• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.06.2023

06:33

SELEKTOR ZAGRMEO PRED SVETSKO PRVENSTVO: Među NAJBOLJIMA smo, ali...

RSS

Ostali sportovi

SELEKTOR ZAGRMEO PRED SVETSKO PRVENSTVO: Među NAJBOLJIMA smo, ali...

Podeli vest

Selektor juniorske rukometne reprezentacije Srbije Đorđe Teodorović za "Informer" govorio uoči Svetskog prvenstva.

Prošle sezone rukomet je bio plodonosan za srpski sport. Muška i ženska selekcija su sa Mediteranskih igara doneli medalje, ali je najviše razloga za ponos Srbija imala nakon Evropskog prvenstva za juniore u Portugalu. Orlići su pobedom nad Švetskom u borbi za treće mesto osvojili prvu medalju od osamostaljenja za našu zemlju, a već ovog leta imaće šansu da taj rezultat poprave. 

Pred selektorom Đorđem Teodorovićem i njegovim izabranicima je Svetsko prvenstvo koje počinje za dva dana u Grčkoj. Srbija je spremna za odlazak put Atine gde ih očekuju tri utakmice u uvodnoj fazi planetarne smotre, a selektor je uoči puta bio veoma zadovoljan odrađenim poslom tokom priprema. 

- Veoma sam zadovoljan odrađenim pripremama i svim utakmicama koje smo odigrali. Imam utisak da smo kompaktniji nego što smo bili na Evropskom prvenstvu, tu je nekoliko igrača iz kadetske reprezentacije koji će nam mnogo značiti, a momci koji su bili oslonac u Portugalu prošle godine su dodatno stasali. Dugo radimo zajedno, ovo je četvrta godina naše saradnje, poznaju sistem, način i to izgleda sve bolje i bolje. Krećemo sa velikim ambicijama put Atine - rekao je Teodorović. 

Srbija je tokom priprema za Svetsko prvenstvo odigrala i dve kontrolne utakmice protiv Slovenaca. Orlići su u prvom duelu nadigrali velikog rivala, dok na drugom meču nije bilo pobednika. 

- Bili smo u treningu mi i Slovenci, to su najvažnije utakmice. Prezadovoljan sam kako smo izgledali, prva utakmica je pokazala našu ozbiljnost, Slovenci su ozbiljna ekipa, jurišaju na završnicu prvenstva. Na startu utakmice je delovalo kao da je nemoguće pobediti ih, a u nekim delovima smo vodili i po pet-šest razlike. U drugoj utakmici su šansu dobile "mlađe snage", onda je i rezultat bio takav, realno nerešeno. Protiv jakog protivnika dva odlična meča koja su nam dala ogromnu sigurnost - kazao je selektor Srbije.  

Foto: Starsportphoto©

Generalnu probu Orlići su imali u petak protiv B selekcije Srbije koju je predvodio selektor Toni Đerona. Odigrali su Teodorovićevi izabranici sjajnu utakmicu i upisali ubedljivu pobedu, a odnos prema utakmici posebno je obradovao iskusnog stručnjaka iz Šapca. 

- Kada igrate u Šapcu reprezentativne utakmice u halu dođu svi velikani. Nije samo selektor Toni Đerona bio motivacija, bilo ih je mnogo, ali najvažnija je da se odigra dobro i kvalitetno pred put na Svetsko prvenstvo. Mnogo faktora je uticalo na to da izgledamo impozantno, vodili smo i po osam razlike, a ne treba da zaboravimo da su u B selekciji vrsni rukometaši, vođeni od Đerone sa kojim se nije šaliti taktički, jako dobro izgledamo, ne bih voleo da nam se to obije o glavu, ali moram da budem zadovoljan onim što je urađeno. Potrebno je da se taj rad isplati na samom prvenstvu. 

Svetsko prvenstvo se ove godine igra u dve zemlje, domaćin Srbiji u grupnoj fazi biće Grčka, dok će u slučaju plasmana u četvrtfinale, Orlići morati put Nemačke. Ipak, Teodorović ističe da alibi ne postoji kada se otvore šanse za dobar rezultat.

- Mi turnir otvaramo protiv Čilea 20. juna u Atini, a završni turnir se igra u Nemačkoj od 28. Kako je - tako je, na Svetskom prvenstvu mora da se koristi momenat, ako se krene na dobrom talasu čovek mora da "jaše" po njemu i da iskoristi trenutak pozitivne energije. Tako je bilo u Portugalu - nadam se da će tako biti i sada. 

Foto: Rukometni savez Srbije

Kao što je selektor napomenuo, Srbija turnir otvara protiv Čilea 20. juna, dan kasnije rival će biti Maroko, dok je za 23. zakazan duel protiv Islanda - za mnoge meč koji odlučuje o pobedniku grupe. 

- Teško je pripremiti se za ekipe o kojima malo znate, ali je specifično da sve ekipe maksimalno motivisano ulaze u turnir. Za Čile je praznik da igraju protiv evropske selekcije koja ima i medalju, igraće sa "punim gasom". Neće biti potcenjivanja sa naše strane, mora da se igra maksimalno ozbiljno. Početak prvenstva je izuzetno važan, međutim, utakmice na startu nikada ne idu u planiranom smeru. Nadam se da ćemo protiv Čilea i Maroka izaći neoštećeni, a ako odigramo i dobar rukomet - to je onda pravi posao - jasan je bio Teodorović, a potom istakao zadovoljstvo zbog rasporeda na startu turnira. 

- Mislim da je ovo bolja opcija i za nas i za Island, da se aklimatizujemo, opipamo puls jedni drugima. Imamo dve uvodne utakmice koje će poslužiti kao analiza za ono što nas čeka u poslednjem kolu, to je mnogo važno. Poznajemo ih jako dobro, na prethodna dva prvenstva smo bili u istoj grupi, nikada ih nismo pobedili. U Hrvatskoj su nas dobili jedan razlike pre dve godine, a prošle smo igrali nerešeno u Portugalu. Mislim da je vreme da ih prvi put dobijemo i siguran sam da ovi momci imaju kvalitet za to. 

Najbolji rukomet se odavno igra u Evropi, ali Teodorović ističe da će još neke reprezentacije u Grčku i Nemačku stići sa ambicijama da se napadne medalja. 

- Nas u narednoj fazi prvenstva očekuje Egipat, a oni su jedni od favorita za medalju. To je razlika u odnosu na Evropski šampionat, ima još nekoliko reprezentacija koje mogu da se bore za najviši plasman. Mnogo je egzotičnih zemalja, tu je i Grenland, ali znamo da se igra dobar rukomet u Tunisu, Argentinci mogu da budu nezgodni, pitanje je šta Brazilci donose, ali je sigurno da je Egipat od neevropskih zemalja najopasniji. Na svako prvenstvo dolaze po medalje, tako će biti i ovaj put. Igrali smo sa njima pre tri godine, bilo je teško, dobili smo jedan razlike, pošteno smo se namučili. Predsednik IHF-a je Egipćanin, tamo je rukomet nacionalni sport. Nadam se da ćemo u drugu fazu preneti bodove, onda ćemo se sudariti sa Grcima i njima, to bi moglo da odredi naš put dalje, možemo li do medalje ili ne - iskren je Teodorović. 

Foto: Starsportphoto

Nažalost, Orlići će na Svetskom prvenstvu biti lišeni pomoći lidera generacije - Stefana Dodića. Sada već i seniorski reprezentativac vuče povredu kolena zbog koje je preveliki rizik da se nađe na planetarnoj smotri ovog leta. 

- Sve je kako treba, to je najvažnije. Završili smo poslednju pripremnu utakmicu i 18 momaka kreće put Atine, u odličnom su stanju. Što se tiče Stefana Dodića, jako dugo vuče povredu kolena, to je dovelo do četvrtog stepena upale patele, sa tim više nema šale. Ne može da bude na Svetskom prvenstvu, bio bi greh da ga opteretimo i uništimo mu karijeru. Svesni smo da će nam nedostajati, ali ima i drugih snaga u ekipi. Moraćemo malo da promenimo sistem, bio je kreator našeg napada. Momci koji dobiju šansu umesto njega moraju to da iskoriste maksimalno, tako je to u sportu, dok jednom ne smrkne drugom ne svane... Nadam se da su u ovim godinama razumeju. 

Za kraj, selektor je pričao o ambicijama uoči polaska u Atinu na Svetsko prvenstvo. 

- Nikada ne namećem ekipi teret i breme, moramo da budemo realni. Smatram da Srbija uvek mora da bude među osam reprezentacija, to je lako reći, mi to dugo nismo uradili kao nacija. Juniori su to uspeli prošle godine u Portugalu, ali je potrebno da napravimo kontinuitet da smo uvek među najboljima, to je onda pravo. Naravno, kada se nađemo na takmičenju moramo da gledamo korak dalje, u Portugalu smo to uspeli, da li možemo sada ne znam... Detaljno sam gledao sve učesnike Svetskog prvenstva, tu je osam prejakih ekipa, a među njima smo i mi. Ne vidim reprezentaciju koja može da nas pobedi, u mojoj glavi smo šampioni, ali kada dođe takmičenje ne pitamo se samo mi. Sve ekipe rade fenomenalan posao, biće kvalitetnog rukometa i nadam se da ćemo se dobro snaći - podvukao je Teodorović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija