• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.12.2021

15:22

HAOS U FORMULI 1, FERŠTAPEN OTEO TITULU! MAKS JE NOVI PRVAK, pretekao Hamiltona u poslednjem krugu!

Tanjug/AP

Ostali sportovi

HAOS U FORMULI 1, FERŠTAPEN OTEO TITULU! MAKS JE NOVI PRVAK, pretekao Hamiltona u poslednjem krugu!

Podeli vest

Maks Ferštapen, posle velike drame je osvojio šampionsku titulu u šampionatu Formule 1, pošto je pobedio na Velikoj nagradi Abu Dabija

Holanđanin je do prve titule došao na skandalozan način u poslednjem krugu i najluđoj sezoni Formule 1 ikada.

Hamilton je bolje  startovao, odmah prestigao Ferštapena, desio se kontakt, ali nije bilo istrage, zbog čega je Holanđanin bio besan. Britanac je nastavio da uvećavao prednost, čuvao bez mnogo problema prvu poziciju. Kada se sve činilo gotovim, desila se drama jer je u 54. krugu Latifi napravio veliku grešku, zakucao se u zid, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Do poslednjeg kruga vozilo bezbednosti je bilo na stazi, a onda je direkcija trke odlučila da se bezbednosno vozilo povuče i da se dozvoli trka između Hamiltona i Ferštapena.

Holanđanin je iskoristio svoje nove meke gume i zauzeo prvo mesto ispred Hamiltona, te postao šampion Formule 1.

Auuu... Pričaće se o ovome decenijama!

 

 

 

 

Nakon 21 trke odluka je pala u velikom finalu  u Abu Dabiju na stazi Jas Marina. Situacija da dva vozača pred poslednju trku sezone imaju isti broj bodova (po 369.5 imali su Ferstapen i Hamilton, nije viđena još od 1974. godine i duela Regaconija i Fitipaldija.

Hamilton je bio nadomak rekordne osme titule u karijeri i mogao je iza sebe da ostavi Mihaela Šumahera sa kojim je izjednačen na koti sedam. Ali, šok je usledio u poslednjem krugu trke i nema sumnje da se na ovome sigurno neće završiti.

Trka u Abu Dabiju je oproštajna za Kimija Raikonena, šampiona iz 2007. godine, koji je otišao u penziju. Iz Formule 1 se povlači i Honda, čije motore koristi ekipa Red Bula. Kimi se povukao zbog kvara na bolidu u 27. krugu. 

U karijeri je ostvario 21 pobedu, dok je 103 puta bio na pobedničkom postolju,a 18 trka je počeo sa pol pozicije.

Foto: reuters

Kimi Raikonen

Zakuvalo se se već u prvom krugu!

Hamilton je dobro startovao, obišao Ferstapena jer je Maks napravio grešku. Potom je Holanđanin hteo da obiđe Hamiltona i došlo je do kontakta.

Hamilton se zadržao na prvom mestu uprkos tome što je završio van staze. Organizatrois u procenili  da istraga nije potrebna pošto nije imao gde, kao i da je prepustio svu prednost koju je stekao izlaskom sa staze. 

- Šta rade? To je neverovatno - vikao je Ferštapen iz bolida.

Red Bul je nastavio da se buni, traži da Hamilton prepusti poziciju Ferštapenu, ali su direktori trke ponovo poručili da neće biti istrage i da nije bilo razloga za kaznu. 

Foto: Tanjug/AP

 

Hamilton je posle odlaska u boks izgubio prvo mesto. Preuzeo ga je Serhio Perez, klupski kolega Maksa Ferštapena.

Perez nije dozvolio Hamiltonu da ga tako lako obiđe na prvom mestu. Maksikanac je uradio sve da uspori Britanca i tako pomogne Ferštapenu

Upeo je da zadrži Hamiltona dva kruga iza sebe, pa je Ferštapen prišao rivalu na samo dve i po sekunde.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, Hamiltom je  nastavio da beleži najbrže krugove, "leteo" je, pa Maks nije mogao da mu parira. Na 15 krugova do kraja trke Maks je bio u zaostatku za Hamiltonom 14 sekundi. U finišu je   Hamilton traži zamenu guma, iz Mercedesa mu nosi dozvolili uz objašnjenje da bi izgubio prvo mesto ako se to dogodi.

Onda je u finišu usledio šok.

U 54. krugu Latifi napravio veliku grešku, zakucao se u zid, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Do poslednjeg kruga vozilo bezbednosti je bilo na stazi, a onda je direkcija trke odlučila da se bezbednosno vozilo povuče i da se dozvoli trka između Hamiltona i Ferštapena. Holanđanin je iskoristio svoje nove meke gume i zauzeo prvo mesto ispred Hamiltona, te postao šampion Formule 1. Faktički je oteo titulu Hamiltonu iz ruku i postao prvi Holanđanin sa titulom svetskog šampiona.

Foto: Tanjug/AP

Očajan je bio Luis Hamilton

Karlos Sajnc je bio na poziciji broj tri odmah iza šampiona Ferštapena i drugoplasiranog sedmostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona. Potom su kroz cilj propli: Gasli, Botas, Noris, Alonso, Okon, Lekler, Fetel, Rikardo, Strol, Šumaher. Trku nisu završili Peres, Latifi, Đovinaci, Rasel i Kimi Raikonen, dok Nikita Mazepin nije ni vozio pošto je zaražen koronavirusom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija