• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

24.10.2024

15:06

Ujedinjeni možemo do najboljih rezultata! Štefanek najavio nove akcije u svrhu razvoja sporta!

Sportski savez Srbije

Ostali sportovi

Ujedinjeni možemo do najboljih rezultata! Štefanek najavio nove akcije u svrhu razvoja sporta!

Podeli vest

Stalna konferencija gradova i opština (SКGO), u saradnji sa Ministarstvom sporta i Sportskim savezom Srbije nastavlja saradnju i organizaciju zajedničkih panel diskusija Mreže za sport. Tako je prvi ovogodišnji sastanak održan u Leskovcu, na kome je otvoren dijalog između republičkih i lokalnih vlasti i teritorijalnih sportskih saveza, sa ciljem da se razmotre izazovi, zajednički ciljevi, mere i aktivnosti u oblasti sporta na lokalnom nivou. U fokusu ovih razgovora bila je Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji za period 2025 – 2035. godine.

„Danas stojimo pred važnim zadatkom – kreiramo strateški okvir za razvoj sporta u narednoj deceniji. Ovaj dokument, koji će obuhvatiti viziju, ciljeve i konkretne mere, mora biti rezultat zajedničkog promišljanja i konsenzusa. Lokalna samouprava igra ključnu ulogu u tome, jer sport nije samo nacionalni brend po kojem smo poznati u svetu, već i svakodnevna realnost na lokalnom nivou – u našim školama, parkovima, sportskim halama“, rekao je dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SКGO i gradonačelnik Leskovca.

Foto: Sportski savez Srbije

 

"Danas smo opet tu zajedno sa Vama  sportskim radnicima da razgovaramo na temu budućih strateških opredeljenja i gde to mi vidimo naš sistem sporta u narednih deset godina na koliko će biti oročena Strategija razvoja sporta koju Ministarstvo sporta priprema. Kao resorni minister formirao sam Radnu grupu za izradu Strategije razvoja sporta za period 2025-2035 sa pripadajućim Akcionim planom. Na početku našeg rada otpočeli smo veliko istraživanje koje treba da nam da odgovor u kakvom se trenutnom stanju nalazi naš sport I da u tom smislu probamo da nađemo možda neka nova rešenja, nove načine kako da dođemo do boljih rezultat ali I kao da povećamo obuhvat onih koji se redovono bave fizičkom kulturom. Sport je više od aktivnosti to je temelj zdravih zajednica, temelj razvoja mladih ljudi, jačanje identiteta kako ličnog tako I nacionalnog i stvaranje povezanosti među ljudima", rekao je ministar sporta Zoran Gajić i istakao četiri glavna izazova sa kojima se treba suočiti: finansiranje sportskih klubova, mali broj građana koji se redovno bave rekreativnim aktivnostima, nedovoljno razvijen školski I univerzitetskin sport. Istaknuto je da će se ova baviti pitanjima pozicije žena u sportu, sportom osoba sa invaliditetom, inovacijama u sportu, strategija treba da uključuje plan izgradnje i obnove sportskih objekata širom zemlje.

"Sport i unapređenje svakog segmenta je neophodno za brži napredak i jačanje nacije i države. Zato je ključan značaj Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji 2025-2035. godine kao i kontinuirana konsultacija lokalnih samouprava i teritorijalnih sportskih saveza. Verujem da je za bolji i uspešniji sport u Srbiji neophodna povezanost svih činilaca sportskog života, odnosno jaka mreža za sport. Verujem da samo ujedinjeni na istom zadatku možemo da očekujemo najbolje rezultate i kada je reč o profesionalnom, ali i o rekreativnom sportu", rekao je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Foto: Sportski savez Srbije

 

Nakon usvajanja nacionalne strategije sporta, sve jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da donesu svoje lokalne programe za unapređenje sporta, koji će biti usklađeni sa ciljevima, merama i aktivnostima definisanim u nacionalnoj strategiji. Forumi, poput Mreže za sport SКGO su odlična prilika da se lokalne samouprave i teritorijalni sportski savezi uključe u sam početak izrade nacionalne strategije sporta, da iznesu svoje mišljenje i viziju kako bi trebalo unaprediti politiku sporta u narednoj deceniji.

"Tokom svog rada svi u Sportskom savezu Srbije trudimo se da održavamo komunikaciju i saradnju na najvišem nivou sa svojim članicama, blagovremeno ih informišemo, ali i saslušamo njihove predloge. Verujem da će zajednički rad  kroz sastanke Mreže za sport doprineti kvalitetnoj izradi Strategije sporta" naglasio je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković.

U Leskovcu su sastanku prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i teritorijalnih sportakih saveza iz 38 gradova i opština sa juga Srbije. A Mreža za sport biće organizovana i u Kraljevu, Novom Sadu i Beogradu kako bi svaki teritorijalni sportski savez i lokalna samouprava bili upoznati sa izradom Strategije sporta


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija