• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.02.2022

07:59

BURA U SVETU SPORTA! Bio muško, pa promenio pol, sad dominira! Da li sport gubi smisao! (VIDEO/FOTO)

printscreen

Ostali sportovi

BURA U SVETU SPORTA! Bio muško, pa promenio pol, sad dominira! Da li sport gubi smisao! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Lia Tomas, plivačica, nekada plivač, opet je podigla prašinu i napravila buru u svetu sporta

Ona je na poslednjem takmičenju u univerzitetskoj konkurenciji sve rivalke ostavila daleko iza sebe. Postavila je novi rekord plivališta na 500 jardi (450 metara) koje je preplivala za 37.32 sekundi, dok je njena najbliža konkurentkinja bila u zaostatku od velikih 7.5 sekundi.

Nije uspela da obori lični rekord koji je na istoj dužini postavila u Ohaju u decembru, kada je upisala najbolje vreme sezone u NCAA konkurenciji na 200 i 500 jardi slobodnim stilom. Ti rezultati su je i kvalifikovali na finalno takmičenje koje se održava u martu.

Foto: AP/Photo

 

Međutim, i ovog puta je njen uspeh su pratile brojne kritike javnosti, jer se kao biološki muškarac nadmeće u konkurenciji slabijeg pola.  

Rođen kao Vil Tomas, plivač iz Teksasa, nije bio previše primećen u svetu vodenih sportova. Tek 462. rangiran u SAD postao je zanimljiv 2019. godine, jer je tada Vil promenio pol. Postao je Lia i sada je broj 1 u svom sportu.

Lia Tomas je nekad bila Vil Tomas. Odlučila je da promeni pol uz pomoć medikamenata i hormonskih tretmana, i kako je taj proces uspešno prošla i dobila pravo da se takmiči sa dama. Već godinama NCAA zahteva od transrodnih žena da budu na tretmanu supresije testosterona godinu dana pre nego što im bude dozvoljeno da se takmiče u ženskom timu - kao što je i Lia uradila.

Foto: USA Today

 

U januaru je NCAA najavila da će promeniti pravila kako bi se uskladila sa pravilima svih ostalih sportova.

Ali, kada je Plivački savez SAD objavio stožije mere za slučajeve transrodnih osoba, NCAA je poručila da neće funkcionisati po tim pravilima, već po postojećim do kraja sezone.

Foto: USA Today

 

Lia je pre samo tri godine, pre pandemije, takmičila u muškoj konkurenciji, i zvala se Vil. U međuvremenu je krenuo u proces preomene pola, završio je testosteronski tretman (smanjenje istih), i sada sebi krči put poput torpeda kroz vodu - kao Lia.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija