• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

06.08.2024

10:28

Gajić bez dileme: Novak je najbolji sportista sveta svih vremena

Informer/Profimedia

Olimpijske igre

Gajić bez dileme: Novak je najbolji sportista sveta svih vremena

Podeli vest

Teniser Novak Đoković je najbolji sportista na svetu svih vremena, poručio je za Informer ministar sporta Srbije Zoran Gajić.

Gostujući u emisiji "Info jutro", on je ocenio da  Srbiji svi navijaju da naši sportisti osvoje što više medalja, ali da su posebnu ljubav i energiju svi usmerili na Đokovića. Onog trenutka kad je on osvojio zlato, sve je postalo lakše i lepše. 

Foto: OKS

 

 

Đoković je osvojio olimpijsko zlato, jedinu medalju koja mu je nedostajala, pa da kompletira sve što se ikada u tenisu moglo osvojiti. Da uspeh bude još veći, on je to uradio sa punih 37 godina i samo dva meseca nakon što je operisao kolegno, boreći se protiv 16 godina mlađeg Karlosa Alkaraza. 

Prema Gajićevim rečima, nema nikakve dileme da je on najbolji sportista na svetu svih vremena. 

- Javnost dvostruko prati medalje na Olimpijskim igrama. Jedan fokus je bio na Novaka Đokovića, a drugi na sve ostale sportiste. Novaku su ovo pete Igre i osvojio je sve što je mogao u karijeri. Sigurno je najbolji sportista sveta u svim sportovima svih vremena. Neverovatno je koliko je on želeo da osvoji ovo sa grbom na dresu, da se svira himna Srbije. I zaista, kad je osvojio, njegovoj sreći nije bilo kraja. Ova medalja ima malo jači sjaj od svih ostalih, uz dužno poštovanje svima - ocenio jr Gajić. 

Ono što je na ministra ostavilo utisak je negativna energija koju publika usmerava prema Novaku dok on igra važan meč. Oduševilo ga je na koji način se Srbin nosi sa svim tim. 

 

- Mogu samo da prenesem gledaocima utisak. Zbog svog posla nisam imao vremena da uživo pratim Novaka, sada sam prvi put gledao u Parizu. Ta negativna energija na tribinama koja se oseća je glavni utisak koji imate. Ja sam kao sportista doživeo svašta, zvižduke 25.000 ljudi u Brazilu, ali u kolektivnom sportu je lakše. Skupe se svi igrači, stručni štab, pa to izdržimo. Sa druge strane, Novak je sam, nema mogućnost po pravilima da se direktno obrati stručnom štabu, trener mu je daleko i on sam mora da podnese negativu. On to toliko dobro nosi, izlazi na kraj sa tim, provlači tu energiju kod sebe i pravi od toga nešto dobro. Ne zaboravite, stoni tenis, tenis i odbojka su sportovi koji imaju optimum motivacije. Morate da imate emotivnu samokontrolu. Ne smete da se ljutite, da ne pravite greške. Ovo što sam video uživo, Novak je još više porastao u mojim očima, ako je to uopšte moguće - objasnio je ministar sporta. 

Uz ogroman rad i talenat, vrhunski sportista mora da bude i emotivno stabilan, odnosno ne sme da pada ni u euforiju ni u depresiju, inače će praviti greške. 

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

- Jedna od najvažnijih karakteristika vrhunskih sportista je emotivna stabilnost. Nema euforije ni padanja u depresiju. Otprilike, 90 odsto vremena sportisti provode na treninzima. Oni su naporni onoliko koliko vi želite da postignete visok cilj. Nisu treninzi naporni samo fizički, nego i psihološki. Svaka greška je izgubljen poen u tenisu. Ako promašite gol ili koš, rezultat ostaje isti. U tenisu, ako promašite, poen je za protivnika. Novak je mnogo rizikovao i uspeo je. To je stres, ogroman stres. Nije to samo tehničko-taktička priprema, to je stil koji forsirate. Neko se plaši finala, a neko uživa u toj vrsti stresa. Onaj ko uživa, on bude šampion, jer ga taj stres motiviše da bude još bolji - ocenio je Gajić. 

 

Foto: epaimages

 

 

Poseban osvrt napravio je na državu Srbiju, koja za zlatnu medalju sportistima isplaćuje 200.000 evra, ali je mnogo uložila i u pripreme svih onih koji našu zemlju predstavljaju na Olimpijskim igrama. 

- Važno je poštovanje države prema sportskim rezultatima. Velika je motivacija nagrada od 200.000 evra. Država Srbija je investirala u pripreme naših sportista, kroz finansiranje svih olimpijskih programa. Gradi se sportska infrastruktura. Imamo nekoliko izuzetno važnih sportskih objekata - istakao je Gajić. 

Tokom boravka u Parizu, Gajić je posetio Srpsku kuću i ostavila ga je bez daha. 

- Srpska kuća ostavlja neverovatan utisak. Ko god da uđe, oduševiće se. Predstavlja istoriju srpskog sporta, srpsku kulturu, u jednom delu je napravljena i srpska kafana. Stranci se interesuju i dolaze da je obiđu. Na zapadu postoje ljude koji ne znaju ko je Nikola Tesla. U Srpskoj kući mogu da se edukuju. Svaki dolar uložen u Srpsku kuću, visoko će se isplatiti - zaključio je Gajić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija