• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.06.2023

14:03

DUŠKO PIJETLOVIĆ ZA TV INFORMER: Novi Beograd ima NAJVIŠE ambicije, reprezentacija nam je NAJBOLJA NA SVETU, ali...

Informer

Ostali sportovi

DUŠKO PIJETLOVIĆ ZA TV INFORMER: Novi Beograd ima NAJVIŠE ambicije, reprezentacija nam je NAJBOLJA NA SVETU, ali...

Podeli vest

Proslavljeni srpski vaterpolista Duško Pijetlović bio je gost Informer TV-а.

Veliki vaterpolo spektakl je iza nas, ali nažalost Novi Beograd ni drugu godinu zaredom nije uspeo da osvoji trofej Lige šampiona. Ipak, da srpski klub ide u pravom smeru nema nikakve dileme, a o toj temi, kao i mnogim drugim za TV Informer, govorio je proslavljeni srpski reprezentativac Duško Pijetlović. 

- Teško je kada izgubite finale Lige šampiona i to drugu godinu zaredom. Ovoga puta nije bilo na sreću, zato mi je još teže... Bili su bolji protivnik, nismo imali nikakve šanse to je rezultiralo njihovom titulom, ja im čestitam bilo je apsolutno zasluženo - rekao je Duško Pijetlović. 

Prošle godine Pro Reko je takođe savladao vaterpoliste Novog Beograda u borbi za trofej, tada su pobednika odlučili penali, a iskusni srpski reprezentativac otkrio je šta je bio uzrok nešto slabije igre našeg predstavnika u finalu. 

- Prošle sezone smo igrali mnogo bolje, kontrolisali smo utakmicu i bili bolji protivnik. Imali su mnogo sreće na toj utakmici, ne znam šta je razlog slabog izdanja sada. Mislim da je prevelika želja uticala na to, mnogi momci nisu iskusni, izgoreli su u želji. Dali smo sve od sebe, nije lako igrati protiv Pro Reka, to je najveći klub u istoriji vaterpola - dodao je srpski vaterpolista. 

Pro Reko u svetu vaterpola ima status kao Real Madrid u fudbalu, a Pijetlović ističe da je Novi Beograd uspeo za dve sezone da postane glavni rival i konkurent slavnom italijanskom velikanu. 

- Imaju neograničene finansije, uvek dovode najbolje igrače u svoj klub, tako je više od dve decenije. Čitav grad živi za vaterpolo, imaju tradiciju, istoriju i sredstava da ulažu u ekipu. Četiri godine sam proveo tamo, osvojio dve Lige šampiona i tada je sve bilo vrhunski organizovao. To je Real Madrid našeg sporta, a sada se pojavio i Novi Beograd koji je napravio velike promene. Pro Reko je bio apsolutni vlada dok Aleksandar Šapić nije počeo da vraća Srbe u naš klub. Uvek su imali konkurenta, ali nikada stalnog rivala, a ovo što radi Novi Beograd je velika stvar. Mlad klub, dva puta smo igrali finale Lige šampiona - dodao je Pijetlović. 

U superlativu je bivši srpski reprezentativac govorio o Novom Beogradu i istakao da ga ambicije najviše vezuju za sredinu u kojoj trenutno nastupa budući da još uvek želi da se bori za trofeje. 

- Ovaj klub će nastaviti da funkcioniše, organizacija je savršena, nikada nisam imao bolje uslove za rad u sportskom smislu. Sezona nije bila dobra za nas, imali smo oscilacije u igri, ali smo ispunili osnovni cilj da se takmičimo na najvišem nivou. Generalno, možemo da budemo zadovoljni budući da su nas brojne neprilike pratile. Najteže je u sportu izdići se iz problema - jasan je bivši reprezentativac, ali još uvek nije poznato da li će karijeru nastaviti u Novom Beogradu. 

- Ambicije kluba su najviše, to se ne krije. Nema lažne skromnosti, želimo da postignemo najbolje rezultate, to me drži u klubu i daje mi ambiciju da igram. Da nema toga, davno bih prekinuo. Još uvek ne znam da li ostajem, nismo imali sastanak. Fizički se dobro osećam, ali je posle 20 godina pritiska malo teže psihički. Moramo da sednemo i da se dogovorimo, šta od mene očekuju, odnosno, kako ja mogu da pomognem - kazao je vaterpolista Novog Beograda. 

Generacijski jaz je sve veći pa je tako Pijetlović igrao za reprezentaciju iste godine kada mu se saigrač u Novom Beogradu rodio. 

- Sada sam igrao finale sa momcima koji su 18 godina mlađi od mene, to mi teško pada u sportskom smislu. Jedan od mojih saigrača se rodio kada sam ja igrao Svetsku ligu u Njujorku, velika je razlika među nama, trudim se da im pomognem iskustvom, zato i kažem da verujem u njih. Nisam njihova grupa i društvo, ne trudim se da budem, to ne bi bilo ni prirodno.  

Kada je reč o reprezentaciji, Pijetlović se neće vraćati u nacionalni tim, ali ističe da generacija predvođena Nikolom Jakšićem ima šta da kaže na velikim takmičenjima. Ipak, podseća iskusni vaterpolista da je za svaki rezultat potrebno vreme. 

- Reprezentacija ima prepun kalendar, od sada pa u narednih godinu dana sve do Olimpijskih igara. Skraćena su takmičenja naredne sezone zbog Evropskog prvenstva, sve je koronavirus poremetio. Stalno se kasni, nisu želeli da gube Svetsko prvenstvo, uvek ima nekih pomeranja. Ritam je paklen, momci koji igraju za reprezentaciju imaju težak zadatak zaključno sa Parizom. To je najvažnije što sportista u svojoj karijeri igra. Nije lako doći posle naše generacije, znam kako je nama bilo 2009. godine kada smo preskakali lestvicu... Trebalo je vremena da shvatimo da smo mi novi tim. Verujem u ove momke, znam koliko su kvalitetni ljudi i igrači. Što se mene tiče, nije realno, prelepo sam se oprostio od nacionalnog tima, bio sam 16 godina deo reprezentacije. Ne bi bilo korektno da se vraćam prema momcima koji treba da se pokažu i uzimam mesto, meni to niko nije uradio, pa ne želim ni ja.

Foto: Informer

Nova generacija imala je težak zadatak da nasledi Delfine koji su harali svetom i osvojili sve što se može osvojiti. Pijetlović ističe da i momci koji su sada deo reprezentacije imaju kvalitet, ali da je potrebno strpljenje kako bi oni ponavljali dobre rezultate. 

- Već postoje priče da ovi nisu kao što smo bili mi, ali nije lako momcima da nas naslede. Otišlo je čak šest igrača, to je velika smena generacije, nismo odlazili jedan po jedan, nego smo odjednom otišli. To je udarac na momke koji nisu bili lideri, moraju da se bave raznim stvarima, treba ih sačekati. Ubeđen sam da imamo najbolju reprezentaciju na svetu samo je potrebno da se "kockice slože", da naprave atmosferu, to sam im savetovao kada sam odlazio iz reprezentacije, odnos je najvažnije. Moraju da budu prijatelji i drugari, sve posle toga će doći na svoje mesto - jasan je bio iskusni vaterpolista, a potom dodao. 

- Od 2014. godine je krenula naša "era", nadam se da će se to desiti i ovim momcima. Ključ je da svi igraju zajedno, ako je moguće u srpskim klubovima. Novi Beograd, Kragujevac, Partizan i Crvena zvezda igraju sjajno. Jedino što mi se ne dopada je komunikacija između klubova, ranije je to bilo "bliže", bili smo porodica. Sada je razređeno, to neće ništa dobro doneti. Kada je Dejan Savić bio trener Zvezde, Vujasinović u Partizanu... Tada se osetila povezanost, kakve god borbe bile u bazenu, oni su se uvek pozdravili, izljubili i popili kafu posle utakmice. Mislim da je to "recept" za svaki sport, samo na taj način možemo da idemo napred. Iz dobrih odnosa moguće je napraviti prave rezultate na reprezentativnom nivou. 

Za kraj, Pijetlović ističe da su ulaganja države u vaterpolo sve veća što otvara prostor da iz novih bazena jednog dana "nikne" neka nova legenda. 

- Ako sam ja doprineo da deca više dolaze na bazen, moja karijera je uspešna. Sviđa mi se što postoji porast dece na bazenima, ulaže se u infrastrukturu, to je najbitnije. Deca moraju da imaju gde da treniraju, toga ranije nije bilo. Imamo veći potencijal da stvorimo nekog novog Savića, Prialnovića, Šapića, Pijetlovića, Ikodninovića, Filipovića... Ulaganje je od ogromnog značaja - podvukao je Pijetlović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija