• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.08.2023

07:25

Juriš na polufinale! Naše odbojkašice izlaze na megdan Češkoj, nova medalja je blizu

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ostali sportovi

Juriš na polufinale! Naše odbojkašice izlaze na megdan Češkoj, nova medalja je blizu

Podeli vest

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igra četvrfinale Evropskog prvenstva u Briselu protiv selekcije Češke (20.00).

Aktuelne vicešampionke "starog kontinenta" i osvajačice dva poslednja Svetska prvenstva do sada su briljirale na Evropskom prvenstvu. Naše devojke su u šest odigranih mečeva izgubile samo dva seta.

Protivnik u četvrfinalu je selekcija Češke koja je na šampionatu zabeležila četiri pobede i dva poraza. Za razliku od naših devojaka koje su Švedsku pobedile sa 3:0, Čehinje su savladale reprezentaciju Ukrajine  u pet dugih setova.

Srpkinje su apsolutne favoritkinje u ovom meču, koeficijent na naše devojke sam 1.02, tako da pobeda ne bi trebalo da bude upitna, ipak svaki takmičarski meč je novi izazov.

KRALJICE STATISTIKE

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije redovan učesnik završnica Evropskih prvenstava. Poslednji put naše devojke nisu igrale polufinale 2009. godine. Nakon toga redovno su uzimale medalje, osim 2013. godine kada su završile na četvrtom mestu.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

 

 

Od tada imamo dve zaltne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju i svakako smo najuspešnija reprezentacija kada je u pitanju ovo takmičenje.

Od 2007. godine, pa do danas naše heroine su učestvovale u čak sedam polufinala Evropskih prvenstvava.

Kada računamo taj period,  niko nam nije ravan po učešćima u polufinalima. Turska i Italija su se plasirale pet puta, Poljska i Holandija imaju po nastup manje u završnici, dok su Rusija i  Nemačka tri puta bile u top četiri ekipe.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

 

 

Kada se na sve uspehe Srbije dodaju dve zlatne medalje sa Svetskih prvenstava, srebrna i bronzana medalja sa Olimpijskih igara, nema dileme da je Srbija u samom vrhu kada je ovaj sport u pitanju.

TIJANA BOŠKOVIĆ-KLUČ USPEHA

Srbija je prvi meč na Evropskom prvenstvu igrala u Gentu protiv Belgije, a tada je lider našeg  tima Tijana Bošković imala problema s nogom, tako da je napustila igru i nije se vraćala na teren.

Na  sreću povreda nije bila ozbiljnije prirode, pa je u danima koji su usledili Tijana trenirala punim intenzitetom, te je bila pravi vođa protiv Švedske u meču nokaut faze i sa 24 poena dokazala zašto je najbolja odbojkašica na svetu.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

 

 

Tijana je  spremna i za susret protiv Češke, a ne sumnjamo da će ponovo biti ključni faktor u igri naše reprezentacije.

Ova stamena devojka iz Bileća je dva puta bila MVP Evropskog prvenstva, a isto toliko bila i najkorisnija odbojkašica Svetskog prvenstva. 

SELEKTOR OPTIMISTIČAN I OPREZAN

Selektor reprezentacije Srbije, Đovani Gvideti bio je zadovoljan posle pobede nad Švedskom, ipak oprezan je pred naredni duel.

- Očekivao sam da možemo da pobedimo 3:0, jer je naš tim sigurno jači od Švedske. Ali, nisam očekivao tako lako. Ekipa je imala dobar pristup, odlično je igrala u bloku i odbrani. Šveđankama je bilo teško da ostanu u meču, jer je svaki napad bio uhvaćen. Bilo je lepo za mene videti to. Sad se okrećemo sledećoj utakmici, koja je veoma važna. Ne znamo još protivnike. Imamo jedan dan za oporavak i za pripremu, to je dobro, ali ne i dovoljno. Ipak, tako je i našem rivalu, tako da ne možemo da se žalimo - rekao je Đovani Gvideti.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

 

 

Slično razmišlja i dugogodišnja reprezentativka Bianka Buša koja je rekla  da je najbitnija dobra igra.

- Sledeći meč je četvrtfinale, sigurno najbitniji... Svejedno nam je ko će biti protivnik, nikoga ne priželjkujemo. Nama je važno da mi dobro odigramo, da nametnemo naš ritam, onda će sve biti OK. Uvek može biti... Publike i dalje malo, ali se nadamo da će od četvrtfinala biti više ljudi. Čuli smo da dolazi autobus iz Srbije, dolaze i naše porodice, sigurno će biti bolje -  istakla je Buša.

Muška reprezentacija stratuje protiv protiv Švajcarske

Muška reprezentacija Srbije danas počinje svoju avanturu na Evropskom prvenstvu koje se održava u Bugarski, Italiji, Severnoj Makedoniji i Izrael.

Naši reprezentativci mečeve grupne faze igraju u Italiji, a prvi protivnik će im biti selekcija Švajcarske.

Meč je na programu od 21.00, a sledeći duel je dan kasnije protiv Belgije, sledi susret sa domaćom Italijom 1. septembra,a tri dana nakon toga igramo protiv Estonije,  poslednnji meč grupne faze igramo 5. septembra sa Nemačkom.

U nokaut fazu će se plasirati četiri najbolje ekipe iz grupe.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija