• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.01.2024

06:20

Na današnji dan: Novak proteran iz Australije kao najveći kriminalac

EPA Images

Novak Đoković

Na današnji dan: Novak proteran iz Australije kao najveći kriminalac

Podeli vest

Na današnji dan 16. januara 2022. godine najbolji teniser sveta Novak Đoković deportovan je iz Australije, nakon što je sud odbio njegovu žalbu na ukidanje vize.

Trofejni srpski as je pre dve godine izgubio sudski postupak protiv australijskih vlasti jer nije bio vakcinisan protiv koronavirus, zbog čega je sramno proteran iz te zemlje i sprečen da tada osvoji rekordni 21. grend slem.

Federalni sud u Kanberi je tada jednoglasno, posle pet sati suđenja odbio Novakovu žalbu na ukidanje vize i izdao nalog da se on po najkraćem postupku deportuje iz Australije.

Foto: EPA Images

Đoković u pratnji policije napušta hotel za migrante u Melburnu

Tamošnje vlasti nisu želele da izdaju Novaku vizu, optužujući ga da nije vakcinisan protiv korone, iako je srpski as imao medicinsko izuzeće. Đoković je tada preživeo neviđenu torturu, bio je uhapšen i zatvoren u pritvoru, inače hotelu za migrante, u nehumanim uslovima. 

Tadašnji ministar za imigracije Aleks Hok, nakon što je sud prvobitno doneo presudu u korist Đokovića, odlučio je da po drugi put u deset dana iskoristi diskrecionio pravo i ukinuo vizu srpskom asu. On je tada isticao da prvi teniser šteti javnom zdravlju i podstiče  "antivakserski sentiment". Novak je tada odlučio da se ponovo obrati sudu, ali je sada slučaj prebačen na Federalni sud u Kanberi. 

Đokovićev pravni tim tada je po drugi put izašao pred sudsko veće i više od pet sati iznosio argumente i činjenice kojima se pobija suluda odluka australijskih vlasti, ali je na kraju tročlano veće odlučilo da Srbin ipak bude proteran. 

Foto: Reuters

Novak na aerodrom u Melburnu u pratnji agenata

Pored deportacije Novaku je naloženo i da plati sudske troškove, koji su iznosili i preko pola miliona dolara, a dobio je i trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Đoković je tada posle odluke suda rekao da je razočaran.

- Uzeću neko vreme za odmor i oporavak pre nego što dam neki dodatni komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu da ostanem i učestvujem na Australian Openu - rekao je tada Novak.

Foto: Reuters

Đoković sa stručnim štabom proteran iz Australije

Prvi teniser sveta je tako 16. januara u pre podnevnim satima u pratnji policije poput najvećeg kriminalca stigao na aerodrom u Melburn. Bezbednosne snage su pratile Novaka i njegov stručni štab u stopu sve dok se nije ukrcao na let za Dubai i napustio Australiju. 

Samo pet meseci posle sramnog ponašanja prema najboljem teniseru svih vremena, pomenuti ministar Hok je smenjen, da bi krajem te iste 2022. godine Đokoviću i ukinuta zabrana ulaska u zemlju, pa je on već početkom 2023. igrao u Melburnu i naravno osvojio titulu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija