• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

20.02.2024

15:00

Srbija ima plivačko blago! Anja je iz podruma otišla u Tokio, sad će iz Beograda u Pariz

EPAIMAGES

Ostali sportovi

Srbija ima plivačko blago! Anja je iz podruma otišla u Tokio, sad će iz Beograda u Pariz

Podeli vest

Srbija ne mora da brine, imaće uskoro još jednu vizu za Olimpijske igre u Parizu. Mlada srpska plivačica Anja Crevar, četvrta na svetu u disciplini 400 metara mešovitim stilom, uverena je da će isplivati olimpijski normu, ako ne pre, onda na Evropskom prvenstvu u Beogradu

Anja je na Svetskom prvenstvu u Dohi deonicu na 400 metara mešovito isplivala za 4:38.93 stotinke. Srebrna medalja je pripala Anastasiji Gorbenko iz Izraela (4:37.36), dok je bronzano odličje osvojila Italijanka Sara Frančeski (4:37.86). Malo je nedostajalo da uzme medalju i olimpijsku normu, a već je bila na Olimpijskim igrama u Riju i Tokiju.

- Više je gorko, nego slatko, iskreno. Ali, prezadovoljna sam nastupom, to je rezultat karijere. Dve sjajne trke u danu. Čak ni kada sam plivala najbolje vreme, državni rekord, nisam tako dobro plivala jutarnju trku. Mogu da kažem da sam zadovoljna. Mada, ostaje žal za medaljom i A olimpijskom normom - rekla je za Informer.rs Anja Crevar.

Priznaje da trenutno nije spremna da pliva brže, ali je pružila maksimum i najavljuje bolje rezultate. 

- Nije moglo bolje u datom trenutku, ali je mogao da bude malo lepši scenario. Forma svakako nije na vrhuncu. Nisam iznenađena, očekivala sam ovakva vremena, možda i bolje nego što sam očekivala svakako.

 

Foto: EPAIMAGES

Anja Crevar, četvrta na svetu

 

Naša najbolja plivačica ne sumnja da će isplivati normu za OI u Parizu. Ako ne pre onda od 10. do 23. juna u Beogradu, kada se održava Evropsko prvenstvo.

- Rok za isplivavanje normi je do kraja juna, poslednje takmičenje na kom ću pokušati da dođem do norme je Evropsko prvenstvo u Beogradu. Biće još prilika, da li će biti ranije ne znam. Teško je tokom sezone često plivati najbrže, ali ništa neću uraditi da remetim formu za Evropsko prvenstvo, pa se nadam da će biti ranije. Ako bude, svakako će biti plus. Naredno takmičenje me čeka u Rijeci narednog vikenda, biće još takmičenja, na kojima neću plivati glavne discipline, ali će mi svakao značiti u sklopu treninga. U aprilu me čaka međunaredni miting pa ću pokušati na 400 metara mešovito kako treba.  Verujem da ću izboriti plasman na Olimpijske igre. To je izvesno. Samo je pitanje tajminga. 

Anjino četvrto mesto u Dohi je od  zlatne medalje Milorada Čavića 2007. godine na Svetskom prvenstvu u Rimu na 50 metara leptir (22,67 sekundi) i i srebra na 100 ( 49,95), kao i Nađe Higl koja je osvojila zlato na 200 metara prsno (2:21,62) najbolji rezultat naše zemlje na planetarnim šampionatima. 

 

Foto: EPAIMAGES

Anja Crver

 

-  Tu je i Andrej Barna, koji ostvaruje sjajne rezultate, kao i muška štafeta. Plivanje ima dobru perspektivu u narednih nekoliko godina. Ali, ulaganje i uslovi su loši. Mi smo izuzeci, posle nas će proći mnogo vremena dok se ne pojave novi klinci. Nije ovo proizvod sistemskog rada i ulaganja, mi smo izuzeci, naša lična zalaganja i brojna odricanja. Ja nekad putujem na trenigne u Beograd, nekad prespavam u hotelu, daleko je od idealnog, ali se snalazim. Imam pomoć Plivačkog saveza, ali nisu to vanserijska ulaganja. Pomoći nikad nije previše, a uvek je premalo.

Anja je pre nekoliko godina bukvalno iz podruma otišla na Olimpijske igre u Tokiju. tada je njen snimak kako trenira u malom bazenu obišao planetu. Odustajanje je zabranjena reč kod naše plivačice.

- Sve mi to sad izgleda simpatično, jer sam mnogo veće stvari pregurala i pre i posle tog plivanja u bazenu. To je nešto najnaivnije što mi se desilo, ali to nema veze sa sportom, pa ne bih sad o tome da pričam. Tada sam nabavila mali bazen i stavili ga u podrum. Tu sam trenirala. Trudila sam se da održim bar sam neki osećaj, da poboljšam neke stvari. 

Doping kontrola je baš agilna ove godine, srpska atletičarka Ivana Španović više puta se oglasila u poslednjih nekoliko meseci posle posete. Anja nam je otkrila da se njoj desilo što i Novaku Đokoviću tokom Dejvis kupa, kada su pred četvrtfinalni duel sa Velikom Britanijom i meč protiv Kamerona Norija pojavili ljudi iz doping kontrole i tražili mu da uradi test pre meča.

Isto je i kod nas, to je deo sporta, žalimo čist sport. Često dolaze. Ali, na Svetskom kupu u Budimpešti krajem godine mi se desilo nešto slično što i Novaku. Došli su posle jutanje trke što se ne dešava često. Plivala sam kvalifikacije, a popodne sam imala finale, pa su mi narušili ritam, jer sam imala doping kontrolu između kvalifikacija i finala. Obično je kontrola posle trke. Bila sam jedina i pričala sam sa plivačima, ne znaju da se to ranije desilo. Nezahvalno je - poručila je srpska plivačica.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija