• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.12.2023

21:45

Toni Nadal otkrio: Rafu sam spremao samo za Đokovića i Federera!

profimedia

Ostali sportovi

Toni Nadal otkrio: Rafu sam spremao samo za Đokovića i Federera!

Podeli vest

Kada igra protiv 40. na svetu taktika je bila da izađe i igra kako ume, objasnio je bivši trener španskog tenisera.

Bliži se povratak Rafaeala Nadala na teren, a mnogi sa nestrpljenjem očekuju Australijan open i prve značajne takmičarske mečeve u 2024. godini. Postoji određena sumnja u kakvom stanju će se Španac pojaviti na ATP turu, ali njegov bivši trener i stric - Toni, nema nikakvu dilemu. 

Španski stručnjak koji već nekoliko godina ne trenira Nadala dotakao se perioda provedenog u stručnom štabu svog sestrića i otkrio da nikada nisu spremali mečeve, već da je fokus uvek bio na njegovoj igri. 

- Danas pričamo o faktorima kakvi su biomehanika, statistika, video analiza. Volim video analize jer vam do dozvoljava da gledate tehniku pri brzini koja normalno ne bi bila moguća, a statistika s druge strane samo potvrđuje ono što sam već video. Nikad nisam pripremao meč više nego što je neophodno. Spremao sam mečeve sa Federerom, Đokovićem, ali nikad protiv 40. na svetu. Kada bi Rafa izašao na teren, rekao bih mu da igra kako zna i to je i radio - rekao je Toni Nadal. 

Foto: reuters

 

Smatra Toni Nadal da je najbolji put ka napretku unapređivati sebe, pre svega kao osobu, a potom i kao tenisera.

- Uvek sam tražio uspeh kroz evoluciju osobe. Lakše je pobeđivati ako ste učtivi. Danas u tenisu svako mora da igra na isti način. Udarim jako i ne razmišljam, milim da je društvo generalno danas takvo da mnogo ne razmišlja. Danas je, ili serviraj 220 na sat ili ne možeš da igraš, ili odgovori na tu ludu brzinu ili te nema. Pomereni su osnovni delovi taktike, a to je od suštinskog značaja u sportu. Zato imate te silne teretane, tu ne morate da razmišljate - smatra legendarni španski stručnjak. 

Potom je svoju trenersku filozofiju uprostio i objasnio da "šef", u ovom slučaju teniser, ne želi da čuje baš sve, već samo ono što mu odgovara.  

- Tenis svakako ima problem. Igrač je šef, on je taj koji vas plaća, a taj koji vas plaća čini sve da čuje ono što želi da čuje. Ne želi da čuje ono što mu se ne sluša, otuda imate ljude oko sebe koji vam stalno govore da radite sve dobro. Ja to nikada nisam činio. Teniser živi u okruženju koje čini da se on oseća važnim. Zašto se loptica šalje preko mreže? Zato jer nema smisla slati je u mrežu, ono što ima smisla je naći način kako da se prebrodi problem - podvukao je Nadal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija