• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

19.06.2022

23:08

Nema šale sa Holanđaninom! FERŠTAPEN POKORIO KANADU!

Tanjug

Ostali sportovi

Nema šale sa Holanđaninom! FERŠTAPEN POKORIO KANADU!

Podeli vest

Vozač Red Bula, Maks Ferštapen, pobedio je večeras u Montrealu u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade. Holanđanin je u 150. trci u karijeri zabeležio 26. trijumf, i tako je aktuelni svetski prvak povećao razliku u šampionatu

Drugo mesto je pripalo vozaču Ferarija Karlosu Saincu, a na pobednički podijum se popeo i sedmostruki svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa. Četvrti je bio Hamiltonov timski kolega Džordž Rasel, dok je vozač Ferarija Šarl Lekler trku završio na petom mestu, nakon što je zbog promene motora krenuo sa pretposlednjeg 19. mesta.

Bodove su osvojili i vozači Alpina Esteban Okon i Fernando Alonso, Alfa Romea, Valteri Botas i Gvanju Džou, kao i domaći vozač Lens Strol iz Aston Martina. Trka u Kanadi održana je po prvi put nakon 2019. godine.

Foto: Tanjug

 

Sam početak trke nije doneo velike promene. Verstapen je zadržao prvu poziciju, iza njega je bio Alonso, dok je treći bio Sainc. Na prvo obliaženje među vodećima čekalo se do trećeg kruga, kada je Sainc preuzeo drugo mesto. Rasel koji je krenuo sa osmog mesta je ubzro napredovao do pete pozicije. Prvo odustajanje viđeno je u devetom krugu, kada je zbog problema sa motorom bolid van staze parkirao vozač Red Bula Serhio Peres.

Direkcija je uvela virtuelno vozilo bezbednosti, a u boks na zamenu guma idu Verstapen i Hamilton, dok ostali vodeći vozači ostaju na stazi. Holanđanin se vratio na treću pozicijju, na kojoj ostaje sve do 15. kruga i napada na Alonsa. U 20. krugu zbog kvara na bolidu odustaje vozač Hasa Mik Šumaher, a bolid ostavlja van staze. Novo virtuelno vozilo sigurnosti za promenu guma su iskoristili Rasel i Sainc. Španac se na stazu vratio tik ispred Hamiltona, a ubrzo obilazi Alonsa za drugo mesto.

Alonso na prvu zamenu guma odlazi u 29. krugu i vraća se iza Leklera na sedmo mesto. Lekler je u boks otišao u 42. krugu, ali zbog greške mehaničara i sporog obavljanja zamene guma na stazu izlazi kao 12. Drugu promenu u 44. krugu obavlja Verstapen, koji izlazi iza Hamiltona na treće mesto. Ipak Holandjanin je vrlo lako obišao Hamiltona, koji nije pokušao da se odbrani. Britanac u 45. krugu takodje ide na promenu guma, a njegov timski kolega na tvrde pneumatike prelazi krug kasnije.

Foto: Tanjug

 

Sa staze je u 49. krugu izleteo vozač Alfa Taurija Juki Cunoda, a odmah zatim izlazi vozilo bezbednosti. To za odlazak u boks koristi Sainc, koji zbog malo sporijeg stajanja nije uspeo da se vrati na vodeće mesto, već je izašao iza Ferštapena. Sainc je sve do samog kraja pritiskao i pokušavao da uz DRS obidje Ferštapena, ali to nije uspeo da uradi. Španac je takodje dobio i dodatni bod za najbrži krug u trci. Lekler je nakon ponovnog početka trke uspeo da obidje dvojicu vozača Alpina i dodje do petog mesta.

U generalnom plasmanu vodi Ferštapen sa 175 bodova, drugi je njegov timski kolega Serhio Peres (129), koji nije završio trku, dok je treći Lekler sa 126 bodova.

Sledeća trka vozi se 3. jula na stazi Silverston za Veliku nagradu Velike Britanije.

Poredak vozača u večerašnjoj trci za Veliku nagradu Kanade:

1. Maks Verstapen (Red Bul) jedan sat, 36 minuta, 21,757 sekundi
2. Karlos Sainc (Ferari) + 0,993
3. Luis Hamilton (Mercedes) + 7,006
4. Džordž Rasel (Mercedes) + 12,313
5. Šarl Lekler (Ferari) + 15,168
6. Esteban Okon (Alpin) + 23,890
7. Fernando Alonso (Alpin) + 24,945
8. Valteri Botas (Alfa Romeo) + 25,247
9. Gvanju Džou (Alfa Romeo) + 26,952
10. Lens Strol (Aston Martin) + 38,222
11. Danijel Rikardo (Meklaren) + 43,047
12. Sebastijan Fetel (Aston Martin) + 44,245
13. Aleksander Albon (Vilijams) + 44,893
14. Pjer Gasli (Alfa Tauri) + 45,183
15. Lando Noris (Meklaren) + 52,145
16. Nikolas Latifi (Vilijams) + 59,978
17. Kevin Magnusen (Has) + 1:08,180

Trku nisu završili:

Juki Cunoda (Alfa Tauri)
Mik Šumaher (Has)
Serhio Peres (Red Bul)
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija