• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.09.2023

16:23

Izabrao Srbiju, uzeo zlato i zaplakao! Mićićev trener otkrio detalje!

Starsportphoto

Ostali sportovi

Izabrao Srbiju, uzeo zlato i zaplakao! Mićićev trener otkrio detalje!

Podeli vest

Stevan Mićić ne govri dobro srpski jezik, ali je plakao od sreće kada je osvojio zlato za našu zemlju na Svetskom prvenstvu u rvanju koje se održava prestonici Srbije.

Srpski rvač Stevan Mićić (27) je u finalu slobodnog stila u kategoriji do 57 kilograma pobedio japanca Reija Higućija i ostvario najveći uspeh u karijeri. 

Čim je proglašen pobednik preplavile su emocije našeg rvača, a trener Dejan Jovićić otkrio je u intervjuu za Informer malo poznate detalje.

- Stevan je počeo da plače odmah nakon meča, videlo se koliko mu ovo znači i zahvalio se Rvačkom savezu Srbije. Solidno priča naš jezik, ali mnogo bolje razume. Teže se izražava i nažalost se stidi, a sa druge strane, uvek ponosno ističe da je Srbin, pravi je primer dobrog i vaspitanog momka, uz to je i pravoslavac.  On je do pre godinu dana studirao u SAD i imao obaveze prema koledžu za koji je rvao. Sada je rešio da se potpuno posveti i preda, i iako i dalje živi u Americi, dolazi ovde na kampove ide na pripreme, bio je u Japanu, Španiji... 

Jovičić je "otkrio" momka koji je doneo veliku radost našoj zemlji, prisetio se samog početka saradnje sa Mićićem, sjajnog sportiste koji je rođen i odrastao u SAD.

Foto: Starsportphoto

 

 

- Sada već daleke 2016. godine, prijatelji koji rade u Americi su mi rekli da postiji jedan Srbin koji je kvalitetan i kojeg bi bilo dobro da upoznam. Kada je ostvaren prvi kontakt sa Stevanom i njegovom porodicom bio je vrlo mlad, ali čvrsto rešen da nastupa za našu zemlju. Napravljena je odlična atmosfera, a već na prvom nastupu za Srbiju Mićić je osvojio bronzano odličje na Evropskom prvenstvu. Saradnja se pretvorila u uspešn niz medalja, koji je sada krunisan zlatom na planetarnoj smotri - počinje Jovičić razgovor za Informer.

Nije se naš as uvek takmičiao u kategoriji kojom je obezbedio olimpisku normu, ali je sva velika takmičenja rvao sa ovom kilažom.

- Kako je Stevan rastao, tako mu se menjala muskulatura, varirala kilaža i mada je teško da je održava cele godine, uspeva kada se sprema za bitne turnire. Ipak, kategorija do 57 kilograma je olimijska, tako da sva velika takmičenja rve u njoj, pa će tako biti i u Parizu naredne godine na Olimpijskim igrama.

 

Tata Srbin, mama Amerikanka

Dejan Jovičić otkriva da je cela Stevanova porodica od prvog momenta bila saglasna da talentovani rvač nastupa pod zastavom Srbije.

- Mićić je rođen u Mesi u Arizoni, otac mu je poreklom iz naše zemlje, dok je majka iz SAD. Cela porodica, baka, deka, svi su bili oduševljeni mogućnošču da rve za Srbiju, tako da se njegova želja nikada nije dovodila u pitanje - kaže Stevanov trener.

 

 

 

 

Na putu do finala u beogradskoj Areni Mićić je prvo pobedio Korejca Kima sa 11:0, a zatim je bio bolji od Abdulaeva iz Uzbekistana - 7:2. U četvrtfinalu je slavio protiv aktuelnog olimpijskog šampiona, Rusa Ugueva (9:7), a u polufinalu je savladao i aktuelnog svetskog prvaka Abakartova (6:2) iz Albanije.

- Sigurno nismo želeli tri svetska prvaka u našem žrebu! Iskreno, znali smo da će biti teško, ali je Stevan rvao sjajno i zasluženo postao prvak planete.

 

I Rus doneo medalju Srbiji

Hetik Cabolov (do 74 kg) doneo je drugu medalju Srbiji na Svetskom šampionatu u Beogradu. To je ujedno108. medalja za našu zemlju i šesta u rvanju slobodnim stilom. Reprezentativac Srbije ruskog porekla je savladao Azerbejdžanca Turana Bajramova – 6:4, a on i Mićić su jedini rvači koji su za sada obezvedili OI, dok će u četvrtak nastupiti Viktor Nemeš (do 77 kg) i Boris Petrušić (do 130 kg), u petak Mihael Kajaja (do 97 kg), a u subotu Mate Nemeš (do 67 kg ).

 

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Amerikanci su bez sumnje mnogo izgubili što momak koji je tamo rođen i odrastao ne rve za njih.

- Sigurno, ali definitivno nije bilo ni opcije za to, jer je on od starta želeo da nastupa za Srbiju. Konkuirencija u našoj zemlji je svakako manja, ali oni Amerikanci nemaju ni normu za OI, a kamoli zlato na svetskom prvenstvu - zaključio je Dejan Jovičić u razgovoru za Informer.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija