• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.01.2024

13:17

Srpski vaterpolisti kreću u napad na Pariz!

Starsportphoto

Ostali sportovi

Srpski vaterpolisti kreću u napad na Pariz!

Podeli vest

Vaterpoliste Srbije danas očekuje meč sa Izraelom (16.55, Sport Klub 1) na startu Evropskog prvenstva koje se održava u Hrvatskoj.

Izabranici Uroša Stevanovića juče su otputovali u Zagreb kako bi se pripremili za prvu utakmicu na šampinatu. 

Srbi su postavljeni kao tek šesti favoriti ovog takmičenja, dok kvota da će postati šampioni iznosi čak 10. Ispred nas nalaze se Italija sa šest, Grčka sa pet, Hrvatska i Mađarska sa po četiri i Španija sa kvotom 3,50.  

Šampionat u Zagrebu i Dubrovniku prvi put se igra u drugačijem formatu, sa četiri grupe u dve divizije, koje su formirane na osnovu rezultata sa prethodnog EP. Osam najboljih timova čine Diviziju 1, a ostalih osam Diviziju 2. Po dva najbolja tima iz svake grupe u prvoj diviziji plasiraće se direktno u četvrtfinale. Preostala dva tima iz jače divizije u plej-ofu će se ukrstiti sa dve najbolje ekipe iz druge divizije. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Za evropsko zlato boriće se 16 ekipa, ali i za jednu olimpijsku normu, koja sleduje pobedniku. U slučaju da šampion bude Mađarska, Grčka ili Francuska koje već imaju obezbeđen plasman, u Pariz će sledeća najbolje plasirana reprezentacija. Osim što je Evropsko prvenstvo kvalifikaciono za olimpijski turnir, ono će dati i poslednje učesnike planetarne smotre, koja se igra od 2. do 18. februara. 

Naši vaterpolisti su puni optimizma pogotovu protiv Izraelske ekipe nad kojom su već trijumfovali pre dve godine (18:3).  

- Puni smo samopouzdanja, spremni smo za takmičenje. Oseća se uzbuđenje. Videćemo šta nam znači to što imamo lakšu grupu jer naša prava utakmica će biti osmina finala. Nema pritiska oko olimpijske vize. Neće biti lako u Zagrebu to da se odradi. Imamo kasnije i Dohu gde je svetsko prvenstvo kao drugu priliku i optimisti smo - izjavio je Dušan Mandić.

Na leto nas očekuju Olimpijske igre, a vaterpolisti pored ostalih predstavnika naše države imaju priliku da izbore vizu za Pariz. Reprezentativac Srbije Strahinja Rašović ne krije da "delfini" priželjkuju pobedu na EP i da se isključivo za to i bore. 

- Idemo na Evropsko prvenstvo da bi ga osvojili. Nismo došli ovde da budemo samo u četvrtfinalu. Želja nam je da idemo do kraja ali videćemo koliki su nam dometi. Zbog devetog mesta u Splitu smo sada u slabijoj grupi i to moramo da iskoristimo za uigravanje pred kasnije daleko važnije utakmice - rekao je Rašović.

Naši reprezentativci u ovo takmičenje ulaze iz druge divizije odnosno petog šešira u koji su smešteni sa Holndijom, Nemačkom i Rumunijom. Nakon meča sa Izraelom, Srbiju na Božić očekuje duel sa Nemačkom, a 9. januara sa Maltom. 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Mandić predvodi Srbiju

Sastav reprezentacije na Evropsko prvenstvo:  Branislav Mitrović (Turkvan), Radoslav Filipović (Oradea), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Nojzi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Randelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Vašaš), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac) i Đorde Lazić (Breša).

 

 

Prva divizija:

GRUPA A: Hrvatska, Španija, Francuska, Crna Gora
GRUPA B: Mađarska, Grčka, Italija, Gruzija

Druga divizija:

GRUPA C: Srbija, Izrael, Nemačka, Malta
GRUPA D: Slovačka, Holandija, Slovenija i Rumunija



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija