• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2022

07:09

PREBIO GA KAO DETE ZVEČKU! Oleksandr Usik ODBRANIO titulu, Džošua dobio NEVIĐENE BATINE! Ukrajinska zastava VIJORILA se u Džedi! (VIDEO)

Tanjug

Ostali sportovi

PREBIO GA KAO DETE ZVEČKU! Oleksandr Usik ODBRANIO titulu, Džošua dobio NEVIĐENE BATINE! Ukrajinska zastava VIJORILA se u Džedi! (VIDEO)

Podeli vest

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik odbranio je titulu svetskog šampiona, savladavši u Džedi Britanca Entonija Džošuu

Ukrajinac je slavio podeljenom odlukom sudija posle 12 rundi i zadržao pojaseve u  WBA, IBF i WBO verzijama.

Meč je ličio na njihov prvi, koji je Usik takođe dobio, a prvi sudija je bodovao 115-113 za Usika, drugi 116-112 za Ukrajinca, a treći pomalo iznenađujuće, 115-113 za Džošuu.

Borba je održana u Saudijskoj Arabiji, u King Abdulah sportskom centru u Džedi, a Ukrajinac je zadržao status "najopasnijeg čoveka na svetu", kako mnogi nazivaju prvaka teške kategorije, budući da se Tajson Fjuri vlasnik VBC pojasa u teškoj kategoriji penzionisao nedavno.

Posle ove pobede Usik, olimpijski šampion iz Londona 2012. godine, ima skor od 20 pobeda (13 KO) u profesionalnom ringu. Džošua je poražen treći put u poslednjih pet mečeva, a sada ima skor od 24 pobede (22 KO) i 3 poraza. Džošua nije uspeo da se domogne prestižnog kluba boksera koji su triput postajali svetski šampioni teške kategorije – zasad je to pošlo za rukom samo Muhamedu Aliju, Majklu Mureru, Vitaliju Kličku, Lenoksu Luisu i Ivanderu Holifildu.

 

 

Usik je posle pobede izjavio da želi da sledeći meč ima sa Britancem Tajsonom Fjurijem, aktuelnim WBC šampionom. Pobednik tog eventualnog duela bio bi prvi neprikosnoveni prvak sveta u teškoj kategoriji u 21. veku, prvi još od Lenoksa Luisa. Usik je potom rekao, da ako mu protivnik ne bude Fjuri, neće želeti uopšte da se bori.

Sjajni Usik je prethodnog septembra postao prvi bokser koji je bio neprikosnoveni prvak sveta u kruzer kategoriji, pa potom svetski šampion i u teškoj kategoriji još od Ivandera Holifilda početkom devedesetih godina. Usik je sada potvrdio dominaciju u duelima sa Džošuom.

Džošua je bolje počeo borbu, u prve tri runde je prema izveštaju bokserskih analitičara bio dominantniji borac i dobio je te runde, ali je onda Usik u nastavku počeo da dominira.

Usikova aktivnost je bila veća u četvrtoj i petoj rundi, mada je bilo teško bodovati jer nijedan bokser nije ostvario jasnu prednost.

Ukrajinac je „ispaljivao“ više udaraca, mnogo je fintirao, dobro je pomerao glavu u defanzivini, ali Džošua je i dalje ostao oprezan i nije se upustio u nekontrolisane razmene.

Deveta runda je prva u kojoj je jedan od boksera doveo protivnika u opasnost od prekida – Džošua je imao nekoliko dobrih kombinacija, pogodio rivala, naročito u telo i idući napred zadao je neke ubojite udarce. Britanac mnogo više uspeha ima kada napada telo rivala.

Već u 10. rundi stigao je odgovor Ukrajinca, zadao je snažan udarac Džošui, koji je postao nesiguran. Ipak, uspeo je da uzvrati jednim snažnim udarcem, možda i najjačim koji je zadao u ovoj i prethodnoj borbi sa Usikom. Međutim, aktuelni šampion je rundu završio dominantno, zadavši još jedan jak udarac, a zatim i serijom drugih udaraca, pa je i ova runda otišla u njegovu korist.

Usik je bolji i u 11. rundi, mnogo je brži u poznoj fazi borbe i daleko češće pogađa. Tokom čitavog meča Usik je defanzivno znatno odgovorniji i neutralisao je brojne udarce i u glavu i u telo koje je zadao Džošua. U sličnom maniru Usik završava i 12. rundu u kojoj je zadržao visok tempo, neumoran rad nogu i visok volumen udaraca.

Džošui je već tada bilo jasno da će u 12. rundi morati da ide na sve ili ništa i da jedino nokautom može da dođe do pobede.

Pokušao je Džošua sve ili ništa u 12. rundi, ali nije uspeo da nokautira Usika, koji je prikazao sjajnu borbu sudije su mu ipak podeljenom odlukom dodelile pobedu.

Inače, Usik je 21. septembra prođle godine na iznenađenje bokserskog sveta savladao tadašnjeg neprikosnovenog prvaka Entonija i oduzeo mu sve titule, u VBA, IBF, VBO verzijama u teškoj kategoriji.

U uvodnim borbama najviše pažnje privukao je okršaj u teškoj kategoriji u kojem je Filip Hrgović iz Hrvatske posle 12 uzbudljivih rundi odlukom sudija savladao Kineza Žileija Žanga.

U borbi poluteškaša (do 79 kg) Britanac Kalum Smit je tehničkim nokautom u četvrtoj rundi pobedio Francuza Matjua Boderlika.

U duelu u kruzer kategoriji (do 90 kg) Badu Džek, Šveđanin rođen u Gambiji, posle deset rundi savladao je Ričarda Riveru kontroverznom i podeljenom sudijskom odlukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija