• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

20.05.2023

21:40

Na današnji dan otišao je čuveni Niki Lauda! Bio je jedan od najvećih i najhrabrijih sportista ikad

Reuters

Ostali sportovi

Na današnji dan otišao je čuveni Niki Lauda! Bio je jedan od najvećih i najhrabrijih sportista ikad

Podeli vest

Nekadašnji šampion Formule 1 Niki Lauda preminuo je na današnji dan, 20. maja 2019. godine u 70. godini života. Bio je i ostao jedan od najvećih i najhrabrijih vozača ikad, a čitava njegova karijera, ali i život, bili su veoma živopisni. O svemu tome pisao je u svojoj knjizi, a snimljen je i film o njemu, čuveni "Rush".

Ovaj Austrijanac, rodom iz Beča, šampion Formule 1 bio je tri puta - 1975, 1977. i 1984. godine. Rođen je 22. februara 1949. godine i važio je za jednog od najboljih sportista u istoriji automoto sporta. Više titula od njega imaju samo Mihael Šumaher, Huan Manuel Fanđo, Sebastijan Fetel, Luis Hamilton i Alan Prost.

Foto: AP PHOTO

 

Učestvovao je na 171 trci i ostvario 25 pobeda, dok je na pobedničkom postolju bio 54 puta. Osvajao je sa Ferarijem i Meklarenom, a kasnije je bio preduzetnik, pa čak i pilot.

Niki Lauda je bio poznat i po ožiljku koji je zaradio na stazi Nirnburgring 1976. godine, kada je jedva preživeo. To mu je, na neki način, odredilo karijeru, ali kasnije i čitav život. Lauda je, tada, pre same trke tražio da se ne vozi iz sigurnosnih razloga. Kako je to tada opisano, nije mu se svidelo što nema dovoljno osoblja i vatrogasaca u slučaju da se desi nesreća.

Kao da je predosećao... Krenula je kiša, pa je stala, a vozači su morali da menjaju gume, jer staza nije bila dovoljno osušena. Lauda je u krivini Bergverk sleteo sa puta i udario u bankinu, posle čega je njegov bolid ostao da gori u plamenu.

Foto: AP PHOTO

 

Bio je zarobljen u olupini, ali svestan. Prevezen je hitno u bolnicu, gde su mu davali male šanse da preživi. Ostao mu je ožiljak na levoj strani lica sve do uveta. Kao pravi šampion, oporavio se vrlo brzo i za svega 42 dana ponovo je izašao na stazu!

Ovog puta, sa ožiljcima na licu, koji su mu kasnije bili zaštitni znak. Vratio se u trci za Veliku nagradu Italije i uradio potez koji je bio i ostao jedan od najluđih u istoriji ovog sporta! Njegovo lice je i dalje bilo u zavojima, a pod kacigom zavoji su bili natopljeni krvlju. Shvatio je u jednom momentu da se potkapa ispod kacige zalepila za rane i krv, pa je potkapu strgao sa sebe. Možete da zamislite koji su to bili bolovi. Mnogi su taj potez nazvali najhrabrijim i najluđim ikad.

Foto: AP PHOTO

 

Kasnije je u autobiografiji pričao da je bio veoma uplašen, iako to nije pokazivao.
"Jedva sam mogao da vozim od straha. Pričao sam da nije tako, ali to je bila laž. Bilo bi glupo da sam rivalima otkrivao svoje slabosti. Premro sam od straha u Monci. Ipak, vozio sam jer je to bilo dobro za moje mentalno zdravlje. Ležanje u krevetu i premotavanje onoga šta je bilo u Nemačkoj bi me zakopalo", pisao je Lauda u svojoj knjizi "Do pakla i nazad".

Već naredne sezone postao je šampion sveta. Trka odluke bila je za Veliku nagradu Japana. Borio se sa Džejmsom Hantom, koji ga je 1976. godine za dlaku pobedio. Ipak, naredne sezone u Tokiju, jutro pre odlučujuće trke, drčni i direktni Lauda upao mu je u sobu i rekao:
- Danas postajem šampion sveta!

Foto: AP PHOTO

Džejms Hant (levo) i Niki Lauda bili su veliki prijatelji

Nakon toga njegov odnos sa Ferarijem je zahladneo, pa je prešao u Brabham, kod Bernija Eklstona. Nije, ipak, Lauda bio zadovoljan performansama motora Alfa Romeo, pa je rešio da se nakratko povuče iz Formule. Tada je objasnio da "mu je dosadno da vozi u krug", pa se vratio u Austriju i posvetio se svojoj aviokompaniji.

Ipak, nije mogao bez vožnje i vratio se u Formulu 1. I to u Meklaren. Dobio je tri miliona dolara, što je bio najveći ugovor u sportu dotad. Kasnije je, 1984. godine, upravo vozeći za Meklaren, osvojio titulu ispred Alana Prosta, pazite sad, za pola boda! Bila je to i ostala najmanja razlika u istoriji Formule 1. Lauda je pobedio na pet trka, a Prost na sedam, ali je Francuz više puta odustajao, pa je titula otišla Austrijancu.

Foto: AP PHOTO

 

Karijeru je završio 1986. Bio je savetnik u Ferariju, pa je preuzeo Jaguar, bio je u upravi Mercedesa i može se reći da je odigrao ključnu ulogu u dovođenju Luisa Hamiltona u taj tabor.

U julu 2018. godine dobio je tešku infekciju pluća, zbog čega su mu presađena oba plućna krila. Kasnije je u januaru ponovo dobio zapaljenje, posle čega je primljen u bolnicu, gde je bio do kraja života.

Iza njega su ostali supruga Birgit, blizanci Maks i Mija, kao i dva sina iz prvog braka za Marlenom Klaus - Matijas i Lukas. Ima i sina Kristofa, iz njegove treće veze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17