• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.12.2023

11:00

Anketa Informera: Ko je najbolji srpski sportista u 2023. godini?

reuters/tanjug

Ostali sportovi

Anketa Informera: Ko je najbolji srpski sportista u 2023. godini?

Podeli vest

Stigli smo do kraja 2023. godine koja je za mnoge srpske sportiste bila uspešna. Informer vam prepušta da odaberete ko se od njih najviše istakao.

Uspesima širom planete proslavili su se teniser Novak Đoković, košarkaši Denvera Nikola jokić i Bogdan Bogdanović, atletičarka Ivana Španović, odbojkašica Tijana Bošković, fudbaler Nemanja Gudelj, ali i mnogi drugi. 

NOVAK ĐOKOVIĆ

Foto: Starsportphoto

 

Kako drugačije, nego početi od Novaka Đokovića. Šta reći o čoveku koji sa svojih 36 godina žari i plai teniskim terenima širom planete i baš kao i pre 15 godina, nijedan teniser ne voli da mu Srbin bude protivnik. U 2023. godini osvojio je sedam trofeja, od čega tri grend slema. Podizao je pehare na Australija openu, Rolan Garosu i Ju-Es openu, dok je na Vimbldonu igrao finale. Osvojio je tavršni turnir u Torinu i osmi put u karijeri godinu završio kao prvi. Oni koji su bili na vrhuncu kada i Novak ili su u penziji ili su otpisani. On i dalje traje i galvni je favorit za osvajanje svega gde se pojavi.

NIKOLA JOKIĆ

Foto: Tanjug/AP

 

Nije mogao da zamisli bolji početak godine centar Denvera, pošto je igrao fantastično i iz meča u meč ostvarivao zavidan broj poena, skokova i asistencija. Upravo takvim partijama i odveo je svoj klub do titule NBA lige. Pripalo mu je laskavo priznanje MVP finala. Na krilima te euforije dočekan je u svom rodnom Somboru i uopšte među srpskim narodom, jer je u septembru trebalo da bude odigrano Svetsko prvenstvo. Svako je verovao da Srbija sa Jokićem može do zlata. 

Međutim, mnogi su se pribojavali hoće li se odazvati pozivu selektora Svetislava Pešića. Na kraju je saopšteno da neće biti sa drugarima iz državnog tima, jer mu je potreban odmor. Mnogi su mu zamerili izostanak osećaja za za reprezentaciju, ali to ne umanjuje da je bio najbolji u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

 IVANA ŠPANOVIĆ

Foto: Starsportphoto

 

Zapamtiće dobro Ivana Španović 2023. godinu, jer je u avgustu, na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila zlatnu medalju, skokom od 7,14 metara. Osim što je bilo dovoljno za pokoravanje sveta, ujedno je postavila i novi nacionalni rekord. Samo mesec dana kasnije, osvojila je i Dijamantsku ligu, peti put u karijeri. Ona je u Judžinu skokom 6,85 bila bolja od svih ostalih rivalki i na najlepši način je zaokružila sezonu. Krunu karijere moga bi da doživi u godini pred nama, pošto joj je cilj osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

TIJANA BOŠKOVIĆ

Foto: Odbojkaški savez Srbije

 

Srpska reprezentativka proglašena je pre nekoliko dana najboljom odbojkašicom sveta. Ona je nastupajući za svoj Ezačibaši osvojila Svetsko klupsko prvenstvo, pobedivši u finalu Vakifbank u pet setova (19:25, 25:23, 25:23, 23:25, 15:9). Nakon utakmice, Tijana je proglašena najboljom na urnitu, odnosno pripala joj je titula MVP-ja. 

U istoj godini, reprezentacija Srbije osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu, a Tijana je i tamo bila najkorisnija u svom timu. U finalu je postigla čak 37 poena, mada to nije bilo dovoljno za zlato. 

NEMANJA GUDELJ

Foto: profimedia

 

Jedini fudbaler koji zaslužuje da se nađe na ovoj listi je Nemanja Gudelj. On je bio konstatan u Sevilji, sa kojom je osvojio Ligu Evrope. Ekipa iz Andaluzije je do trojefa stigla pobedom nad Romom posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (1:1, 4:1). Kasnije, u Superkupu sa Mančester sitijem, nije se Gudelj proslavio, jer je opet odlučivala penal serija i on je promašio, a "građani" su slavili.

Gudelj je imao i zapaženu ulogu u reprezentaciji Srbije, sa kojom je izborio plasman na Evropsko prvenstvo. Selektor Dragan Stojković Piksi koristio ga je kao vezistu i kao štopera. 

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Foto: profimedia

 

Teško da bi ova anketa mogla da prođe bez Bogdana Bogdanovića, jer je jedan od najzaslužnijih što je Srbija osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u Manili. On je bio kapiten i igrač koji je umeo da okupi ostale oko sebe i izvuče najbolje od njih. Sa njim, Srbija je delovala kao tim i baš je na hemiju i kompaktnost i uspela da osvoji drugo mesto.

U Atlanti, Bogdanović je u početkom godine bio uvek šesti igrač, ali je dobijao minutažu. Ova sezona mu je odlično počela, a nedavno je postavio i lični NBA rekord, kada je u meču protiv Denvera ubacio 40 poena, od čega je bilo deset trojki.

Anketa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija