• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.01.2024

06:20

Na današnji dan: Novak ušao u istoriju, prvi put krunisan u kralja Melburna

EPA Images

Novak Đoković

Na današnji dan: Novak ušao u istoriju, prvi put krunisan u kralja Melburna

Podeli vest

Na današnji dan pre 16 godina srpski teniser Novak Đoković počeo je da ispisuje istoriju "belog sporta".

Đoković je tog 27. januara 2008. godine osvojio prvi grend slem u karijeri i to na Australijan openu. Srpski as, tada kao 20-godišnji golobradi mladić u velikom finalu savladao je Francuza Žoa Vilfreda Congu sa sa 3:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Foto: EPA Images

 

Finalni meč u Melburnu u krcatoj "Rod Lejver areni", koja je mahom bila ispunjena srpskim navijačima, trajao je tri sata i pet minuta. Đoković je u okršaj sa Congom ušao kao veliki favorit i to je na kraju opravdao.  

- Hvala svim navijačima Srbije. Ponosan sam što sam postao prvi Srbin koji je osvojio grend slem titulu u singlu. Hvala publici na podršci, iako znam da je više navijala za njega, ali ne brinite, i dalje vas volim - rekao je tada Đoković prilikom ceremonije dodele pehara.

Foto: EPA Images

Žo-Vilfred Conga

Novak je tada kao treći teniser sveta na putu do finala rušio redom bez izgubljenog seta Nemca Bendžamina Bekera, Italijana Simonea Bolelija, Amerikanca Sem Kverija, veterana Lejtona Hjuita, u četvrtfinalu pao je i Španac David Ferer, da bi u polufinalu na kolena bacio i velikog Švajcarca Rodžera Federera, inače šampiona Melburna iz 2007. 

Na red je došlo veliko finale grend slema, drugog za Đokovića u karijeri, koji se prethodno borio za titulu na Ju-Es openu, ali je izgubio upravo od Federera, kome se potom osvetio u Melburnu. 

Franucuski Muhamed Ali, kako su zvali Congu, jer je podsećao na legendarnog američkog boksera, bolje je otvorio meč i potvrdio da nije slučajno stigao do finala, pošto je uspeo da uzme prvi set Novaku. 

Iako je psihološka prednost u tim trenucima bila na strani autsajdera iz Francuske zbog osvojenog prvog seta, brojni srpski navijači koji su bili na tribinama u Melburnu dali su krila Novaku da u nastavku režira preokret. Srpski as je polako preuzimao inicijativu na terenu i sredinom drugog seta oduzeo protivniku servis, koji mi je bio dovoljan da stignu do izjednačenja u setovima. 

Treći set protekao je u potpunoj dominaciji Đokovića, koji je preciznim bekhend paralelama i čisteći linije lako stizao do poena, napravio dva brejka za 6:3.

Foto: EPA Images

Novak u suzama proslavlja osvajanje prve grend slem titule

U četvrtom setu teniseri su igrali dosta opreznije, sigurno su čuvali svoje servise, pa se otišlo u taj-brejk. U njemu je viđena nova dominacija Novaka, koji je ekspresno poveo sa 6:2. A kada je Francuz poslao bekhend u aut, srpski as je bacio reket i pao na teren, pokrivajući lice rukama, dok je "Rod Lejver arena" eksplodirala. Istorija je ispisana, Novak je postao grend slem šampion i novi kralj Melburna. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija