• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J. R.

21.02.2024

13:12

Kostić: Naslediću Hamiltona! Veliki srpski talenat puca od optimizma!

Tanjug

Ostali sportovi

Kostić: Naslediću Hamiltona! Veliki srpski talenat puca od optimizma!

Podeli vest

Sanjam da vozim Formulu 1, a naslediću Luisa Hamiltona - kaže mladi srpski vozač Andrija Kostić (14), nakon što je postao član čuvene holandske ekipe Van Amersfut, za koju su vozili proslavljeni asovi Maks Ferštapen i Šarl Lekler.

Prepoznat je kvalitet talentovanog Srbina, koji je za kratak period skrenuo pažnju na sebe i izborio se za učešće u šampionatu Italije Formule 4, jednom od najjačih svetskih takmičenja za mlade vozače i niže kategorije trka formula.

Andrija Kostić je posle samo dve godine takmičenja u trkama kartinga i testiranja bolida F4, voženim na kraju 2023. i početkom 2024, impresionirao članove ekipe VAR i odlučili su da zajedno nastave saradnju. 

 

 

 

- Divna ekipa, jedna od dve najbolje u šampionatu i zaista mslim da ću imati bolid da se na svakoj trci borim za pobedu. Na dosadašnjim testiranjima uvek sam bio među pet najboljih. Svi voze već po 10 godina, a ja sam sa samo dve godine isksutva stigao na njihov nivo i pobeđujem ih. Voziću sa svetskim šampionima iz kartinga, ali i budućim šampionima drugih kategorija. Nadam se da ću dostići moj san da vozim Formulu jedan - istakao je Kostić.

Odiše samopouzdanjem mladi as, svestan je kvaliteta koji poseduje i smatra da je će mu to i te kako pomoći u izazovima koji ga očekuju.

- Slažem se, imam samopuzranje jer sam video da imam talenat i da sam brz i to želim da pokažem na stazi. Biće teško jer mi je prva sezona. Sanjam Formulu 1, posebno jer  nijedan Srbin nije stigao do nje. Nadam se da ja hoću i da ću naslediti Luisa Hamiltona, koji mi uzor i od kojeg mnogo učim - kaže mladi sportista.

 

 

Posebno se najmlađi vozač u istoriji F4 zahvalio menadžeru Milošu Pavloviću, Osnovnoj školi "Ruđer Bošković", gde pohađa osmi razred i razrednoj na razumevanju i pravdanju izostanaka.

- Hvala školi i nastavnici, treći sam Srbin u takmičenjima Formule, najmlađi u F4. Mnogo mi pomaže Miloš Pavlović, on je moj menadžer i ima iskustvo iz Formule.

Kostića ove sezone očekuje 16 trkačkih vikenda, ukupno 48 trka, u dva takmičenja - šampionatu Italije i Evrope.

- Prvo idem u Barselonu na testove. Bio sam i ranije tamo bio dobar, ostvarivao najbolje rezultate, a najizazovnija staza mi je Muđelo u Italiji. Imaću neverovatnu konkurenciju, ali verujem u sebe, ovo je moja najvažnija sezona i smatram da će mi to što sam najmlađi u istoriji F4 dati veću pažnju i "gas" da se još više borim. Ponosan sam što sam Srbin, što mogu da predstavljam svoju državu, da pokažemo da iz jedne male zemlje imamo velike sportiste poput Novaka Đokovića i drugih. Nadam se da ću i ja krenuti njihovim stopama - poručio je Kostić.

 

 

Vozilo kojim će upravljati Andrija je bolid tatus F4-T421, italijanskog proizvođača Tatus i koristi se u brojnim svetskim šampionatima, uključujući i šampionate Španije, Nemačke, Velike Britanije, kao i najnoviji globalni šampionat za devojke u okviru prvenstva Formule 1 - F1 akademija, koji prati najbrži cirkus na svetu. Ttaus F4-T421 je napravljen prema bezbednosnim standardima Međunarodne automobilske federacije (FIA) iz 2021. godine i prvi je bolid u F4 koji koristi i čuveni sistem za direktnu zaštitu glave vozača, popularni oreol (halo), kakav se koristi i u F1. 

Glavna konstrukcija, monoblok, je sačinjena od ugljeničnih vlakana, a oplata je izrađena od fiberglasa. Motor je zasnovan na motoru Abarta (Fiat-FPT), za čiju je konačnu proiyvodnju zadužena italijanska kompanija Autoteknika motori (Autotecnica Motori), zapremine je 1400 kubičnih centimetara i ograničen je na 120 kilovata (160 konjskih snaga), u skladu sa pravilnikom šampionata Italije F4.

Sezona šampionata Italije Formule 4, počinje za vikend 4. i 5. maja, trkama u Mizanu. Ukupno će biti održano sedam trkačkih vikenda, sa po tri trke tokom vikenda, za sveukupno 21 trku. Šampionat Evrope počinje tokom vikenda 24. i 25. avgusta u Muđelu, a poslednja od devet trka zakazana je za 5. i 6. oktobar u Monci.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija