• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

08.08.2024

22:48

Au, kakva šteta! Srbija razbijala Ameriku i vodila 37 minuta, nestvarni Kari i sudije ukrali pobedu "orlovima"! (FOTO/VIDEO)

AP PHOTO

Olimpijske igre

Au, kakva šteta! Srbija razbijala Ameriku i vodila 37 minuta, nestvarni Kari i sudije ukrali pobedu "orlovima"! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Kakva šteta! Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Amerike sa 95:91 (23:31, 20:23, 20:22, 32:15) u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu i prekosutra će se sa Nemačkom boriti za bronzu. Ogromnu šansu propustili su "orlovi", koji su protiv jedne od najjačih ekipa u istoriji košarke vodili i kontrolisali utakmicu 38 minuta, vodili su čak i 17 razlike, a onda dozvolili Lebronu Džejmsu i pre svega Stefonu Kariju da okrenu meč i odvedu Amere u finale sa Francuskom.

A sve je mirisalo na istoriju, čudo i senzaciju. Utakmica je rešena u poslednja dva minuta, kada su Ameri uspeli da preokrenu rezultat i na krilima pomenutih Karija i Džejmsa, ali i Kevina Durenta, dođu do trijumfa nad našim timom.

Presudila su dva slobodna bacanja koja je pogodio plejmejker Golden Stejta za 95:91, što naši momci nisu uspeli da okrenu. Upravo je Kari bio najbolji na meču sa 36 poena, Džoel Embid je dodao 19, dok su u našem timu briljirali Bogdan Boganović sa 19, Nikola Jokić sa 17 i Aleksa Avramović sa 15. Treba istaći i nekoliko katastrofalnih odluka sudijske trojke, pošto su u odlučujućim trenucima meča u nekoliko navrata sudili u korist Amera, iako su se naši momci debelo bunili.

Au, kako je samo Srbija ušla u ovaj meč! Pa, to je nestvarno. Znalo se da je Amerika veliki favorit u ovom duelu, ali to nimalo nije uplašilo naše momke. Od samog početka su bez straha udarili na najveće zvezde svetske košarke i već u prvoj četvrtini mirisalo je na nešto veliko. Da najjači "drim-tim" u istoriji može da padne. Pogađali su iz svih pozicija pre svih Aleksa Avramović i Bogdan Bogdanović, priključio im se i MVP Nikola Jokić, a Amere je u tim momentima u životu držao nestvarni Stef Kari.

Nakon prve četvrtine Srbija je vodila 31:23, a jednako moćno igrala je u nastavku. Kada god se činilo da će ekipa Stiva Kera napraviti seriju i ući u egal, naši su imali spreman odgovor. Već negde na sredini druge četvrtine osetila se i prva nervoza u timu SAD. Filip Petrušev je u dva navrata ušao u klinč sa Lebronom Džejmsom, a "orlovi" su "osetili krv" i videli da nije nemoguće srušiti najveće zvezde svetske košarke. Kada smo, sredinom druge četvrtine, poveli sa plus 17 (42:25) ozbiljna panika zavladala je u redovima Amerikanaca. Stiv Ker je pokušavao da tajm-autom prodrma svoju ekipu, ali "orlovi" su na sve imali spreman odgovor.

Foto: AP/Photo

 

 

Prednjačili su Aleksa, Bogdan i Jokić, a nakon prvog dela igre rezultat je bio 54:43. Bajno, nestvarno!

Očekivano je bilo da Ameri pojačaju u drugom poluvremenu, pa su odmah na startu bili mnogo agresivniji. Prišli su na minus sedam (54:47), ali odmah je Bogdan odgovorio trojkom, pa Jokić flouterom (59:47). Posle trojke Ognjena Dobrića za 62:50, Ameri su dvaput prišli na minus šest, ali onda su se pojavili Vasa Micić i Marko Gudurić, koji je trojkom uz dodatno bacanje doneo plus 13 "orlovima"! I to pred poslednju četvrtinu (76:63).

Foto: AP/Photo

 

 

Znalo se da će SAD krenuti svom silom da preokrene veliki zaostatak. Kao svaka prava ekipa, Srbija se nije predavala i imala odgovor na sve, a najavu drame doneli su Kevin Durent i Devin Buker trojkama za 78:73, nakon čega su arbitri dosudili četvrti faul Nikoli Jokiću. Od tog momenta pa do nekih pet minuta do kraja naši su održavali od pet do sedam poena razlike. Problem je bio što je Jokić opterećen faulovima i što nije mogao da igra svoju najbolju odbranu. Ma tri i po minuta do kraja Lebron je izjednačio na 84:84 i bilo je jasno da će nešto morati da se promeni u našoj igri. Prvo vođstvo Americi doneo je nestvarni Kari svojim 32 poenom na dva minuta pre kraja, a preokret je potvrdio Lebron - 89:86.

Kari je potom ukrao loptu našem timu i položio za 91:86, pa je Srbiji bilo potrebno još jedno "ludilo" da zada poslednji udarac protivniku. Otišlo je, ipak, sve na stranu Amera, koji su, mora se priznati, imali i obilatu pomoć sudija.

 

SAD - SRBIJA 95:91 (23:31, 20:23, 20:22, 32:15)

Grad: Pariz.

Dvorana: Bersi.

Gledalaca: 20.000.

Sudije: Ademir Zurapović (BiH), Hulio Anaja (Panama), Martins Kozlovskis (Letonija).

SAD: Kari, Edvards, Džejms, Durent, Vajt, Haliburton, Tejtum, Embid, Holidej, Adebajo, Dejvis, Buker.

Trener: Stiv Ker.

SRBIJA: Jokić, Davidovac, Dobrić, Micić, Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Gudurić, Avramović, Milutinov.

Trener: Svetislav Pešić.

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Arno Gujon: Svima je jasno da Kurti izaziva nestabilnost na Kosovu i Metohiji
Politika

Arno Gujon: Svima je jasno da Kurti izaziva nestabilnost na Kosovu i Metohiji

Njegova ekonomska politika godinama unazad nije donela nikakve koristi kosovskim Albancima, a novi izbori se bliže. Nesigurnost svojih politika koje se tiču oblasti svakodnevnog života svih stanovnika na KiM, Kurti nadomešćuje silom na terenu prema Srbima, na taj način kupujući naklonost ekstremnih albanskih elemenata u pokrajini, saopštio je danas Arno Gujon.

09.08.2024

16:29

Ispunjeni zahtevi! Uspešan sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Udruženja "DEBRA": Stiže još šest terapija za "decu leptire"!
Društvo

Ispunjeni zahtevi! Uspešan sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Udruženja "DEBRA": Stiže još šest terapija za "decu leptire"!

Lekovi za "decu leptire", odnosno dve terapije za pacijente koji boluju od bulozne epidermolize biće dostupnni u Beogradu najkasnije do 13 ili 14. avgusta, a država će obezbediti još šest terapija početkom sledeće godine, dogovoreno je na sastanku predsednika Republike Srbije Aleksandar Vučića i predstavnika Udruženja za buloznu epidermolizu "DEBRA". Time će biti dostupno ukupno osam terapija, a cilj je da se do kraja 2025. godine obezbede lekovi za 17 hitnih slučajeva.

09.08.2024

16:15

TV

Zašto vlast ovo dozvoljava? Javno vređanje predsednika i njegove porodice prešlo sve crvene linije!
Live TV

Zašto vlast ovo dozvoljava? Javno vređanje predsednika i njegove porodice prešlo sve crvene linije!

Kako se barata sa brojkama građana koji se okupljaju na protestima u Srbiji? Ko organizuje te proteste i šta im je pravi cilj? Da li je zapravo sve što vidimo jeste krčenje puta sa ciljem da se angažuje jedna vrsta mašinerije sa narativom za ono što će da usledi? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su zamenik glavnog urednika Informera Dejan Vukelić i analitičar medija Ištvan Kaić.

09.08.2024

13:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Američki gigant napao Iran!
rat na svim frontovima

Američki gigant napao Iran!

Američka međunarodna kompanija Majkrosoft saopštila je danas da Iran ubrzava spovođenje internet aktivnosti koje, po svemu sudeći, imaju za cilj vršenje štetnog uticaja na američke izbore.

09.08.2024

16:32

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Stevica je najstariji aktivni košarkaš u Evropi! Posao ga odveo na zapad, ali bez sporta i Srbije ne može!
Srbija

Stevica je najstariji aktivni košarkaš u Evropi! Posao ga odveo na zapad, ali bez sporta i Srbije ne može!

Jedan od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti železničkog saobraćaja, Nišlija Stevica Varadinac (62), doktor mašinstva koji trenutno živi i radi u Luksemburgu, bez obzira na to što skoro dve i po decenije nije u Srbiji, očiti je primer istinskog patriote i sportiste kome nije teško da redovno dolazi u Beograd i trenira sa košarkaškim veteranima. On je i najstariji aktivni košarkaš u Evropi!

09.08.2024

13:21