• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.02.2022

14:20

KOLAPS U AMERICI, ŽENE PROTIV LIE TOMAS! Ženski sport će nestati! Devojke su utučene jer se takmiče protiv muškaraca!

AP/Photo

Ostali sportovi

KOLAPS U AMERICI, ŽENE PROTIV LIE TOMAS! Ženski sport će nestati! Devojke su utučene jer se takmiče protiv muškaraca!

Podeli vest

"Slučaj Lije Tomas“ potresa Sjedinjene Američke Države, ali i ceo svet

Lia Tomas je pre tri godine bila Vil Tomas, a sada je na putu da postane velika zvezda ženskog plivanja.

Dojučerašnji američki plivač nadmeće se u konkurenciji dama, ruši rekorde bez problema. Mada, više se radi o ponižavanju rivalki u bazenima, nego o sportu, jer ravnopravnosti nema, s obzirom na to da je biološki muškarac. 

U muškoj konkurenciji je najdalje dogurao do 462. mesta,  a sada zahvaljujući fizičkoj nadomoći nad ženama uništava protivnice. Na poslednjem takmičenju u univerzitetskoj konkurenciji sve rivalke ostavila daleko iza sebe. Postavila je novi rekord plivališta na 500 jardi (450 metara) koje je preplivala za 37.32 sekundi, dok je njena najbliža konkurentkinja  Ketrin Buroker bila u zaostatku od velikih 7.5 sekundi.

Foto: USA Today

 

Sve je više takmičarki koje su protiv toga da se "bivši muškarvi" nadmeću u ženskoj konkurenciji. Protiv Lie Tomas glas je podigla bivša atletičarka i svetska šampiona na 400 metara Sintija Monteleone.

Kaže da želi da zaštiti ženski sport, jer će u suprotnom prestati da postoji.  Sitnija je opisala kako se osećala kada je 2018. godine izgubila trku od transrodne osobe Janel del mare Zape.

- Ne preterujem, ali ako sportisti muškog tela nastave da se takmiče u ženskim sportovima, to će biti kraj! Rečima ne mogu da opišem kako sam se osećala u Španiji kada sam bila pored biološkog sportiste muškog tela. Godinu i po dana nakon mog iskustva u Španiji, moja ćerka je izgubila od biološkog muškarca u svojoj prvoj trci na stazi u srednjoj školi. Ponosno sam posmatrala kako moja snažna i odlučna devojka radi prave stvari. Trenirala je da bude brža i spremna za prvu trku, dala je sve od sebe, zaslužila je pobedu. Ali, nije imala šanse zbog biološke prednosti ovog muškog sportiste - rekla je Sintija, prenose mediji u Americi i dodaje:

Foto: AP/Photo

Lia Tomas, prlivačica

 

- To utiče i na mentalno zdravlje devojaka koje moraju da se takmiče sa muškarcima. Kako žena može da pobedi nekoga sa muškim telom? I pored manjka testosterona mnoga istraživanja su pokazala da imaju fizičke prednosti u odnosu na žene. I kada imaju manjak testosterona i dalje su 12 odsto brži od ženskih kolega i posle dve godine hormona. Šta je sa uticajem našeg ciklusa na takmičenje? Šta je sa trudnoćom, kontracepcijom? Sve su to prepreke sa kojima se muškarci ne suočavaju, kao žene. Sve to utiče i na psihu devojaka. Mnoge devojke koje treniram su utučene jer moraju da se takmiče sa muškarcima. Svi znamu koliko su povezani naši um i telo. Kada mislite da nekoga možeet da pobedite, imate veće šanse za to - istakala je Sintija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija