• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2023

06:30

ISTORIJSKA ŠANSA VOJVODINE! Novosađani donose SRBIJI evropski trofej posle DVE DECENIJE?

Starsportphoto

Ostali sportovi

ISTORIJSKA ŠANSA VOJVODINE! Novosađani donose SRBIJI evropski trofej posle DVE DECENIJE?

Podeli vest

Rukometaši Vojvodine danas protiv Nareboa igraju prvi meč finalne serije EHF Kupa i imaju šansu da posle više od dve decenije Srbiji donesi međunarodni rukometni trofej.

Sećaju se mnogi "Šabačkih vanezmaljaca" koji su sredinom osamdesednih godina prošlog veka harali Evropom. Izabranici Aleksandra Pavlovića doneli su Jugoslaviji uzastopne titule prvaka Starog kontinenta, a tadašnja ekipa Metaloplastike ostala je upamćena kao jedna od najboljih svih vremena - predvođena Jovicom Cvetkovićem, Miletom Isakovićem, Veselinom Vukovićem, Veselinom Vujovićem i ostalim velemajstorima. 

Od tog rukometa, nažalost, ostalo je malo. Nije Srbija imala moć da trend slavnog šabačkog kluba nastavi, a jedini bljesak nakon "vanezmaljaca" imali su rukometaši zrenjaninskog Proletera koji su nekoliko godina kasnije došli do finala Lige šampiona. Bio je to poslednji veliki rezultat naših klubova na međunarodnoj sceni, uz titulu Jugovića u Čelindž kupu 2001. godine. 

Gotovo punu deceniju rukomet u Srbiji bio je u drugom planu. Ipak, da se situacija na Tošinom bulevaru menja potvđuju sve bolje igre seniorske reprezentacije, a sve je počelo sa velikom pobedom Orlova nad Francuskom u Zrenjaninu. Nisu izabranici Tonija Đerone imali sreće na velikim takmičenjima zbog povreda, ali da se situacija iz dana u dan popravlja - jasno je svima. O reprezentativnom rukometu, govorićemo drugom prilikom, budući da je sada fokus na klupskim uspesima naših klubova, a negativan trend mogao bi da se prekine ove sezone budući da novosadska Vojvodina danas kreće u pohod na titulu EHF Kupa protiv norveškog Naerba. 

Foto: Starsportphoto

Izabranici Borisa Rojevića tokom nedelje došli su do desete uzastopne titule u Srbiji. Do kraja sezone imaće šansu da se okite tripl-krunom pošto će se u finalu Kupa sastati sa pančevačkim Dinamom, a još jednu vrhunsku sezonu Lale bi mogle da krunišu evropskim trofejem protiv Naerba u finalu EHF Kupa. 

Da Vojvodina može do velikog razultata na međunarodnoj sceni bilo je jasno već posle drugog kruga. Novosađani su "počistili" italijanski Briksen, istina ne preterano atraktivan rukometni protivnik, ali način na koji su crveno-beli došli do pobede poslao je jasnu poruku svim konkurentima, a bilo ih je mnogo. Da stvar po Vošu bude gora ili bolja - izabranici Borisa Rojevića na putu ka finalu eliminisali su sve favorite za titulu! 

Već u trećem kolu Vojvodina je morala na noge Kremsu. Duel u Austriji obeležila je velika tuča navijača zbog čega gosti nisu želeli da dođu u Slanu baru. Crveno-belima je pretila eliminacija za zelenim stolom, ali budući da se Krems nije pojavio na revanšu EHF je imao samo jednu opciju - Vojvodina je posle pobede u Austriji na svom parketu "slavila" sa dodeljenih 10:0 i tako zakazala svoj prvi odlazak u Skandinaviju 

Norveški Arendal bio je prvi u nizu teških prepreka za Rojevićevu četu na putu ka finalu. Ipak, da su Novosađani rešeni da napadnu trofej postalo je jasno 11. februara na Slanoj bari kada su crveno-beli pregazili Norvežane sa 42:29 i pre revanša obezbedili mesto u četvrtfinalu EHF Kupa gde ih je čekalo Gorenje. 

Foto: Starsportphoto

Slovenci su ove sezone bili prvi favorit za titulu, predvođeni povremenim srpskim reprezentativcem Brankom Predovićem došli su na megdan Vojvodini i doživeli minimalni poraz. Ipak, delovalo je da će se crveno-beli teško "provući" u Velenju nakon nešto slabijeg izdanja na Slanoj bari, ali je usledilo upravo suprotno... Četa Borisa Rojevića odigrala je možda i najbolju utakmicu ove sezone, a predvođena Barisom Pohuskim i Mohamedom Azizom došla do sigurne pobede u Sloveniji. Žreb je potom Lale usmerio pono o u Skandinaviju, ovoga puta na noge prošlogodišnjem polufinalisti - švedskom Alingsasu, a prvi duel na severu Evrope pripao je domaćinu. Tada se probudila Srpska Atina. 

Vojvodina je pred govoto krcatom Slanom barom dočekala Alingsas u revanš meču polufinala. Tribine Vošine hale bile su popunjene do poslednjeg mesta, žargonski rečeno - tražila se karta više, a nošeni sjajnom podrškom navijača crveno-beli su samleli Šveđane i plasirali se u prvo evropsko finale. Prvi duel protiv Nareboa na programu je sutra u Novom Sadu, a odluka o šampionu pada sedam dana kasnije u Norveškoj kada bi Srbija mogla da dobije prvi evropski trofej još od 2001. godine! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija