• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2021

13:41

BEOGRAD ODAO POČAST LEGENDARNOM BOKSERU! Mate Parlov dobio ulicu u Beogradu!

Starsportphoto

Ostali sportovi

BEOGRAD ODAO POČAST LEGENDARNOM BOKSERU! Mate Parlov dobio ulicu u Beogradu!

Podeli vest

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku da deo Bojadžinske ulice na Zvezdari bude preimenovan u ulicu Mate Parlova - legendarnog jugoslovenskog boksera


Kako se navodi u obrazloženju odluke, razlog za njeno donošenje je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji, kako se dodaje, na ovaj način želi da sačuva sećanje na najuspešnijeg jugoslovenskskog boksera.


Takođe, bio je profesionalni prvak Evrope i sveta u verziji Svetskog bokserskog saveta.

Pored evropskih, svetskih i olimpijskih titula, Parlov je osam puta osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dva puta Zlatnu rukavicu, a pet puta titulu najboljeg na Balkanu.
 

Prvu titulu osvojio je sa 19 godina, tokom bogate karijere imao je 310 borbi, od čega samo 13 poraza. Bio je evropski i svetski šampion, osvojio je i zlato na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu.

Parlov je rođen 16. novembra 1948. u Puli, preminuo je 29. jula 2008. godine kada je izgubio bitku protiv raka pluća.

Parlov je bokser koji će, osim po brojnim domaćim i međunarodnim titulama, ostati upamćen i po tvrdnji da je "amaterski boks daleko teži od profesionalnog“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dušan

pre 2 godine

Bio je veliki sportaš i još bolji Čovjek! Baš mi je prijatna ova vjest, Dušan

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Parlov je as, u sportskom smislu njegove uspjehe ne treba zaboraviti ali danas davati imena ulica po nekome iz hr. je cista budalastina.

Milena

pre 2 godine

Ljudi moji, ovim je Sekretarijat za kulturu, prevrsio svaku meru! Zasto Mati Parlovu? Kolika je to zasluga boksera za Srbiju? Sta Srbija konkretno ima od tog coveka, za koga mladje generacije nisu ni cule. Dosta vise sa Jugonostalgijom! Zar Srbija ima malo zasluznih gradjana iz daleke i blize proslosti. Onoga ko verifikuje takve predloge, pod hitno treba smeniti. Ocito da mu ni malo nije bitna ova zemlja!!!

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija