• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.12.2023

07:10

Puknem, vrištim, u meni je oluja... Novak bez dlake na jeziku u intervjuu za američku stanicu CBS!

printscreen/CBS

Novak Đoković

Puknem, vrištim, u meni je oluja... Novak bez dlake na jeziku u intervjuu za američku stanicu CBS!

Podeli vest

Novak Đoković je u intervjuu za američku stanicu CBS, u emisiji "60 minuta“ sa poznatim novinarem Džonom Verthajmom, govorio o velikim rivalima Rodžeru Federeru, Rafaelu Nadalu, pritisku, mladim teniserima...

Novak Đokoivć je 2023. godine sa 36 godina postao GOAT, najbolji teniser svih vremena. Ima rekordne 24 grend slem titule, dve više od Rafaela Nadala, četiri od Rodžera Federera. Džon Verthajm posetio je Noleta u Beogradu, prisustvovao treningu i zaključio: "Zaboravite snagu i brzinu, fleksibilnost mu pomaže da pravi podvige".

- Pobeđujem tenisere koji su bliži po godinama mojoj deci nego meni? Ne znam baš koliko to dobro zvuči, ali da, mislim da su mladi veoma gladni i da su me inspirisali da igram svoj najbolji tenis protiv njih i da pronađem dodatnu motivaciju. Probudili su zver u meni -  kazao je Đoković.

Deo Novakove taktike tokom meča je traženje slabosti kod rivala preko puta mreže. 

- U tenisu nema fizičkog kontakta, ali ima kontakta očima. Kada menjamo strane i sedimo na klupi na velikom ekranu pokažu kako pijemo vodu. Onda gledam kako pije vodu, da li se znoji više nego obično, kako diše...

 

Foto: EPA Images

 

Novinar je rekao Novaku da smatra da je njegova mentalna snaga dar, ali ga je naš as ispravio i poručio da to dolazi sa radom, nije  dar. 

- Treniram, kao kada treniram servis ili forhend. Postoje različite tehnike, disanje igra vrlo bitnu ulogu u momentima kada ste napeti. Verujte mi, u meni je oluja. I znate, najveća bitka je uvek unutra. Imate svoje sumnje i strahove. Osećam to svaki meč.  Ne sviđa mi se način razmišljanja koji često srećem u sportu, kao "budi optimista, samo pozitivne misli, nema mesta za neuspeh i slične stvari... To je nemoguće.

Dok se mnogi u sportu trude da ostanu pozitivni i osećaju da nema mesta sumnjama i strahovima, Đoković prihvata šta god oseća, a zatim brzo ide dalje.

- Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umeju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama. Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem... Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem.

Foto: Tanjug/AP

 

Voditelj je potom rekao Novaku da nekada pobedi jer je bio bolji, moćniji, a nekada jer je samo mentalno bio bolji. Naš teniser se onda prisetio meča sa Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona 2019. godine koji je imao dve meč lopte.Ali, Novak je slavio 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3).

 - To je bio epski meč sa Rodžerom. Imao je dve meč lopte. Toga se dobro sećam - nasmejao se Novak. 

Peti odlučujući set, istorijski, publika je naravno bila uz Rodžera, koji je bio poen do pobede, ali je Đoković ostao hladnokrvan u tim momentima.

- Pobedio sam ga 13:12 u petom setu. Setove sam dobija u taj brejkovima. Ako vidite statistiku  bio je mnogo bolji u svakom pogledu. Ali, dobio sam taj meč. To vam govori da i dalje možete da pobedite ako birate u kojom trenucima meča ćete biti najbolji, da igrate najbolje kada je najvažnije. 


Na početku karijere je protiv sebe imao Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Priznaje da se na početku osećao zatrašenim pred velike mečeve sa njima. 

- Igrao sam protiv Nadala na Rolan Garosu. Njegov ormarić je pored mog, pokušavamo da damo jedan drugom prostora, a u tim momentima svlačionica nije toliko velika. Način na koji Nadal skače pre nego što izađe na teren, u svlačionici trči pored tebe... Čak mogu da čujem muziku koju sluša. Sve to nervira. 

Sve je to bilo na početku karijere.

- Apsolutno. Nisam znao koliko je sve to deo scenarija. tako da sam se toga uplašio. Ali me to takođe motivisalo da radim i pokažem da sam spreman za bitku, za rat. 

Iako je nadmašio svoje rivale po rezultatim, oborio skoro sve rekorde, svestan je da nikada neće poptuno dostići njihovu popularnost.

- Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako je gomila protiv vas.Tokom većeg dela moje karijere za mene je to bilo neprijateljsko okruženje. Ali, naučio sam kako da napredujem u tom okruženju. Kada me ne vole, to nekako izvlači najbolje  iz mene što se tiče tenisa. Takođe, više uživam u okruženju kada imam podršku. 

 

Ponekad se Đokovićevi izlivi emocija završavaju tako što razbije reket.

- Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje. Ali u isto vreme prihvatam sebe kao ljudsko biće sa manom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija