• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.07.2021

12:20

MILORAD ČAVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! O krađi u Pekingu, zašto je odbio da trenira Hrvate, zbog čega mu ne daju nacionalnu penziju...

Starsportphoto

Ostali sportovi

MILORAD ČAVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! O krađi u Pekingu, zašto je odbio da trenira Hrvate, zbog čega mu ne daju nacionalnu penziju...

Podeli vest

Proslavljeni srpski plivač Milorad Čavić prisetio se čuvene trke i nepravednog poraza u finalu na 100m leptir stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu

Ne prođu Olimpijske igre a da se Čavić i Srbija ne sete jedne od najkontroverznijih trka u istoriji Olimpijskih igara u kojoj je trijumfovao Amerikanac Majkl Felps.

Na snimcima je delovalo da je Čavić stigao prvi na cilj, međutim, Omega, zadužena za merenje vremena, presudila je u korist najuspešnijeg olimpijca ikada.

Kosovo je Srbija

Čavić je 2008. godine ostao bez medalje, jer se na postolju pojavio u majici "Kosovo je Srbija", što su organizatori protumačili kao upliv politike u sport i diskvalifikovali ga iz daljeg takmičenja

 

Oduvek sam u mom srcu znao da sam pobedio. Znam i da su neki mediji želeli da to priznam poraz. Ali, to nikad nisam uradio, jer sam ja osvojio zlato! I dalje boli to što je 'Omega' bila i ostala njegov sponzor. Uvek su imali interes da ga brane, umesto da kažu da im sistem nije na višem nivou. Ali, problem je kada jedna firma drži monopol u nekoj organizaciji. Koliko sam pročitao, 'Omega' je samo jednom unapredila sistem od 2008. godine. Kad god vidim nekog sportistu da nosi njihovu marku satova ili ih reklamiraju, doživaljavam ga malo drugačije i uvek se pitam šta bi radio da upadne u sličnu situaciju kao ja. Verovatno bi dobio ono što je zaslužio, jer je pod pokroviteljstvom 'Omege' - rekao je Milorad Čavić za magazin "Sport".

 

Foto: Public

 

Čavić razmišlja da to srebro pokloni nekom.

- Zato što sam osvojio zlato. Razmišljam da li da je poklonim mom petogodišnjem sinu Maksimu, ali on je previše mali da bi razumeo ko sam ja bio u sportu. Mislio sam i o svom treneru Majku Botonu, da mu na taj način iskažem ljubav i zahvalnost za sve što je učinio za mene. On zbog američkog bojkota Igara u Moskvi 1980. nije mogao da se takmiči na 100 m leptir. Pričali smo i on se samo nasmejao.

Čavić s gorkim ukusom u ustima priča o Plivačkom savezu Srbije. Naime, čovek koji je Srbiji u Pekingu doneo olimpijsko srebro i koji je bio prvak sveta 2009. i Evrope 2008. i 2012. godine, kao i višestruku prvak Evrope u malim bazenima,  već dve godine ne dobija nacionalnu penziju, koja ga po zakonu sleduje.

Foto: Starsportphoto

 

- Imamo pretalentovanu decu. Iznenadio sam se kada sam video da su Nina Stanisavljević i Tanja Popović plivale u finalu na 100 m kraul na juniorskom EP u Rimu. Velika je stvar imati dve devojke ispod 56 sekundi, jer sutra ćemo u muško-ženskim štafetama biti sila, a 2028. imati ozbiljan olimpijski tim. Voleo bih da učestvujem u radu PSS, ali sada jednostavno to nije moguće.  Zašto? Zato što sam ih tužio, jer zbog njihovog propusta više od dve godine ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta. A nemam podršku MOS, jer po njima ne postoji model da me isplate - rekao je Čavić za magazin "Sport".

Foto: Starsportphoto©

 

Priznaje da se dugo "lomio" da li da tuži Savez.

- Ako dobijem na Sudu, oni će to morati da isplate iz svog budžeta, što bi značilo da bi naši plivači bili uskraćeni za tu sumu. Bukvalno dugo sam se borio sam sa sobom, šta je ispravno. A ispravno je da meni bude isplaćeno ono što sam zaslužio pre 13 godina. Nagradu za olimpijsko srebro sam dobio od države, jer je išlo preko OKS. Ali, nacionalno priznanje nisam. U PSS se pravdaju da se to zagubilo, što je nemoguće. I izbegavaju me.

Otkrio je da je imao i ponudu Plivačkog saveza Hrvatske.

- Pisao mi je predsednik HPS pre neku nedelju da im se pridružim, da postanem deo njihovog stručnog štaba. Verovali ili ne. I javila se dilema: kako da pomognem drugima, kada nisam svojima. A ne mogu zato što PSS radi protiv mene i bukvalno oduzima od mog deteta i od mog života - razočaran je Milorad Čavić.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

"Srbenda" bi penziju a ni ne zivi u Srbiji vec kod onih koji su nas bombardovali. Nece da trenira Hrvate ali Amere moze.

Milanm977

pre 2 godine

Postovani Milorade srpska radosti, Srbija je postala poltronska drzava, gde se ponovo slave babe a preziru junaci, samo Te molim nemoj ustasama da otkrivas svoje umece, svi veliki ljudi su bili veliki mucenici, pozdrav za Tebe i veliko hvala na tvojoj volji da obradujes prostog Srbina, pozdrav...

milankukic

pre 2 godine

treba ispitati ko je to kocio a ne baacati ljagu na Milorada jer on je pravi patriota a ne kao ovaj JA koji ga napada a nezna pravo stanje njemu je oduzeta medalja jer je nosio zastav na kojoj je pusalo KOSOVO JE SRBIJA ZATO SVAprava Miloradu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija