• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

03.08.2024

15:18

"Crvena furija" lagano savladala Srpkinje! Meč za zaborav Marininih lavica!

profimedia

Olimpijske igre

"Crvena furija" lagano savladala Srpkinje! Meč za zaborav Marininih lavica!

Podeli vest

Ženska košarkaška reprezentacija Španije savladala je selekciju Srbije rezultatom 70:62 (16:13, 21:15, 18:10, 15:24), u okviru poslednjeg meča grupne faze na Olimpijskim igrama.

Iako su obe reprezentacije pre starta ovog duela imale isti broj bodova (4) na tabeli grupe A, Španija je po bukmejkerima bila daleko veći favorit. Protivnice su na najvećoj sportskoj smotri trijumfovale nad Kinom (90:89) i Portorikom (63:62) u triler završnicama, dok je Srbija slavila protiv istih selekcija daleko boljim rezultatom. Izabranice Marine Maljkovič su prvo savladale Portoriko rezultatom 58:55, a potom i Kinu sa 81:59. 

Baš iz razloga što je ovo bila borba za prvo mesto u grupi A, obe selekcije ušle su strpljivo i poprilično oprezno u ovaj duel. Delovalo je na startu meča da se naš nacionalni tim više mučio da dođe do lakih pozicija za poene, a Srpkinje su promašile i nekoliko uvodnih zicera. Nije ni "crvena furija" na početku briljirala na terenu, ali je uspevala da iznudi slobodna bacanja i dođe do blage prednosti. Posle prve četvrtine ekipa sa Pirinejskog poluostrva imala je prednost od tri razlike - 13:16!

Foto: profimedia

Detalj sa meča Srbija-Španija

Na početku druge četvrtine, Španija je počela da briljira sa linije za tri poena, što je primoralo naše košarkašice da se prilagode i dodatno zatvore odbranu. Ova promena u taktici omogućila je favorizovanim protivnicama da iznude prostor za lake poene, koji su iskoristile kako bi preuzele kontrolu nad tempom igre. Njihova efikasnost iz daljine dodatno je otežala situaciju za naše igračice, koje su se mučile da pronađu način za odbranu.

Selektorka Maljković bila je vidno nezadovoljna igrom naše reprezentacije, što se odrazilo na njenu strategiju i konstantne promene u sastavu petorke. Iako su Srpkinje pokušale različite kombinacije, Španija je nastavila da diktira ritam igre i održava stabilnost u napadu i odbrani, a na poluvremenu je imala prednost od šest poena - 21:15!

Foto: profimedia

Detalj sa meča Srbija - Španija!

Nakon poluvremena, Srbija je doživela ozbiljan pad u igri, dok su protivnice nastavile da dominiraju istim intenzitetom kao u prvom delu meča, što im je omogućilo da rezultatsku razliku povećaju na dvadeset poena. Naša reprezentacija delovala je nemoćno na obe strane terena, ali je u više navrata pokušala da popravi utisak i istopi razliku, što Špankinje nisu dozvolile. Na kraju treće četvrtine rezultat je bio - 55:38!

Selektorka našeg nacionalnog tima u jednom trenutku pozvala je tajm-aut kako bi košarkašicama predočila šta treba da rade u poslednjem kvartalu, kako bi došle do izjednačenja, pa možda i do preokreta. Iako je njena bukvica po startu poslednje deonice urodila plodom, bilo je jasno da Srpkinje neće uspeti da se izbore sa favorizovanim protivnicama, koje su briljirale tokom čitavog meča.

Foto: profimedia

Detalj sa meča Srbija - Španija!

Svega nekoliko minuta pred kraj meča, primetan je bio izvestan pad igre u protivničkoj selekciji, a na to je pored umora, uticala i izvesna rezultatska razlika. U redovima naše reprezentacije najefikasnija je bila Amerikanka sa srpskim pasošem Ivon Anderson, koja je i u samom finišu susreta davala poslednje atome snage za bolji rezultat. 

U poslednjem kvartalu, naš nacionalni tim je značajno poboljšao svoju igru, kako u rezultatskom smislu, tako i u intenzitetu igre. Pokušale su naše lavice da istope izvesnu razliku i to im je u više navrata polazilo za rukom. Da su pružale ovakav nivo igre tokom celog meča, pobeda bi bila sigurna. Ipak, rezultat na kraju meča bio je bolji po Špankinje - 70:62!

Foto: profimedia

Detalj sa meča Srbija - Španija!

Osim Andreson koja je bila ubedljivo najefikasnija na celom meču i jedina dvocifrena u našoj reprezentaciji sa 18 poena, dva skoka i sedam asistencija, u redovima srpskog nacionalnog tima dobre su bile i Mina Đorđević, Angela Dugalić i Jovana Nogić sa po sedam poena, kao i Maša Janković sa šest upisanih poena. 

S druge strane, u redovima španskog nacionalnog tima dominirale su Marija Konde sa 15 poena, Keralt Kasas sa deset poena i pet asistencija, dok su ostale bile jednocifrene.

Nije ovo prvi put da je protivnička selekcija namučila Srpkinje. Sa "crvenom furijom" se naš tim sastajao na prethodna dva olimpijska turnira. Pre osam godina u Riju, u grupnoj fazi, Špankinje su slavile sa 65:59, a potom i u polufinalu sa 71:66, da bi pre tri godine u Tokiju, takođe u grupnoj fazi, protivnička ekipa dobila meč sa 85:70.

Foto: profimedia

 

U okviru drugog meča grupe A, ženska košarkaška reprezentacija Kine savladala je selekciju Portorika rezultatom 80:58 (17:11, 23:18, 22:16, 18:23). Tako da je sada situacija na tabeli grupe A sledeća - na prvom mestu se nalazi "crvena furija" sa šest bodova, prati je Srbija sa pet bodova, na trećem mestu je selekcija Kine sa četiri boda, dok je poslednji Portoriko sa tri boda.

U narednu fazu takmičenja direktno su se plasirale selekcije Španije i Srbije, dok je Kina svoj prolaz izborila među trećeplasiranim - bila je jedna od najuspešnije dve trećeplasirane ekipe, u konkurenciji Australije i Belgije koja je ispala sa najveće planetarne smotre.

Пласман обезедио Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija