• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.12.2021

07:08 >> 07:09

ORLOVI, SADA ILI NIKADA! Srbija dugo nije bila ovako MOĆNA! Sprema se napad na MEDALJU

Ostali sportovi

ORLOVI, SADA ILI NIKADA! Srbija dugo nije bila ovako MOĆNA! Sprema se napad na MEDALJU

Podeli vest

Izabranici selektora Tonije Đerone spremni su za iskorak na predstojećem Evropskom prvenstvu

Godine su prošle od poslednjeg odlaska rukometaša Srbije na veliko takmičenje u sa pozitivnom atmosferom. Srebro iz 2012. godine na čelu sa Veselinom Vukovićem još uvek je najveći uspeh rezultata, a nakon poraza od Danaca u velikom finalu usred Beograda kola su krenula nizbrdo. Neuspesi su se nizali, selektori menjali, a rezultata nije bilo ni na mapi! Ipak, promena na čelu Rukometnog saveza Srbije i dolazak Ratka Nikolića na mesto direktora reprezentacije unela je novu snagu u naš nacionalni tim. 

Prvi kapiten Srbije odmah je počeo konkretno da deluje, na klupu Orlova doveo je provereno rešenje i preuzeo rizik "strancem" na mestu selektora. Uspesi su se kasnije nizali kao na traci, a poslednja dva su vraćanje Dragana Pešmalbeka i Uroša Borzaša u srpski tabor iako su u mlađim kategorijama branili boje Francuske i Mađarske. Odmah na promociji, selektor Toni Đerona nagovestio je da nije došao da prima platu i ništa ne radi, a konkretni rezultati bili su vidljivi već posle prvog okupljanja. 

Foto: Starsportphoto

Uspeo je španski stručnjak da "ubedi" Petra Nenadića i Iliju Abutovića da se vrate u reprezentaciju koju su napustili posle haosa koji se dešavao na prethodnim turnirima. Pobeda Srbije protiv Francuske bila je misaona imenica dugo godina, ali je Đerona uspeo da je pretvori u stvarnost. 5. januara ove godine Orlovi su u Zrenjaninu srušili Trikolore sa 27:24, a u punom sjaju zasijali su Lazar Kukić i Mijajlo Marsenić. Šuter Benfike Petar Đorđić je pokazao kakav "top" ima u ruci, Miloš Orbović da je ozbiljna opcija za desnog beka, a Jovica Nikolić da je prava budućnost srpskog, ali i svetskog rikometa! 

Štucao je srpski rukomet u prethodnoj deceniji, iako objektivno slabiji rivali, nalik Grčkoj ili Belgiji uspevali su da otkinu bodove Srbiji. Švajcarci su umalo srušili Orlove u Spensu 2019. godine, a rezultati na velikim takmičenjima nisu postojali. Na Evropskom prvenstvu 2020. godine četa Nenada Peruničića je grupu završila sa tri poraza od Belorusije, Crne Gore i Hrvatske, te ostala bez plasmana u narednu fazu. 

Ipak, posle dugo godina, Srbija se sprema za veliko takmičenje i spremna je da napadne visok plasman! Kvalifikacije su otvorile apetite srpskih reprezentativaca, stručnjaka, saveza, ali i velikog broja navijača. Retko se pričalo o Evropskom prvenstvu uoči istog, budući da su Orlovi odlazili u tišini. Sada nije tako! Sve je spremno za visok plasman ili, što je u ovom momentu daleko važnije, dobar nastup i pravu sliku o reprezentaciji! Poznavajući rad Tonija Đerone, drugo je zagarantovano, ali da bi se napala sama završnica kontinentalnog prvenstva utiče dosta faktora. 

Foto: Starsportphoto

Veliki problem bi Srbiji mogao da predstavlja izostanak Petra Nenadića. Jedan od najboljih svetskih rukometaša doživeo je povredu zadnje lože, najavljena je pauza od šest nedelja, šanse postoje, ali su male, da će se bek Vesprema naći na Evropskom prvenstvu. Ono što je dobra vest, drugih povreda nema. Rukometaši će se u centru Fudbalskog saveza Srbije okupiti 26. decembra, dok će se igrači iz Bundeslige ekipi pridružiti prvog dana 2022. godine. 

Na spisku se nalaze golmani Vladimir Cupara (Vesprem), Milan Bomaštar (Ademar Leomn) Mihailo Radovanović (Nekse) i Dejan Milosavljev (Berlin), leva krila Nemanja Ilić (Feniks Tuluz) i Vanja Ilić (Šartr MHB), pivotmeni Dragan Pešmalbek (Nant), Živan Pešić (Hapoel Rišon Lezion), Davor Basarić (Koks), Mijajlo Marsenić (Berlin), desna krila Bogdan Radivojević (MOL Pik Seged) i Darko Đukić (Vardar 1961), bekovi Uroš Borzaš (Feniks Tuluz), Stevan Sretenović (Meškov Brest), Petar Đorđić (Benfika), Danilo Radović (Dinamo), Lazar Kukić (Benfika), Marko Milosavljević (Ademar Leon), Đorđe Đekić (Koks), Miloš Orbović (K Lucern), Jovica Nikolić (Vojvodina), Milan Milić (Nant), Ilija Abutović (Raj Neker Leven) i Petar Nenadić (Vesprem).

Orlovi su smešteni u grupu C zajedno sa Hrvatskom, Francuskom i Ukrajinom. Mečevi će biti igrani u Segendinu što je dobra šansa da srpski navijači ispune "Pik Arenu". Dva najbolja tima će nastaviti takmičenje, a naši rukometaši turnir otvaraju protiv Ukrajine 13. januara. 

Đerona na spisku ima dva vrunska golmana - Dejana Milosavljeva i Vladimira Cuparu, a tu su još i dva perspektivna čuvara mreže Milan Bomaštar i Mihailo Radovanović. Iako je selektor Srbije imao malo vremena u prošlosti da ukombinuje odbranu, ona je delovala izuzetno dobro tokom prethodnih devet utakmica. Olrovi su upisali osam pobeda i samo jedan remi - protiv Francuza u gostima kada je bilo 26:26! 

Foto: Starsportphoto

Nema sumnje da će nam i u Segedinu Trikolori biti najveći rival za prvo mesto budući da je Hrvatska znatno izmenila tim i posle dugo vremena ne putuje na Evropsko prvenstvo kao veliki favorit. Ipak, mečevi sa komšijskom zemljom uglavnom su iznad kvaliteta, već pobeđuje mirniji tim. Bez namere da potcenimo bilo koga, Ukrajinci važe za autsajdera u grupi i pitanje je da li će uspeti da osvoje bilo koji bod. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija