafaela Nadala, i taman kad se činilo da je "Salatara" na dohvat ruke Srbija je doživela neprijatan poraz u Francuskoj. 

Nema Đokovića - odmah problem, potvrdilo se tada na šljaci. Žo Vilfred Conga je sa dve pobede u singlu doneo ogromnu prednost Francuzima, da bi plasman "trikoloria" u finale overili u dublu Pjer Herbert i Nikolas Mahut. 

2018. godine Srbija je zaustavljena u prvom kolu. Amerikanci su iskoristili priliku i savladali oslabljene "orlove" u Nišu, a te godine za našu reprezenaciju nastupili su malo poznati - Nikola Milojević, Miljan Zekić i Peđa Krstin. 

Promena formata: 

ITF je 2019. godine, nakon nezadovoljstva igrača zbog formata Dejvis kupa, rešio da promeni isti. Ipak, u godinama koje slede ispostavilo se da je stari bio daleko praktičniji budući da novi, grupni sistem, većini nije prijatan. 

Ipak, te godine Srbija je iz grupe A uspela da se plasira na završni turnir koji se igrao u Španiji. Naša reprezentacija je na stadionu "Manolo Santana" ukrstila rekete sa Rusijom, a putnika u četvrtifinale odlučio je dubl. 

Andrej Buljov bio je bolji od Filipa Krajinovića, Novak Đoković nadigrao je Karena Hačanova, a potom u tandemu sa Troickim doživeo poraz od tandema Hačanov-Rubljov. 

Foto: Starsportphoto©

 

Godinu dana kasnije Srbija je ponovo izborila mesto na završnom turniru Dejvis kupa. Uspela da savlada Kazahstan u četvrtfinalu, ali su potom naleteli na Hrvate koji su sa 2:1 pobedom Borna Goje nad Lajovićem, a potom i dubla Mektić-Pavić uspeli da se plasiraju u finale gde su izgubili od Rusije. 

2022. godine, Srbija nije uspela da izađe iz kvalifikacione grupe u Valensiji. Uprkos činjenici da su slavili protiv Južne Koreje i kasnijeg šampiona - Kanade, izabranici Viktora Troickog, bez Novaka Đokovića, ostali su bez šanse da se bore za "Salataru". 

Pred Dejvis kup reprezentacijom Srbije je duga pauza, dovoljno je vremena da se napune baterije, a potom naredne godine pojuri druga salatara ikada. Znanja, motiva i igrača imamo, ali nam je 2023. godine, nažalost, ponestalo sreće. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15