• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. M.

13.06.2024

10:34

Srbi pokreću "novi" rukomet! Svi ljubitelji ovog sporta mogu da se prijave (FOTO/VIDEO)

Privatna arhiva

Ostali sportovi

Srbi pokreću "novi" rukomet! Svi ljubitelji ovog sporta mogu da se prijave (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Prvi "3x4 handball" Srbija open održaće se u subotu 22. juna u dvorani Turističko-sportskog centra u Velikoj Plani.

Na ideju i u realizaciji ekipe rukometnih entuzijasta okupljenih oko specijalizovanog portala balkan-handball.com aktuelni i bivši rukometaši među kojima će biti svima poznatih imena, čak i nekadašnjih reprezentativaca, prvi put će se okušati u novoj verziji rukometne igre. Očekuje se dolazak ekipa iz raznih krajeva zemlje.

U pitanju je nadmetanje na jedan gol sa po tri igrača u polju (plus golman) na terenu dimenzija 14 puta 15 metara. Utakmica traje dva puta po pet minuta, golmani se menjaju pri svakoj promeni poseda, gol van deveterca i gol iz cepelina važe dva poena. Pogodak se priznaje samo ako, u toku napada, sva tri napadača dodirnu loptu. 

Četvrti i svaki naredni faul u poluvremenu, napadačkoj ekipi donosi šut za dva poena. Zanimljivo je da i golman može doneti poen svojoj ekipi, ukoliko ostvari takozvanu "duplu odbranu". 

Za razliku od klasičnog rukometa, nema kornera i nema isključenja. Grublji prekršaji sankcionišu se neometanim šutem za dva poena sa devet metara uz zalet, kao i posedom lopte nakon toga.

Foto: Privatna arhiva

Nedavno je održan probni kadetski turnir na Banjici

Rukometni novinar Marko Marjanović, koji sa urednikom Životom Bogdanovićem i saradnicima sajta balkan-handball.com pokušava da novoj igri otvori vrata sportskog tržišta, kaže da je dinamična i uzbudljiva.

- Nekoliko meseci po rađanju ideje, konstantno smo radili na optimizaciji pravila, a potom ih i testirali kroz kadetski turnir na Banjici. Opšti je utisak da smo došli do zadovoljavajuće forme. Igra je dinamična, uzbudljiva i u velikoj meri lišena grubosti karakterističnih za naš sport. Dostupna je svima i svugde, sa jednostavnim pravilima, a izuzetnim takmičarskim potencijalom. Tim sadrži najviše pet članova, dakle tri igrača, golmana i jednu rezervu. Takav koncept je vrlo praktičan i ima predispozicije da zainteresuje poklonike našeg sporta - kaže Marjanović.

Foto: Privatna arhiva

Nedavno je održan probni kadetski turnir na Banjici

On dodaje da je ideja da 3x4 handball postane zabavna igra.

- Ideja je da se 3x4 handball igra tokom leta, van sezone, i da postane dobra zabava za ljubitelje rukometa. Dobili smo pozive iz još par gradova koji su zainteresovani za organizaciju turnira, što nam potkrepljuje ambicije da već sledeće godine uspostavimo srpski, a potom i regionalni "Grand Prix" - zaključuje Marjanović.

Prijave ekipa za turnir moguće su do 18. juna u ponoć, putem e-mail adrese 3x4handball@gmail.com, ili na Instagram stranici 3x4 handball.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija