• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.01.2024

07:00

Dosije "Đerona": Velike pobede, slaba takmičenja! Došao je trenutak istine za "orlove"!

Starsportphoto©

Ostali sportovi

Dosije "Đerona": Velike pobede, slaba takmičenja! Došao je trenutak istine za "orlove"!

Podeli vest

Nakon dva slaba nastupa na Evropskom i Svetskom prvenstvu došlo je vreme za iskorak rukometaša Srbije.

Rukometni savez Srbije na čelu sa Milenom Delić pre tri i po godine doneo je istorijsku odluku i na mesto selektora po prvi put postavio stranca - Tonija Đeronu. Španski stručnjak na kormilo "orlova" stigao je sa pozamašnim iskustvom i nakon dobih rezultata na klupi Tunisa, ali je među navijačima dočekan "na nož". Upravo zbog toga što je stranac. 

Utisak je bio da Đerona nema ni mnogo sreće budući da je debi imao protiv Francuske u Zrenjaninu. Rukometna velesila gostovala je Srbiju u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali se duel u "Kristalnoj dvorani" ispostavio kao ključan za španskog stručnjaka. Uspeli su "orlovi" da razbiju Francuze, zaboravljeno je da je Đerona stranac, a među navijačima se ponovo rodila nada. Nada koja je nedostajala bezmalo deceniju... 

Sa velikim očekivanjima Srbija je otišla na Evropsko prvenstvo u Segedin. Znalo se da će "orlovi" imati težak zadatak protiv Hrvatske, Ukrajine i Francuske, ali da bi nošeni navijačima mogli do podviga. U to su svi verovali sve do nekoliko dana nakon nove godine kada je koronavirus pokosio četu Tonija Đerone toliko da je tadašnji direktor reprezentacije, jedan od najboljih pivota svih vremena Ratko Nikolić, morao na treningu da simulira krilo...

Foto: rss.org.rs

 

Otišli su "orlovi" okrnjeni i, utisak je, nespremni na EHF EURO u Mađarsku i, nažalost, doživeli ono što su svi očekivali - neuspeh. Budući na okolnosti rezultat ostvaren u Mađarskoj nije previše poremetio planove unutar Rukometnog saveza Srbije zbog čega je Đerona dobio punu podršku svojih nadređenih i nastavio sa radom. 

"Orlovi" su do narednog velikog takmičenja - Svetsko prvenstvo u Poljskoj, uspeli da upišu još nekoliko skalpova budući da su dva puta slavili protiv Slovenije. Nažalost, na planetarnoj smotri ponovo su problemi obeležili nastup Srbije. 

Poznata je priča da je Dejanu Milosavljevu bilo zabranjeno od strane kluba (Fukse Berlina) da nastupa u grupnoj fazi protiv Nemačke kako bi "panceri" imali olakšan zadatak. Naš rival slavio je jedan razlike... Nekoliko dana kasnije Srbija je u većem delu meča vodila protiv Norveške, a onda - stala i na kraju ispala sa Svetskog šampionata. 

Nakon ostvarenog rezultata tačnog utiska nije bilo... Igra Srbije može se smatrati uspehom, osvojeno 11. mesto neuspehom. Đerona je ponovo dobio punu podršku, nastavio sa radom, a Savezu se odužio na pravi način pre nekoliko meseci u "Spensu" kada je Uroš Borzaš golom u poslednjim momentima utakmice srušio Norvešku za najveću pobedu naših rukometaša od srebra iz 2012. godine. 

Da li povremene pobede možemo smatrati uspehom? Verovatno ne, a takvog stava je i selektor Toni Đerona. Zbog toga je Španac tokom poslednjih par meseci bio fokusiran isključivo na selektorski angažman, bez klupskog posla, sve u cilju iskoraka na Evropskom šampionatu u Nemačkoj. 

Foto: Starsportphoto

 

Spremio je Đerona do detalja grupnu fazu - Islanđane, Mađare i Crnu Goru secirao kako bi "orlovi" što spremniji dočekali okršaje u "Olimpijahali" u Minhenu. Zbog toga - Evropsko prvenstvo u Nemačkoj može se smatrati trenutkom istine za generaciju koju predvode Mijajlo Marsenić, braća Ilić, Bogdan Radivojević, Lazar Kukić i ostali... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija