• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.09.2021

10:37

PRAVOSLAVAC, PREKRSTI SE KADA UĐE U RING, MISLIO JE DA ĆE UMRETI... Evo ko je Oleksandr Usik, novi šampion sveta!

reuters

Ostali sportovi

PRAVOSLAVAC, PREKRSTI SE KADA UĐE U RING, MISLIO JE DA ĆE UMRETI... Evo ko je Oleksandr Usik, novi šampion sveta!

Podeli vest

Oleksandr Usik je tek treći čovek je ujedinio sve krune u poluteškoj i teškoj kategoriji

Pre njega je to uspeo, kao prvi, legendarni Ivander Holifild, a posle njega Britanac Dejvid Hej.

Ukrajinac je napravio senzaciju pred 70.000 ljudi na stadionu Totenhema u Londonu pošto je nakon 12 rundi odlukom sudija pobedio Entonija DŽošuu koji je morao da preda pojaseve u teškoj kategoriji po WBA-u, IBF-u, WBO-u i IBO-u.

Usik je rođen u Simferopolju na Krimu 17. januara 1987, na isti datum kad je rođen i legendarni Muhamed Ali. Bavio se amaterskim fudbalom kao tinejdžer, igrao je u mlađim kategorijama današnjeg drugoligaša Tavrije, ali onda je želeo da posveti boksu.

Foto: Tanjug/AP

 

Već u amaterskoj karijeri pobedio je čak 335 puta uz 15 poraza. Najveća je pobeda došla na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je osvojio zlato u teškoj kategoriji pobedivši u finalu Italijana Klementea Rusa, dok je Džošua u superteškoj slavio zlato svladavši drugog Italijana Roberta Kamarelea.

Od 2013. godine je među profesionalcima. Već je u desetoj borbi protiv Poljaka Krištofa Glovackog 2016. postao je prvak WBO-a u poluteškoj kategoriji. Bila je to prva pobeda koju nije završio prekidom. Pet borbi kasnije, u julu 2018, ujednio je titule po WBC-u, WBA-u, IBF-u  savladavši Rusa Murata Gasijeva u Moskvi. Britanca Tonija Beleva kasnije te godine poslao je u penziju. Prelaskom u tešku kategoriju samo su mu dve pobede bile potrebne da dođe do meča protiv DŽošue.

Foto: Tanjug/AP

 

Oleksandr je pravoslavni vernik. Ispričao je kako ga je za veru zainteresirao razgovor sa jednim sveštenikom dok je kao dete bio u bolnici.

- Dao nam je bombone, deca su trčala oko njega. Pitao sam ga gde je Bog, kako mu prići, kako nas vidi i čuje. A onda mi je rekao: "Još si premali, zašto te to toliko zanima?". Rekao sam mu da ću ga brzo videti jer sam čuo sam razgovor doktora sa mamom. Rekli su joj da sam veoma bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li živeti ili umreti, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživeo.

Foto: Tanjug/AP

 

Usik je sa suprugom Katerinom, koju je oženio pre 12 godina, baš na godišnjicu je pobedio Džošuu, dobio troje dece, sinove Kirila (12) i Mihaila (8) te kćer Jelizavetu (6). Baš

Za njega kažu da je tip koji se zbog jednostavnosti svima sviđa u svetu boksa. Na druženju sa medijima nekoliko dana pre meča na jednom je stopalu nosio žutu, na drugoj ružičastu čarapu na kojoj su bili likovi vanzemaljci.

- Otišao sam u svemir devet puta pripremajući se za ovaj meč - objasnio je Usik.

Pre nekoliko godina je rekao da će uvek smatrati da je Krim deo Ukrajine i da nikada ukrajinsko državljanstvo neće zameniti za rusko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

Šteta što svetosavci nemaju srce kao Ukrajinci

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija