• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2023

21:00

Novak, pa Piksijevi i Karijevi "orlovi"... Siti, Real, Ferštapen! Ovi događaji su obeležili sportsku 2023! (VIDEO)

informer/reuters/Starsportphoto/EPA

Ostali sportovi

Novak, pa Piksijevi i Karijevi "orlovi"... Siti, Real, Ferštapen! Ovi događaji su obeležili sportsku 2023! (VIDEO)

Podeli vest

Godina koja je na izmaku, donela nam je dosta zanimljivih sportskih događaja, fudbal, tenis i košarka bili su u prvom planu, ali nikako ne smemo da zaboravimo ni zlatnu Ivanu Španović, koja je postala šampion sveta, zatim odlične igre srpskih odbojkašica i finala Evropskog prv enstva, kao ni dominaciju Maksa Ferštapena u Formuli 1.

I ove godine teniskim svetom troijumfalno je marširao Novak Đoković. On je osvojio tri od moguća četiri Grend slema u sezoni plus još nekoliko mastersa, a to mu je bilo dovoljno da nastavi surovu dominaciju belim sportom, koju neće skoro neko ugroziti.

Finale Lige šampiona najavilo je vruće leto, a “ušati pehar” osvojio je očekivano Mančester siti pobedom protiv Intera iz Milana. Na kraju, ulaganja od nekoliko milijardi evra su se konačno isplatila „građanima“ koji su stigli do prvog trofeja u najjačem fudbalskom takmičenju Starog kontinenta.

Kraj leta i početak jeseni su bili rezervisani sa Svetsko prvenstvo u košarci koje se ove godine odigravalo u 3 države – Filipini, Japan i Indonezija. Među glavnim favoritima za osvajanje su standardno bili SAD, Francuska i Španija. Na kraju, nijedna od ove tri reprezentacije nije stigla do završnice. U finalu su završili Srbija i Nemačka.  Izabranici Svetislava Pešića, uprkos otkazima nekoliko veoma bitnih igrača nisu ni imali sreće, pa umesto šestog zlata za Srbiju, bilo je to prvo zlato za Nemačku.

Denver je zahvaljujući Nikoli Jokiću osvojio šampionski prsten NBA lige.

Sportska 2023. godina izgledala je ovako…

 

DENVER NAGETSIMA NBA PRSTEN, JOKIĆ MVP FINALA

 

Košarkaši Denvera osvojili su prvu šampionsku titulu u klupskoj istoriji, pošto su u velikim finalu pobedili Majami sa 4:1. 

Srpski centar je bio najbolji igrač Nagetsa i proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) finala. 

Denver je u plej-of ušao kao ekipa sa najboljim učinkom iz regularnog dela sezone u NBA ligi, dok se Majami jedva plasirao u doigravanje.

Na putu do finala Denver je eliminisao Minesotu, Finiks i Los Anđeles Lejkerse, dok je Majami bio bolji od Milvokija, Njujorka i Bostona.

U petoj, ispostaviće se, odlučujućoj utakmici finala, Jokića su u ekipi Denvera pratili Majkl Porter junior sa 16 poena i 13 skokova, a Džamal Mari dodao je 14 poena i po osam skokova i asistencija.


 

BASKETAŠI OPET PRVACI SVETA, “ORLIĆIMA” ZLATO NA EP

 

Basketaši Srbije imali su uspešnu godinu pošto su osvojili šestu titulu na Svetskom prvenstvu (pobeda protiv SAD u finalu 21:19) i petu uzastopnu titulu na Evropskom prvenstvu (pobeda protiv Litvanije 22:20) i obezbedili su plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. 

Foto: AP/Photo

 

Reprezentacija Srbije uzrasta do 18 godina osvojila je Evropsko prvenstvo u Nišu, pobedom u finalu protiv Španije (81:71), a Nikola Topić proglašen je za MVP. 

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto na Evropskom prvenstvu u Ljubljani i plasirala se u kvalifikacije za Igre u Parizu.


BRUTALNI NOVAK! TRI OD ČETIRI GREN SLEMA! ALKARAZU VIMBLDON, ITALIJI DEJVIS KUP

 

Posle godine u kojoj je deportovan iz Australije i nije igrao na Ju Es Openu jer je odbio da se vakciniše protiv korona virusa, Đoković se pobednički vratio u novu sezonu i osvojio tri grend slem titule – Australijan open, Rolan Garos i Ju Es open.

Izmakao mu je samo Vimbldon gde je u finalu izgubio od mladog Španca Karlosa Alkarasa. Đoković je sa 24 grend slem trofeja rekorder i ima dva više od Španca Rafaela Nadala. Osvojio je ukupno sedam titula, uključujući dve masters titule (Sinsinati i Pariz), pa je tako stigao do 40 osvojenih masters titula. 

Takođe, trijumfovao je na završnom mastersu u Torinu rekordni sedmi put u karijeri, čime je prestigao Švajcarca Rodžera Federera. Godinu je završio kao prvi na ATP listi, rekordni osmi put, ostvario je 56 pobeda i pretrpeo sedam poraza, a ove sedmice započeo je 405. nedelju na vrhu i nastavio da uvećava sopstveni rekord. 

Sa reprezentacijom Srbije stigao je do polufinala Dejvis kupa, gde je izgubio od Italije, koja je kasnije osvojila takmičenje.


 

BRUKA SRPSKIH KLUBOVA U EVROPI, DEBAKL ZVEZDE U LIGI ŠAMPIONA


Srpski klubovi ostvarili su loše rezultate u evropskim takmičenjima, a jedinu pobedu ostvario je Partizan u kvalifikacijama za Ligu konferencija, u koju na kraju nije uspeo da se plasira.

Foto: Tanjug/AP

 

Crvena zvezda je sa najverovatnije najskupljim timom u klupskoj istoriji i predvođena trenerom Barakom Baharom direktno prošla u grupnu fazu Lige šampiona i osvojila bod. 

Foto: EPA Images

 

 

TSC iz Bačke Topole je eliminisan iz kvalifkacija u Ligi šampiona, a u grupi u Ligi Evropa osvojio je bod. Čukarički nije osvojio nijedan bod u grupi u Ligi konferencija. 

Foto: EPA

 

U kvalifikacijama za Ligu konferencija eliminisana je Vojvodina, pa je srpski klupski fudbal u sezoni 2023/2024 zabeležio jednu pobedu, dva nerešena rezultata i čak 25 poraza.

 

Svi rezultati srpskih klubova:

Kvalifikacije:

Apoel (Kipar) – Vojvodina 2:1

Vojvodina – Apoel (Kipar) 1:2

Braga (Portugal) – TSC Bačka Topola 3:0

TSC Bačka Topola – Braga (Portugal) 1:4

Sabah (Azerbejdžan) – Partizan 2:0

Partizan – Sabah (Azerbejdžan) 2:0 – penalima 5:4

Nordšjeland (Danska) – Partizan 5:0

Partizan – Nordšjeland (Danska) 0:1

Olimpijakos (Grčka) – Čukarički 3:1

Čukarički – Olimpijakos (Grčka) 0:3

Grupna faza Lige šampiona

Mančester Siti (Engleska) – Crvena zvezda 3:1

Crvena zvezda – Jang Bojs (Švajcarska) 2:2

RB Lajpcig (Njemačka) – Crvena zvezda 3:1

Crvena zvezda – RB Lajpcig (Njemačka) 1:2

Jang Bojs (Švajcarska) Crvena zvezda 2:0

Crvena zvezda – Mančester Siti (Engleska) 2:3

Grupna faza Lige Evrope

Vest Hem (Engleska) – TSC Bačka Topola 3:1

TSC Bačka Topola – Olimpijakos (Grčka) 2:2

TSC Bačka Topola – Frajburg (Njemačka) 1:3

Frajburg (Nemačka) – TSC Bačka Topola 5:0

TSC Bačka Topola – Vest Hem (Engleska) 0:1

Olimpijakos (Grčka) – TSC Bačka Topola 5:2

Grupna faza Lige konferencije

Ferencvaroš (Mađarska) – Čukarički 3:1

Čukarički – Genk (Belgija) 0:2

Fiorentina (Italija) – Čukarički 6:0

Čukarički – Fiorentina (Italija) 0:1

Čukarički – Ferencvaroš (Mađarska) 1:2

Genk (Belgija) – Čukarički 2:0




 

SRBIJA POSLE 24 GODINE NA EURO, PIKSIJEVI “ORLOVI” SA ENGLEZIMA U GRUPI

 

Fudbalska reprezentacija Srbije predvođena selektorom Draganom Stojkovićem plasirala se na Evropsko prvenstvo posle 24 godine. 

Srbija je zauzela drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi sa četiri pobede, dva remija i dva poraza i direktno prošla na takmičenje u Nemačkoj, gde će igrati u Grupi C protiv Engleske, Slovenije i Danske. 

Sastavi grupa:

GRUPA A: Nemačka, Mađarska, Škotska i Švajcarska

GRUPA B: Španija, Albanija, Hrvatska i Italija

GRUPA C: Engleska, Danska, Slovenija i Srbija

GRUPA D: Francuska, Austrija, Holandija i pobednik baraža

GRUPA E: Belgija, Rumunija, Slovačka i pobednik baraža

GRUPA F: Portugal, Turska, Češka i pobednik baraža

 

Baraž mečevi za još tri mesta na EP biće odigrani od 21. do 26. marta. Nemačka i Španija su po tri puta bili prvaci Evrope, Francuska dva puta.

Šampionat će 14. juna u Minhenu otvoriti duel Nemačke i Škotske, a finale će biti 14. jula u Berlinu.


NEMAČKA PRVAK SVETA U KOŠARCI, SRBIJI SREBRO

 

Svetsko prvenstvo u košarci prvi je Mundobasket koji je organizovalo više država (Filipini, Japan i Indonezija) i igralo se od 25. avgusta do 10. septembra 2023.

Nemačka je u finalu savladala Srbiju 83:77 i tako po prvi put postala svetski prvak u košarci. “Panceri” su se  ujedno prvi put pojavili u finalu Svetskog prvenstva i do naslova prvaka došli su bez poraza. 

Srpskom timu, koga je sa klupe predvodio Svetislav Pešić, nisu davane velike šanse za medalju, pošto je igrao bez centra Nikole Jokića, koji je odlučio da propusti takmičenje kako bi se odmorio od naporne sezone u NBA ligi.

Predvođeni kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, Aleksom Avramovićem i drugima, srpski košarkaši su osim za medalju igrali i za timskog kolegu Borišu Simanića, koji je tokom utakmice protiv Južnog Sudana dobio jak udarac, posle čega mu je odstranjen bubreg. 

Srbiji je od samostalnosti ovo drugo finale na svetskim prvenstvima, posle 2014. Kanada je posle produžetka savladala Sjedinjene Države u utakmici za treće mesto s rezultatom 127 : 118 i tako je po prvi put uspela da osvoji neku od medalja na svetskim prvenstvima.

Po dve najbolje reprezentacije na takmičenju iz Amerike (Kanada i Sjedinjene Države) i Evrope (Nemačka i Srbija) i po jedna iz Afrike (Južni Sudan), Azije (Japan) i Okeanije (Australija) obezbedile su direktan plasman na Letnje olimpijske igre 2024. kao i Francuska koja je domaćin Igara.Utakmicu između Dominikanske Republike i Filipina gledalo je 38.115 ljudi u Areni Filipini u Bokaueu što je rekord na svetskim košarkaškim prvenstvima. 


MANČESTER SITI PRVI PUT ŠAMPION EVROPE 

 

Fudbaleri Mančester sitija dominirali su Engleskom i Ligom šampiona u 2023. godini, pošto su osvojili triplu krunu. 

Ekipa Pepa Gvardiole je odbranila šampionsku titulu u Premijer ligi, osvojila je FA kup i trijumfovala je u Ligi šampiona, a krajem godine osvojila je svetsko klupsko prvenstvo. 

Do prve titule evropskog prvaka Mančester siti došao je ubedljivo, bez poraza u grupi i nokaut fazi i pobedom u finalu u Istanbulu protiv Intera 1:0, golom Rodrija. 

Ekipu je sa 52 gola predvodio napadač Erling Haland, Gvardiola je osvojio treću titulu šampiona evrope, posle dve sa Barselonom i postao prvi trener koji je osvojio dve triple krune – sa Barselonom i Mančester sitijem.


 

REAL OSVOJIO EVROLIGU, LJULJ SUPERHEROJ

 

Real Madrid je na čudesan način osvojio Evroligu, košem Serhija Ljulja tri sekunde pre kraja, a sigurno će godinama i decenijama biti pamćeno šta su sve "kraljevići" preživeli u ovom plej-ofu. U seriji protiv Partizana gubili su 0-2 u pobedama i došli u Beograd kada su svi očekivali da ih ekipa Željka Obradovića "počisti". Ipak, iz meča u meč počela je da raste, koristila je kazne crno-belih izrečene nakon tuče koju je "zakuvao" upravo Ljulj, a onda je prevazišla neke neverovatne situacije, dvocifrene minuse…

Na kraju je ekipa Ćus Matea preokrenula u seriji protiv Partizana i došla na Fajnal-for, gde je u polufinalu ponovo šokirala Barselonu i drugu godinu u nizu eliminisala je sa F4 turnira. A onda je u nedelju napravila još jedno čudo, jer je u završnici najpre trojkom Serhija "Ćaća" Rodrigeza izbila Olimpijakosu "viđenu" pobedu iz ruku, a onda je osvojila titulu senzacionalnim košem Serhija Ljulja.

 

FERŠTAPEN I RED BUL DOMINIRALI U FORMULI 1

 

Holandski vozač Maks Verstapen dominantno je osvojio treću uzastopnu titulu nakon što je u 22 trke ostvario 19 pobeda u sezoni, od kojih 10 uzastopnih, čime je postavio rekord Formule 1. 

Takođe imao je i 12 pol pozicija. On ima 54 pobede u karijeri i popeo se na treće mesto večne liste ispred Nemca Sebastijana Fetela, koji ima pobedu manje. 

Foto: AP PHOTO

 

Drugi vozač Red Bula Serhio Peres pobedio je u dve trke, a jedini trijumf van austrijske ekipe ostvario je vozač Ferarija Karlos Sainc, koji je bio najbrži u Singapuru. Verstapen je sezonu završio sa 575 bodova, 290 više od Peresa, što je najveća razlika između šampiona i vicešampiona u istoriji Formule 1. 

Ekipa Red Bul postavila je novi rekord po broju uzastopnih pobeda u šampionatu – 15 i popravila rezultat koji je Meklaren postavio 1988. godine.


PARTIZAN SA ŽOCOM PREKINUO ZVEZDINU DOMINACIJU U ABA LIGI I ZAMALO ZAVRŠIO NA FAJNAL FORU EVROLIGE

 

Predvođeni trenerom Željkom Obradovićem košarkaši Partizana osvojili su šampionsku titulu u ABA ligi, pošto su u pet utakmica pobedili Crvenu zvezdu.

Srbija je ponovo imala dva predstavnika u Evroligi, crno-beli su bili uspešniji od gradskog rivala, posle lošijeg početka nadoknadili su zaostatak i plasirali se u četvrtfinale. 

Partizan je protiv Real Madrida poveo sa 2:0 ali je na kraju eliminisan posle tri uzastopna poraza. Seriju je obeležila tuča u drugoj utakmici u Madridu, isključenja i povrede igrača, a treća utakmica u Beogradu odigrana je u neobičnoj atmosferi, dan posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“. 

Real se plasirao na fajnal-for u Kaunasu, gde je osvojio 11. titulu šampiona Evrope pobedom protiv Olimpijakosa (79:78).

 

IVANA ŠPANOVIĆ SKOČILA DO ZLATA NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je u Budimpešti treću medalju u skoku udalj na svetskim prvenstvima, a prvu zlatnu medalju sa preskočenih 7,14 metara. 

Španović je ove sezone osvojila i bronzu na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Istanbulu, kao i Dijamantsku ligu. Na Evropskom prvenstvu u Istanbulu bronzu je osvojio i Elzan Bibić, koji je kao treći kroz cilj prošao distancu od 3.000 metara. 

Juniorska šampionka Evrope u skoku u vis, treća na mitingu Dijamantske lige i sedma na Svetskom prvenstvu za seniore Angelina Topić proglašena je za „Zvezdu u usponu“ u izboru Evropske atletike.

 

TURKINJE ŠAMPIONKE EVROPE, SRPSKE ODBOJKAŠICE SREBRNE

 

Dvostruke uzastopne svetske šampionke su i ove godine osvojile medalju na velikim takmičenjima, ovoga puta srebrnu, nakon što su u briselskom finalu izgubile od Turske posle pet setova (2:3).

Igrale su na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Kini i godinu su završile plasmanom na Igre u Parizu, gde će pokušati da nastave sa dobrim rezultatima, nakon bronze iz Tokija i srebra iz Rio de Žaneira 2016. godine. 

Malo razloga za slavlje imali su odbojkaši Srbije, koji su na Evropskom prvenstvu zaustavljeni u četvrtfinalu porazom od Poljske (1:3), a nisu se proslavili ni na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, gde su završili daleko iza prve dve selekcije – SAD i Japana. 

Ipak, odbojkaši su na osnovu FIVB liste zadržali šansu za plasman na Igre u Parizu.

 

MAĐARI NA KROVU PLANETE, “DELFINI” SE VRATILI U SVETSKI VRH

 

Posle loše 2022. godine, srpski vaterpolisti su se vratili u svetski vrh, pošto su na Svetskom prvenstvu u Fukuoki zauzeli četvrto mesto. 

Srbija je u četvrtfinalu eliminisala dotadašnje svetske vicešampione selekciju Italije, a u borbi za bronzu izgubila je od Španije 9:6.

U finalu, Mađarska je posle peteraca pobedila Grčku i postala šampion sveta. Rezultat je bio 10:10, petercima 4:3.

Ekipu početkom naredne godine očekuju dva velika takmičenja, kontinentalno i planetarno. 

Na Evropskom prvenstvu, koje se od 4. do 16. januara igra u Hrvatskoj, Srbija će igrati u Grupi C protiv Izraela, Nemačke i Malte. Izabranici Uroša Stevanovića će na Svetskom prvenstvu od 5. do 17. februara u Dohi igrati u Grupi C protiv Japana, SAD i jedne evropske reprezentacije. 

U klupskom vaterpolu Novi Beograd je drugu godinu uzastopno igrao u finalu Lige šampiona i drugi put je poražen od Pro Reka u finalu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija