• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

18.08.2024

15:42

"Tiranin" u penziji! Rođen u Beogradu, a zbog jednog poziva postao legenda Hrvatske

Starsportphoto

Ostali sportovi

"Tiranin" u penziji! Rođen u Beogradu, a zbog jednog poziva postao legenda Hrvatske

Podeli vest

Legendarni hrvatski vaterpolo stručnjak Ratko Rudić (76) zvanično se penzionisao! Najuspešniji trener u istoriji Olimpijskih igara rekao je zbogom ovom sportu na Korčuli, gde je organizovana revijalna utakmica reprezentacije Hrvatske koja je 2012. godine bila olimpijski šampion, protiv tima koji su činili igrači iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Španije, Grčke i Italije.

Ljubitelji sporta, a naročito vaterpola, Rudića se sećaju kao simpatičnog brku koji je predvodio vaterpoliste Hrvatske. Pomenute 2012. godine sa "šahovničarima" osvojio je olimpijsko zlato, a istu medalju osvajao je sa reprezentacijom Jugoslavije u dva navrata - 1984. i 1988. godine, kao i sa selekcijom Italije 1992. godine. Jedini je trener u istoriji vaterpola koji je sa tri različite reprezentacije osvojio četiri olimpijska zlata.

Rudić ima i zanimljivu životnu priču. Rođen je u Beogradu 1948. godine, a njegov otac Jakov bio je oficir u JNA. Po rođenju živeo je dve godine u Beogradu, a zatim su se selili i živeli u Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu. Ratko Rudić je svoj vaterpolo debi imao 1963. godine, dakle, sa 15 godina, a kasnije je prešao u Partizan, gdeje bio član generacije koja je dvaput bila prvak Evrope.

Nakon igračke karijere, prvo je kao trener predvodio juniore Jugoslavije, a potom i prvi tim, sa kojim je osvojio pomenuta dva olimpijska zlata. Potom je preuzeo Italiju i takođe postao šampion na Igrama, da bi od 2001. do 2004. godine radio kao selektor Sjedinjenih Američkih Država. Ameri su imali velike planove sa njim, želeli su da vaterpolo dignu na najviši nivo, a onda je Rudić naprasno odlučio da napusti SAD i vrati se u Hrvatsku.

I to na poziv tadašnjeg predsednika te države - Stjepana Mesića. Upravo Mesić je, kao predsednik države, urgirao da Rudić prekine ugovor u SAD i vrati se u Hrvatsku, sa kojom je osvojio to olimpijsko zlato 2012. godine. Kasnije je vodio Brazil, sa kojim je šokirao Srbiju u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama 2016. godine. Te Igre naša selekcija osvojila je kasnije domimantno, ali ostaće upamćeno da im je Rudić naneo poraz u preliminarnoj rundi.

Suštinski, Rudić je okončao karijeru još 2020. godine, nakon što je završio mandat u Pro Reku. Tada je izjavio da se više neće baviti vaterpolom, a to je ozvaničeno juče, nakon pomenutog spektakla na Korčuli gde se čuveni stručnjak zvanično oprostio od vaterpola.

Zanimljivo, tokom karijere dobio je jedan ne tako popularan nadimak - tiranin. Njegovi bivši igrači to su objašnjavali činjenicom da su Rudićevi treninzi bili itekako zahtevni, kao i da su vaterpolisti zbog tih metoda rada svaki put ostavljali poslednji atom snage u bazenu.

Na kraju, lista medalja koje je osvojio je impozantna. Osim Olimpijskih igara, gde ima četiri zlata i jednu bronzu, osvajao je triput svetska prvenstva, triput evropska, dva puta Svetski kup, jednom Svetsku ligu i jednom Panameričke igre.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!
Live TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!

Sinoć je u Srbiji ubijen vehabija Senad Ramović u sukobu sa specijalnim pripadnicima MUP-a. Ministar Ivica Dačić rekao je da je policija tragala za njim još od napada ispred Izraelske ambasade. Navodno je Ramović pomagao Žujoviću i bio mu na neki način mentor. Od tada policija traga za Ramovićem. Ponovo se priča vraća na temu terorirzma i koliko je Srbija ugrožena. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu strategiju i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija".

18.08.2024

16:25

Hronika

ESKALIRA NA MREŽAMA! Podeljene reakcije u Novom Pazaru: Jedni veličaju vehabiju i teroristu, drugi tvrde da je bio manipulator!
Hronika

ESKALIRA NA MREŽAMA! Podeljene reakcije u Novom Pazaru: Jedni veličaju vehabiju i teroristu, drugi tvrde da je bio manipulator!

U akciji srpskih snaga bezbednosti u naselju Hotkovo kod Novog Pazara likvidiran vehabija Senad Ramović Becan. Prilikom hapšenja odbio je da se preda i zapucao, zbog čega su snage bezbednosti morale da ga likvidiraju. Novopazarci različito reaguuju na ovo ubistvo, jedni veličaju Ramovića dok drugi tvrde da je bio manilupator i bruka za Islam.

18.08.2024

13:46

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija