• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

28.07.2024

19:09

Ništa od čuda, ova Amerika je ipak prejaka! Srbija se držala 18 minuta, bez drame u Lilu (FOTO)

Tanjug

Olimpijske igre

Ništa od čuda, ova Amerika je ipak prejaka! Srbija se držala 18 minuta, bez drame u Lilu (FOTO)

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije pokazala je zube strašnoj Americi, ali to nije bilo dovoljno za čudo u Lilu! Svetski vicešampioni poraženi su od američkog drim-tima sa 110:84 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26) na startu olimpijskog turnira, pa će o prolasku u četvrtfinale odlučivati naredne dve utakmice u okviru grupe C.

Naši momci bili su svesni da od ove utakmce neće zavisiti plasman u nokaut fazu Olimpijskih igara i da će još važniji biti dueli sa Portorikom i Južnim Sudanom, ali bila je ovo sjajna prilika da se odmere sa jednom od najjačih ekipa svih vremena.

Nikola Jokić predvodio je Srbiju sa 20 poena, 13 je imao Ognjen Dobrić, 12 Bogdan Bogdanović, a 11 Vasilije Micić, dok je deset postigao Aleksa Avramović. Sa druge strane, Kevin Durent je blistao sa 23, pet manje imao je Lebron Džejms, a 12 Džru Holidej.

Držali su se izabranici Svetislava Pešića otprilike prvo poluvreme, kada je još postojala neka nada da može doći do preokreta. Ipak, u finišu druge četvrtine Ameri su dodali gas, nastavili su tako i u trećoj, pa kako je meč odmicao našim momcima bilo je sve teže da rezultatski "zakuvaju" situaciju.

Počelo je kao iz snova za Srbiju. Aleksa Avramović je u prvom napadu presekao napad Amerima i energično položio, a onda na asistenciju Jokića poentirao za 4:0. Sjajna serija se nastavila, da bi Ognjen Dobrić poenima doneo 10:2 za Srbiju, što je prouzrokovalo tajm-aut Stiva Kera.

Probudili su se potom Ameri i počeli da pogađaju sve i svašta. Razgoropadio se Kevin Durent, koji je samo u prvom poluvremenu postigao 19 poena, a u tim momentima kada je Amerika krenula u preokret, bio je glavna snaga "drim-tima". Pogađao je trojke tako lagano da je to neverovatno, a uskoro mu se priključio i Lebron Džejms. Za tren oka su poveli, a potom i odbili kratak nalet Nikole Jokića, pa je prva četvrtina okončana 25:20 za našeg rivala.

Foto: Tanjug

Jokić na utakmici sa Amerikom

Na krilima dobre završnice prve četvrtine, Ameri su nastavili i u drugoj. Brzo su otišli na plus deset zahvaljujući pre svega izvanrednom Durentu, ali onda su Jokić, Bogdan i Dobrić nakon serije poena uspeli da vrate našu ekipu u život. Dobrić je pogodio tri plus jedan, a nakon Bogdanovih poena stigli smo do samo minus dva (44:46). Utisak je, ipak, bio da je naša ekipa mnogo teško ulazila u seriju poena, a da su Ameri vrlo lako dolazili do potrebnih trojki kada je trebalo. To se i desilo i u finišu prvog poluvremena, kada su Lebron i ekipa serijom 12:3 okončali prvi deo meča sa 58:49.

Foto: Tanjug

 

 

Nije služio šut "orlove" ni na startu treće četvrtine. Opet je hteo Aleksa svojom ludačkom energijom da unese neku iskru u meč, pogotovo nakon što je dobio krvnički udarac u grudi i vrat od Džoela Embida. Jednostavno, Ameri su prelako poentirali, našima je to išlo malo teže, pa je razlika sve više i više rasla. Posle trećeg perioda, rezultat je bio 84:65 i tad je već sve manje-više bilo jasno.

Poslednji deo meča odigran je u nešto laganijem ritmu, navijačima je više bilo interesantno da probiju rekord po decibelima tokom tajm-auta nego šta se dešava na terenu, mada su Ameri sa nekoliko atraktivnih poteza izmamili aplauze i ovacije.

Srbija je u Lilu imala i fantastičnu podršku navijača, koji su se, uprkos porazu, zabavili u ovom gradu na severu Francuske. Pre meča bili su vrlo raspoloženi i najavljivali su pobedu, mada to je više bilo onako navijački. Svi su, naravno, svesni koliko je ovaj američki drim-tim jak i koliko je motivisan da osvoji zlato.

 

SRBIJA - SAD 84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)

Grad: Lil.

Dvorana: Stadion "Pjer Moroa".

Gledalaca: Oko 27.000.

Sudija: Roso, Anaja, Kozlovski.

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov.

Selektor: Svetislav Pešić.

SAD: Kari, Edvards, Džejms, Durent, Vajt, Halibarton, Tejtum, Embid, Holidej, Adebajo, Dejvis, Buker.

Selektor: Stiv Ker.

 

Foto: Informer

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima držaće stranu Izraela? (VIDEO)
Live TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima držaće stranu Izraela? (VIDEO)

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija