• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.12.2023

14:00

Brojni sportisti okončali karijere u 2023! Predstavljamo deset veličanstvenih penzionera

Public

Ostali sportovi

Brojni sportisti okončali karijere u 2023! Predstavljamo deset veličanstvenih penzionera

Podeli vest

Svemu jednom dođe kraj, pa tako i karijeri profesionalnog sportiste. Protekla 2023. ostaće upamćena kao godina u kojoj su mnogi sportski asovi odlučili da napuste teren i okače "opremu o klin".

Najveći udarac zadobio je fudbal, koji je "siromašniji" za brojne fudbalske zvezde, a mi vam predstavljamo deset najpoznatnijih sportskih penzionera u 2023. godini.  

Đanluiđi Bufon - Tri puta mu izmicala Liga šampiona

Drugi dan avgusta doneo je šokantnu vest, jedan od najboljih golmana svih vremena Đanluiđi Bufon (45) odložio je rukavice sa strane i posle 28 godina okončo igračku karijeru. Harizmatični, ali pomalo i prgavi čuvar mreže, skoro tri decenije čuvao je mreže Parme, Juventusa i Pariz Sen Žermena, kao i italijanske reprezentacije.

Računajući klupski i reprezentativni fudbal, kao i mlađe kategorije „azura", upisao je 1.175 zvaničnih nastupa, što ga čini devetim igračem u istoriji fudbala po broju odigranih utakmica. 

Foto: EPA Images

 

Popularni Điđi tamo gde je 1985. godine počeo svoje fudbalsko putovanje, odučio je i ga da završi - u Parmi. Ipak, najveći trag je ostavio u Juventusu, čije je boje branio čak 19 sezona u dva mandata. 
U bogatoj karijeri, osvojio je mnoštvo trofeja, ali je svakako najvredniji onaj sa reprezentacijom Italije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine. Pored toga, sa "starom damom" je deset puta bio šampion Italije, šest puta je podizao nacionalni Kup (Juventus pet, Parma jedan) i sedam Superkupova (Juventus šest, Parma jedan).

Takođe, tokom jedne sezone provedene u PSŽ bio je šampion države, a osvojio je i francuski Superkup. 
Na kraju izmakla mu je samo ta titula Lige šampiona, i to ne jednom, već tri puta sa Juveom (2003, 2015. i 2017). 

Tom Brejdi - Rekorder američkog fudbala

Jedan od najboljih igrača američkog fudbala Tom Brejdi u 46. godini odlučio je da svira kraj, ovog puta njegova odluka bila je konačna. Legendarni kvoterbek prethodno je 2022. najavio penzionisanje, ali se ubrzo predomislio i vratio na teren. Ipak, sezonu kasnije shvatio je da njegovo telo ne može više da se takmiči na istom nivou kao prethodnih godina, pa je odlučio da se zauvek povuče sa NFL terena. 

Tokom svoje karijere, duge 23 godine, nosio je dresove samo dva kluba - Nju Inglanda i Tampa Beja. Za više od dve decenije igranja u NFL ligi osvojio je rekordnih sedam Superboulova (2001, 2003, 2004, 2014, 2016. i 2018, 2021) i igrao u još tri velika finala (2007, 2011. i 2017). 

Foto: EPA Images

 

Brejdi je 2000. godiine kao 199. pik na draftu izabran od strane Nju Ingland Petriotsa, u kojima se zadržao 20 godina i kojima je doneo šest titula Superboula. 

Posle dve decenije vernosti Petriotsima, odučio je da promeni sredinu i 2020. godine je potpisao za Tampa Bej Bakanirsima. Odmah u prvoj sezoni u tim sa Floride stigao je do trofeja. Ipak, u naredne dve sezone nije uspeo da sa Bakanirsima stigne do same završnice, posle čega je i odlučio da se povuče.

Brejdi je pored rekordnih sedam NFL prstenova, pet puta osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača Superboula, a u svom vlasništvu ima i tri priznanja za MVP-a sezone. Procenjeno je da je Brejdi tokom karijere zaradio preko 300 miliona dolara, tako da u penzionerskim danima neće morati da vodi računa o štednji.

Zlatan Ibrahimović - Balkanac bez „ušatog pehara"

Odlazak legendarnog Zlatana Ibrahimovića u penziju, označio je kraj jedne fudbalske epohe. Rođeni Šveđanin, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije u 41. godini stavio je tačku na blistavu karijeru. Stameni napadač ostaće upamćen po neverovatnim potezima, golovima, ali i temperamentnom ponašanju na terenu. 

Popularni Ibra karijeru dugu 24 godine počeo je 1999. u rodnom Malmeu. Ipak, nije se dugo zadražao u Švedskoj, pa je posle dve sezone otišao u Ajaks. Usledili su potom transferi u Juventus, Inter i Barselonu. Jedna sezona u Kataloncima bila mu je dovoljna da stigne do titula u Primeri, Superkupu Španije i UEFA Superkipu.

Kako nije našao „zajednički jezik" sa tadašnjim trenerom Barse Pepom Gvardiolom na kraju sezone  je prekomandovan na pozajmicu u Milan. Posle sezone i zvanično je postao deo „rosonera", ali je već naredne godine prihvatio bogatu ponudu Pariz Sen Žermena. Činio je čuda u „svecima" i za četiri sezone postigao 113 golova na 122 utakmice i vodio ekipu do četiri titule prvaka države, dva kupa, ali je trofej Lige šampiona ostao san. 

Foto: EPA Images

 

Vođen željom da zaigra u Premijer ligi, 2016. potpisao je dvogodišnji ugovor sa Mančester junajtedom. Iako su mnogi sumnjali da u 35. godini neće biti u stanju da se nadigrava sa fudbalerima na Ostrvu, ali je Ibra sa "đavolima" stigao do titule Lige Evrope.

Posle dve sezone zasitio se engleskog fudbala i prihvatio poziv Los Anđeles Galaksija, što je mnogima delovalo kao da se polako sprema za penziju. Ipak, fantastični Šveđanin je svojim atraktivnim potezima i golovima „zaludeo" Amrikance, toliko da su stadioni širom zemlje bili puni kada je on igrao. I kada se očekivalo da će reći dosta je bilo, Ibrahomović se 2019. vratio u Milan.

U prvoj sezoni sa „rosonerima" je bio drugi u prvenstvu, da bi već sledeće ekipa stigla i do titule prvaka Italije. Visokog napadača telo je polako počelo da izdaje, usledila je sve učestalija povreda kolena, a kako ni operacije nisu pomogle, Ibra je odlučio da u junu okonča profesionalnu karijeru.
Dres Švedske nosio je 22 godine i za to vreme upisao122 utakmice i 62 gola. 

Karmelo Entoni - Najbolji šuter ikada, ali bez prstena

Veliki udarac zadobila je i košarka, koja je ove 2023. godine ostala bez jednog od najboljih šutera svih vremena - Karmela Entonija (39). Legendarni NBA as posle 19 aktivnih sezona otišao je u zasluženu penziju.

Iako je imao fantastičnu karijeru, deveti je najbolji strelac u istoriji NBA (28.289 poena), deset puta je učestovao na „Ol staru", nikada nije uspeo da stigne do čuvenog šampionskog prstena. Uz to je osvojio tri zlatne medalje za nacionalnim timom SAD na Olimpijskim igrama (Peking 2008, London 2012. i Rio 2016.).

Momak iz Bruklina je izabran od strane Denvera kao treći pik na draftu te 2003. godine iza

Foto: EPA Images

 

Lebrona Džejmsa i srpskog košarkaša Darka Miličića. Vrlo brzo je postao velika zvezda i jedan od najboljih igrača NBA lige u dresu Nagetsa za koje je igrao do 2011. godine.

Popularni Melo se potom preselio u Njujork Nikse, gde je u narednih šest sezona i ostavio najveći trag. Usledili su potom odlasci Oklahomu, Hjuston, Portland i na kraju u Los Anđeles Lejkerse.

Bio je dvaput svrstan u drugi najbolji sastav NBA lige (2010. i 2013. godine), a četiri puta u treću ekipu (2006, 2007, 2009. i 2012. godine).
Nijedan američki košarkaš nije odigrao više utakmica na olimpijskim turnirima od njega, jer je nastupio čak 31 put.

Đorđo Kjelini - Komandant odbrane

U poslednjim danima 2023. godine penzioner je postao i fudbaler Đorđo Kjelini (39). Čuveni italijanski štoper odlučio je da posle 23 sezone svira kraj. Kjelini se od fudbala oprostio kao igrač Los Anđeles Galaksija i to posle poraza od Kolumbusa u finalu MLS kupa (2:1). Ipak, tokom većeg dela svoje karijere, tačnije 18 godina branio je boje Juventusa. 

Godinama je visoki momak iz Livorna komandovao odbranom "stare dame" i reprezentacije Italije. Sa ekipom iz Torina bio je i kada su se osvajale titule i trofeji, ali i kada je "stara dama" 2006. godine zbog nameštanja mečeva izbačena u drugu ligu. 

Kjelini je sa Juveom osvojio osam titula prvaka Italije, jednu u Seriji B, pet nacionalnih kupova, pet Superkupova, uz to igrao je i u dva finala Lige šampiona. 

Foto: EPA Images

 

Na početku karijere igrao je za Livorno, Romu i Fiorentinu, a onda su usledile dve decenije u Torinu. Ipak, iako se očekivalo da će kao član "stare dame" u penziju, Kjelini je 2022. odlučio da poput drugih kolega karijeru nastavi u američkoj MLS ligi. Izabrao je "galaktikose" i sa njima iste sezone osvojio titulu. 

Vrhunac karijere doživeo je 2021. godine, kada je sa reprezentacijom Italije postao šampion Evrope, nakon što su u finalu na "Vembliju" savladali Englesku posle penala sa 3:2. Snažni štoper za "azure" je odigrao 117 utakmica i postigao osam golova. 

Geret Bejl - Brzonogi momak iz Kardifa

Velški fudbaler Geret Bejl šokirao je fudbalsku javnost kada je odlučio da u svojoj 34. godini okači „kopačke o klin". Brzonogo krilo iz Kardifa profesionalnu karijeru je započelo u Sautemptonu 2006. godine, da bi već naredne godine prešao u Totenhem.

U „pevcima" je odigrao 203 utakmice i postigao 55 pogodaka, a nakon šest sezona spakovao je kofere i tada kao najskuplji fudbaler otišao u Real Madrid za 100,8 miliona evra. Sa „kraljavema" je osvojio sve što se osvojiti može, pa tako u svojoj kolekciji ima pet trofeja Lige šampiona, tri titule prvaka Španije, jedan Kup kralja, jedan superkup Španije, tri Superkupa Evrope, kao i tri svetska klupska prvenstva. 

Posle devet sezona na „Santijago Bernabeu" dobio je poziv da pređe u Los Anđeles Galaksi, odnosno da evropski fudbal zameni američkim. Ipak, posle 12 odigranih utakmica za klub iz „grada anđela" i osvojenim MLS kupom, odlučio je da zauvek kaže zbogom fudbalu. 

Foto: EPA Images

 

Takođe, Bejl je sa Velsom ostvario najveće uspehe u istoriji reprezentacije. „Zmajevi" su prvi put 2016. godine izborili Evropsko prvenstvo, gde su senzacionalno stigli do polufinala. Četiri godine kasnije ponovo su se našli na EURO, ovog puta dalje nisu mogli od osmine finala.

Vodio je Velšane i na Mundijalu u Kataru, ali su završili takmičenje već u grupi. Bejl je za nacionalni tim odigrao 111 utakmica, postigao 41 gol, čime je najbolji strelac u istoriji reprezentacije. 
Ostaće upamćen po svojim fantatastičnim eksplozivnim prodorima, a prema mnogim istraživanjima proglašen je za najbržeg fudbalera sveta kada mu je lopta u nogama. Prema merenjima, Bejl je u tim momentima dostizao brzinu na terenu od 36,9 kilometara na sat.

Điđi Datome - Na krovu Evrope sa Žocom

Evropska košarka je u 2023. godini ispratila u penziju i Điđija Datomea (36). Legendarni italijanski krilni centar je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Manili imao svoj poslednji ples na terenu. Kraj je bio neslavan, jer je reprezentacija Italije zauzela sedmo mesto u generalnom plasmanu.

Foto: EPA Images

 

Popularni „bradonja" najveći deo svoje karijere proveo je igrajući u Evropi, gde je branio boje Sijene, Skafatija, Rome, Fenerbahčea i Armanija. Imao je i jednogodišnje izlete u NBA ligu, tačnije u Detroit i Boston.

Najveće uspehe ostvario je noseći dres turskog Fenerbahčea, s kojim je 2017. godine postao šampion Evrope. Klub iz Istanbula tada je sa klupe predvodio srpski trener Željko Obradović, s kojim je Italijan imao fantastičnu saradnju. 

Datome je pored evropske titule sa "žuto-plavima" osvojio i tri turska prvenstva i dva Kupa, a jednom je bio i MVP finala. Posle pet godina u Istanbulu, odlučio je da se 2020. vrati u rodnu Italiju i potpiše trogodišnji ugovor sa Armanijem, u kojem je odigrao i svoju poslednju profesionalnu sezonu. Sa „manekenima" je dva puta bio šampion Italije, osvojio je i dva Kupa, a bio je i MVP prvenstva i kupa. 

Za reprezentaciju Italije igrao je na pet kontinentalnih šampionata i jednom na Olimpijskim igrama, ali nikada nije uspeo da se okiti nekom medaljom. 

Sesk Fabregas - Barsin učenik, blistao na Ostrvu 

Fudbalski teren je u 2023. godini napustio i španski reprezentativac Sesk Fabregas. Jedan od najboljih vezista u 21. veku odlučio je da se povuče posle 20 godina aktivnog igranja. Stasao je u čuvenoj Barseloninoj školi "La Masiji" zajedno uz Argentinca Lionela Mesija. 

Pre nego što je uspeo da debituje za prvi tim Katalonaca, Arsenal je umešo prste i kupio ga. U "tobdžijama" je postao ključni igrač legendarnog Arsena Vengera, da bi sa ekipom 2006. godine stigao do finala Lige šampiona, ipak na putu do titule zaustavila ih je upravo Barselona. U dresu Arsenala upisao je 303 utakmice i 57 golova. Posle osam sezona u Londonu vratio se u Barsu za 34 miliona evra.

Tri sezone je proveo je u katalonskom klubu, osvojio prvenstvo, kup, UEFA Superkup i Svetsko klupsko prvenstvo. Tri godine se zadržao na "Kamp Nou", posle čega je odlučio da se vrati u Premijer ligu, ovog puta u Čelsi. Sa "plavcima" je osvojio dva prvenstva Engleske, FA kup i Liga kup. 

Foto: EPA Images

 

U poznim godinama karijere prihvatio je poziv Monaka, a za tri sezone uspeo je da sa "kneževima" stigne do finala Kupa Francuske. Poslednju sezonu igračke karijere pomalo neočekivano proveo je u italijanskom drugoligašu Komu. Čiji je, ubrzo pošto se i penzionisao, postao trener. Ipak, menadžerska karijera u Komu trajala je samo mesec dana, tako da je sad bez angažmana. 

Harizmatični vezista je najveće uspehe ostvario sa reprezentacijom Španije, Bio je član zlatne generacije "furije" koja je dominirala svetskim fudbalom i u četiri godine bila prvak sveta (2010) i dva puta šampion Evrope (2008. i 2012).
 

David Silva - Povreda ga oterala u penziju

Ne postoji gori način nego kada sportsta prekine karijeru zbog povrede, a baš takav peh zadesio je Davida Silvu (37). Legendarni španski vezista zbog teške povrede kolena letos je morao da stavi tačku na 19 godina dugu profesionalnu karijeru.

Veliki peh nekadašnjem reprezentativcu Španije desio se u trenutku dok je igrao za Real Sosijedad i dok se sa ekipom spremao za učešće u Ligi šampiona. 
Karijeru je počeo u Valensiji 2004. godine u kojoj se zadržao šest sezona, posle čega je usledio najbolji period u njegovoj karijeri i decenija provedena u Mančester sitiju. "Građani" su tada za 32 miliona evra otkupili španskog vezistu od "slepih miševa", koji im se odužio sa 14 osvojenih tofeja (četiri Premijer lige, dva FA kupa, pet Karabao kupa i dva Komjuniti Šilda).

Foto: EPA Images

 

Decenijsku epizodu na "Etihadu" završio je sa odigranih 476 mečeva i postignutih 77 golova. U leto 2020. godine prihvatio je poziv Sosijedad i potpisao četvorogodišnji ugovor. Pomogao je protekle sezone baskijskom klubu da posle deset godina vrati na veliku scenu i igra u Ligi šampiona.

Trebalo je da, kao najiskusniji predvodi Sosijedad u elitnom takmičenju, a potom da se na leto kada mu istekne ugovor verovatno i penzioniše. Ipak, život je imao drugačije planove. 
Silva je ostavio traga i u reprezentativnom fudbalu. Bio je deo čuvene španske generacije, koja je od 2008. do 2012. godine gospodarila fudbalom i osvojila Mundijal i dva evropska šampionata.

Boje nacionalnog tima je na 125 mečeva, a sa postignutih 35 golova je četvrti najbolji strelac u istoriji reprezentacije Španije.

Koliko je Silva ostavio dubok trag u Sitiju možda najbolje pokazuje i odluka čelnika engleskog kluba da mu podignu statuu ispred stadiona "Etihad".

Eden Azar - Od čuda od najvećeg promašaja

Belgijski mađioničar Eden Azar iznenadio je sve svojom odlukom da u 32. godini života okači "kopačke o klin". Jedan od najtalentovanijih ofanzivnih vezista šokantnu odluku o penziji, obrazložio je činjenicom da se zasitio fudbala i da više ne uživa na terenu. 

Azar je pravi primer igrača koji je za kratko vreme prošao put od vrha do dna. Fudbalsko znanje je učio u Lilovoj omladinskoj školi, da bi već sa 16 godina debitovao za prvi tim francuske ekipe. Pet sezona je proveo u Lilu, s kojim je 2011. i osvojio duplu krunu u Francuskoj. Njegove partije nisu ostale neprimećene, a prvi i najbrži u trci za omalenog Belgijanca bio je Čelsi, koji ga je 2012. kupio za 32 miliona evra.

Usledilo je sedam sjajnih sezona na "Stamford bridžu" tokom kojih je za ekipu odigrao 352 utakmice i postigao 110 golova. U pomenutom periodu sa "plavcima" je osvojio dve Premijer lige, dve Lige Evrope, po jedan FA kup i Liga kup.

Foto: EPA Images

 

Na vrhuncu svoje karijere stigla mu je ponuda koja se ne odbija - 115 miliona od Real Madrida. Očekivalo se da će Azar u "kraljevima" tek zasijati, ali je za četiri sezone na "Santijago Bernabeu" doživeo strmoglav pad. Nije se Belgijanac snašao u Madridu, mučio se sa formom, pa je na kraju za četiri sezone u Realu upisao 76 odigranih meča i samo sedam golova. 

Iako je proglašen za najgore pojačanje u istoriji slavnog kluba, Belgijanac se žestoko okoristio o Madriđane. U svoju biografiju upisao je osvojenu titulu prošle godine u Ligi šampiona, kojoj istini za volju nije uopšte doprineo. Takođe, ima osvojene i dve titule u Primeri, jedan kup Kralja i jedno Svetsko klupsko prvenstvo.  

Azar je bio i jedan od članova zlatne generacije reprezentacije Belgije, a najveći uspeh bilo je osvojeno treće mesto na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Za "đavole" je tokom 14 godina igranja upisao 126 nastupa i postigao 33 gola. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Real ponudio ultimatum Mbapeu: Uzmi ili ostavi!
Fudbal

Real ponudio ultimatum Mbapeu: Uzmi ili ostavi!

"Ko se jednom opeče i u hladno duva" zvuči poslovica koje će se pridržavati Florentino Perez kada je u pitanju Kilijan Mbape. Madriđani još uvek nisu odustali od francuskog golgetera, ali pamte prve pregovore koje je igrač PSŽ-a sabotirao.

30.12.2023

00:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija