• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.06.2020

08:00

PREMINUO LEGENDARNI mađarski vaterpolista i trostruki olimpijski šampion Karpati!

Ostali sportovi

PREMINUO LEGENDARNI mađarski vaterpolista i trostruki olimpijski šampion Karpati!

Podeli vest

Trostruki olimpijski vaterpolo šampion iz Mađarske Đerđ Karpati umro je u 84. godini


Vest je objavilo Udruženje madjarskih besmrtnih sportista. Nije naveden uzrok smrti.


Karpati je osvojio zlatne olimpijske medalje 1952, 1956. i 1964. godine. Takođe, osvojio je i bronzu 1960. godine i tri evropska prvenstva.

PRAVI SE SRPSKA KOLONIJA! Filip Filipović ima novi klub!

OPET RAT "VEČITIH"! Zvezda OTELA Partizanu najvećeg talenta!

 


On je bio poslednji živi član generacije mađarskog tima koji je 1956. godine u Melburnu pobedio SSSR, u utakmici koja se odigrala samo nekoliko nedelja nakon što je sovjetskom intervencijom ugušena kratkotrajna mađarska revolucija.

Utakmicu nazvanu "Krv u vodi" Mađarska je dobila sa 4:0, a Karpati je postigao gol. Taj meč smatra se jedan od najpoznatijih u svetu vaterpola, a igrači su bili grubi i provocirali su jedni druge.

U poslednjem minutu utakmice sovjetski vaterpolista Valentin Prokopov udario je Ervina Zadora kome je pukla arkada, krv je potekla i obojila vodu oko njega.

Mađarska je kasnije u finalu pobedila Jugoslaviju sa 2:1. Karpati je bio četvorostruki plivački šampion Mađarske i počeo je da igra vaterpolo za Ferencvaroš kao 15-godišnjak. Osvojio je pet šampionskih titula.

Diplomirao je pravo 1964. godine, a kasnije je radio kao trener u Mađarskoj i Australiji. Bio je član stručnog štaba reprezentacije koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

 

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija