• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.06.2022

11:30

Rekordan broj učesnika na Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu

Privatna arhiva

Ostali sportovi

Rekordan broj učesnika na Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu

Podeli vest

Od 12. do 15. juna Beograd će biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Na bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ drugu godinu zaredom biće održano Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah. Glavni grad Srbije prošle godine postavio je potpuno nove standarde u organizaciji ovog takkmičenja, a i ove godine upisaće se u istoriju pošto će sa preko 200 takmičara iz više od 30 zemalja biti oboren rekord po broju učesnika

Značajnu podršku u organizaciji ovog šampionata dali su Grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije:

- Ponosni smo što je naša zemlja domaćin još jednog svetskog prvenstva ove godine - rekao je na konferenciji za medije u uvodnom izlaganju Darko Udovičić, pomoćnik ministra za omladinu i sport i potom dodao:

- Savez za podvodne aktivnosti i njegova predsednica Božana Ostojić sa Ministarstvom omladine i sporta ima izvanrednu saradnju, a mi se sa naše strane zaista trudimo da što je moguće više podržavamo ovakva takmičenja. Siguran sam da će se svi učesnici osećati prijatno u našem gradu i da će uživati u fer i sportskom takmičenju. Šampionat je prošle godine bio spektakularan i siguran sam da će organizacija ponovo biti na vrhunskom nivou, a da će sve ono što će se u Beogradu održati narednih dana biti najbolja moguće promocija ovog divnog sporta - konstatovao je Udovičić.

Foto: Privatna arhiva

Na ovom Svetskom šampionatu ronioci će se takmičiti u sedam disciplina: Dinamika sa mono i dva peraja, dinamika bez peraja, statično ronjenje na dah, brzinsko ronjenje 2x50 metara, kao i u trkama na 8x50 i 16x50 metara. Boje Srbije na ovom šampionatu braniće osam ronilaca, a jedan od glavnih kandidata za medalju biće Nenad Pavković, koji će se takmičati u tri discipline.

- Očekivanja su velika i zato osećam mali pritisak, ali daću sve od sebe da uradim ono za šta sam se pripremao prethodnih godinu dana. Najbolji rezultat očekujem u disciplini dinamika bez peraja. To je disciplina po tehnici najsličnija prsnom plivanju i bez svake sumnje najteža disciplina. Najveći rivali biće nam svakako selekcije Francuske, Hrvatske i Poljske, ali sam siguran da će svi naši reprezemtativci dati maksimum i na dostajan način način predstaviti našu zemlju - poručio je Pavković.

Direktor Svetske asocijacije ronjena na dah Tolis Belos istakao je da je veoma srećan što je ponovo u Beogradu, jer je prošle godine takmičenje u našem glavnu gradu bilo izvanredno:

Foto: Privatna arhiva

- Organizacija je bila skoro savršena, a od ove godine očekujemo da će biti i bolje od toga. Ponosni smo jer ove godine imamo rekordan broj učlesnika. Nadamo se vrhunskim rezultatima, a granice ljudskih mogućnosti u ovom sportu su neverovatno podignute poslednje tri godine. Siguran sam da ćemo imati ubedljivo takmičenje - zaključio je Belos.

O kakvom sportu i o kakvim dostignućima se radi najbolje svedoče rezultati ronilaca. Svetski rekord u ronjenju na dah u stanju mirovanja iznosi čak 10 minuta i 45 sekundi, a drži ga naš takmičar Branko Petrović. Dok, rekord u dužini ronjenja sa mono perajem iznosi čak 316 metara, što predstavlja više od šest dužina olimpijskog bazena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija