• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2021

07:31

PARTIZANOVIH SEDAM UZASTOPNIH FINALA i četiri Kupa u nizu! /VIDEO/

Partizan

PARTIZANOVIH SEDAM UZASTOPNIH FINALA i četiri Kupa u nizu! /VIDEO/

Podeli vest

U utorak, 25. maja , fudbaleri Partizana će na stadionu "Rajko Mitić" odigrati sedmo uzastopno finale Kupa Srbije

Počevši od 2016. godine crno-beli su uzeli četiri trofeja Kupa Srbije. Partizan se prisetio tih finala i njihovih aktera, osvajača duple krune Marka Nikolića, Miroslava Đukića, Marka Jankovića, Dušana Vlahovića, Nikole Milenkovića, Andrije Delibašića, Darka Brašanca, Saše Ilića, Saše Zdjelara, Bojana Ostojića, Nemanje Stevanovića i ostalih.

Finale Kupa Srbije u sezoni 2014/2015 odigrano je 20. maja 2015. godine. Na stadionu "Rajko Mitić" snage su odmerili FK Čukarički i FK Partizan, a utakmica je završena pobedom Čukaričkog.

Konačan rezultat od 1:0 postavio je Slavoljub Srnić u 39. minutu i naneo treneru Zoranu Milinkoviću prvi poraz u sezoni.

- Svaki trofej je bitan. Sigurno je da, ako me neko pita da poredim da li bih želeo prvenstvo ili Kup, uvek prvenstvo, ali i trofej Kupa ima značaj. Nisam znao da smo igrali sedam uzastopnih finala, da smo osvojili četiri. Ovo je sedmo finale, nadam se da ćemo uzeti taj peti trofej. Svi želimo da Partizan ovu sezonu okonča trofejem jer smo prošle godine u finalu izgubili protiv Vojvodine. Nadamo se da će nam se vratiti. Neće biti lako, igramo protiv večitog rivala na njihovom terenu, ali ja pamtim da je moj poslednji trofej bio trofej Kupa koji smo osvojili baš tamo, golom Ostojića za 1:0-  kaže Saša Ilić.

Naredne godine, 11. maja 2016. Partizan se za trofej Kupa borio sa ekipom Javora iz Ivanjice na stadionu FK Metalac u Gornjem Milanovcu.

Crno-beli su, predvođeni trenerom Ivanom Tomićem, ostvarili pobedu rezultatom 2:0 golovima Marka Jovanovića u 35. i Dušana Vlahovića u 95. minutu.

- Sigurno da je meni kao detetu Partizana uvek bilo malo specifičnije igrati utakmice za Partizan, sve utakmice generalno, pogotovo finala. Uvek mi je to bilo veliko uzbuđenje, velika čast i veliki ponos što uopšte mogu da budem deo ekipe koja će se boriti za trofej i probati da ispiše stranice klupske istorije. Bio sam jako srećan, na kraju smo uspeli da pobedimo i da donesemo prvi Kup od ta četiri u nizu u Humsku. Naravno da se sećam svih akcija sa te utakmice i gola Mareta Jovanovića, kao i mog gola. Ušao sam jako mlad, postigao sam pogodak i na kraju smo se, na naše zadovoljstvo, svi radovali’ - ističe Dušan Vlahović.

- Naravno da se sećam tog finala u Gornjem Milanovcu protiv Javora. Prošlo je već pet godina, ali izuzetno dobro se sećam te utakmice. Te godine Kup smo igrali izuzetno dobro, stigli u finale gde je trebalo da napravimo taj poslednji korak. Bio je veliki pritisak, tenzija, kao i pred svaku utakmicu Partizana, ali finale donese još neku dodatnu odgovornost i prema sebi, prema navijačima i prema klubu. Zbog toga je bilo izuzetno važno da tu utakmicu odigamo kako treba i uzmemo trofej. Uspeli smo i drago mi je što smo tu godinu završili makar sa jednim trofejem. Imali smo dobru ekipu, bili smo sigurni u svoje kvalitete. Bio je tu Saša Ilić, Vulićević, Everton, Marko Jovanović koji je postigao prvi gol, Dušan Vlahović i ostali momci… Imali smo dobar kvalitet, bili sigurni u pobedu i izuzetno mi je drago što smo na kraju uspeli da ostvarimo taj cilj.

Foto: Starsportphoto©

Dušan Vlahović

Treće uzastopno finale crno-beli su odigrali 27. maja 2017. godine na stadionu Partizana.

Izabranici Marka Nikolića pobedili su ekipu Crvene zvezde rezultatom 1:0 pogotkom Nikole Milenkovića u 41. minutu i tako osvojili duplu krunu.

- Mnogo puta sam govorio o tome, to je, bez premca, daleko najlepši period u mojoj dosadašnjoj karijeri. Uvek se naježim kada se setim te godine, otvorenog autobusa, slavlja na stadionu, pa na ulicama Beograda sa hiljadama navijača i uopšte svega što je činilo tu sezonu. Naravno da je bila specifična priprema te utakmice, s obzirom na to da je bilo četiri dana između poslednjeg kola i finala Kupa, a imali smo i to veliko slavlje svi zajedno, jedno veliko emotivno pražnjenje. Tada je nastao i čuveni video sa članovima naših porodica, za koji su odgovorni ili zaslužni Radoje i Andrija Delibašić. Sve u svemu, prvih 15-20 minuta se nismo najbolje snašli, posle toga smo odigrali jednu fenomenalnu utakmicu i krunisali tu sezonu osvajanjem duple krune. Želim da se takvi neki uspesi ponove Partizanu u skorijoj budućnosti", rekao je Marko Nikolić i nastavio:

- Naravno, uvek pratim Partizan. Ovaj današnji Partizan mi se jako dopada, ne zbog toga što mi je Saša drug i što smo u kontaktu, ovo pričam isključivo kao struka. Vidi se trenerska ruka, vidi se jasna ideja trenera, vidi se disciplina u igri, sve ono što neko ko posmatra na takav način može da vidi. Meni se sve to zajedno jako dopada. Naravno da nije laka situacija, pogotovo njemu nije lako u ovom trenutku na toj poziciji na kojoj se nalazi, ali Partizan je Partizan. Partizan je uvek veliki i naći će način da se vrati na staze uspeha. Ima pravog čoveka, na pravom mestu za tu situaciju.

- Za mene nema dileme, Partizan mora da pobedi u finalu. Naravno, to je mala šala, ali ja i prognoziram i verujem i navijam. Pošto sam u Beogradu, ispratiću utakmicu. Želim puno sreće Saši i momcima, da donesu na kraju ove godine, ove čudne KOVID sezone, radost svim navijačima Partizana", poručio je bivši šef stručnog štaba Partizana, Marko Nikolić.

Foto: Starsportphoto©

marko Nikolić


Potom je svoje sećanje izneo i Nikola Milenković.

- Želeo bih da pozdravim sve navijače Partizana. Nešto više od godinu dana pre finala Kupa, Ivan Tomić me je prekomandovao u prvi tim, dao mi je šansu, verovao je snažno u mene. Mnogo toga sam naučio od njega, beskrajno sam mu zahvalan na tome i svemu što je uradio za mene. Imao sam i tu sreću da igram u paru sa jednim velikim čovekom, Bojanom Ostojićem, koji mi je pomagao beskrajno mnogo kada su bile teške situacije i davao mi dosta saveta, tako da moram da uputim reči zahvalnosti i njemu. Što se tiče finala Kupa 2017. godine, mislim da su u taj jedan trenutak, kada sam postigao pogodak stali svi moji snovi i sve ono što sam zamišljao kao mali kada sam počinjao da igram fudbal i prolazio školu Partizana. Svi moji snovi su sumirani u tom jednom trenutku, pogodak protiv Crvene zvezde u finalu Kupa, osvajanje duple krune. Da sam zamišljao bolji splet događaja, ne bih zamislio bolje. Sve se mnogo brzo izdešavalo što se tiče moje karijere u Partizanu, jer za godinu i po dana sam uspeo da igram standardno i osvojim duplu krunu. Za tu 2017. godinu me vežu samo najlepše uspomene, kako mene, tako i sve navijače Partizana", kaže Nikola Milenković.

Jedan od junaka bio je golman Nemanja Stevanović.

- Kljaja se povredio osam kola pre kraja prvenstva. Borili smo se sa Zvezdom na dva fronta, u prvenstvu i Kupu. Na našu sreću, uspeli smo da osvojimo duplu krunu tada, prestigli smo Zvezdu u prvenstvu, ona je imala tri boda više od nas, a u Kupu smo uspeli da ih pobedimo na našem stadionu. Pobedili smo 1:0 i zasluženo osvojili duplu krunu", istakao je Nemanja Stevanović.

Posle osvajanja titule prvaka države, posebnu ulogu u osvajanju trofeja Kupa imao je i motivacioni video koji je mesec dana spreman u tajnosti, a u kojem su govorili članovi porodica igrača i stručnog štaba.

Video podrške im je pušten 20 minuta pre izlaska na teren, uz salvu emocija.

- Pozdrav za sve, naročito za navijače, igrače, stručni štab i rukovodstvo Partizana. Koristim priliku da se vratim u 2017. godinu i podsetim se duple krune i finala Kupa. Znate koji je konačan ishod bio i šta se sve desilo te godine. Jedna istorijska titula začinjena osvajanjem Kupa protiv najvećeg rivala. Možda ne znaju svi, radi se o motivacionom videu gde su glavnu ulogu odigrali roditelji, sestre, prijatelji, kumovi igrača i stručnog štaba. Taj video, naravno u saradnji sa stručnim štabom i sa našom Biljom, koja je bila glavni organizator, bilo je jako teško snimiti, uklopiti i držati sve u tajnosti do utakmice finala Kupa, da bi imalo efekta, da bi to bilo iznenađenje i poslalo snažnu poruku igračima da su u teškim trenucima, kada im treba podrška, njihovi najbliži uvek tu. Motivacioni video uvek različito deluje na svakoga od nas, bilo je i suza i smeha, ali zajednički cilj je bio da se motivišu igrači jer je posle osvojene titule teško motivisati igrače za finalnu utakmicu, iako nije trebalo puno. Igrao se derbi, utakmica protiv najvećeg rivala. Golom našeg Blekija pobedili smo sa 1:0 i osvojili duplu krunu", poručio je Andrija Delibašić.

- Te sezone smo jako dugo jurili zaostatak za Zvezdom. Kada smo uspeli da ih stignemo i prestignemo, posle i osvojimo titulu, sigurno da se energija dosta potrošila, neki su se psihički dosta ispraznili. Osvajanje titule je jedna ogromna stvar, a posle toga je usledilo finale Kupa. Što se tiče motivacije, mislim da je svaki igrač koji igra derbi motivisan maksimalno, pogotovo što je nama ta utakmica bila igranje za duplu krunu. Mislim da su svi igrači bili motivisani, pogotovo posle videa koji smo imali u svlačionici, za koji niko nije znao. Pred sam početak utakmice su nam pustili video koji je stvarno bio sjajno urađen, svi naši članovi porodice su bili na njemu. Moja sestra, mama i devojka su snimile video u kom ja postižem gol i to se na kraju i obistinilo. Sigurno da nam je mnogo značio taj video, videti svoju porodicu koja nam je nešto najbliže i najsvetije kako nam daje podršku pred sam izlazak na teren nam je značilo mnogo na planu motivacije, ali svakako smo bili motivisani da damo sve od sebe i osvojimo duplu krunu -  dodao je Milenković.

- Za derbi ne treba neka specijalna motivacija, ali prvenstvo nas je dosta izmorilo jer smo cele godine praktično jurili Zvezdu, pokušavali da je stignemo i prestignemo, tako da nam je bila potrebna i neka specijalna motivacija. Marko Nikolić je tada bio trener, on izgleda ima specijalne metode za Kup, osvojio je Kup i u Rusiji, čestitam mu ovom prilikom. Tad smo smogli snage da pobedimo Zvezdu i u Kupu", priseća se Nemanja Stevanović.

I sledeće sezone Partizan je pod vođstvom šefa stručnog štaba Miroslava Đukića došao do finala. Poslednja prepreka na putu ka trofeju bila je ekipa Mladosti iz Lučana, sa kojom se Partizan sastao 23. maja 2018. na stadionu FK Radnik iz Surdulice. Treći uzastopni trofej Kupa za Partizan došao je nakon pobede rezultatom 2:1, a strelci su bili Marko Janković u 31. i Saša Zdjelar u 61. minutu.

- Mislim da je to bila vrhunska sezona, iako mislim da se mnogi neće složiti. Osvojili smo Kup, prezimeli u Evropi, ali u Partizanu se drugo mesto u ligi ne smatra uspehom. Međutim, mislim da je bila dobra sezona. Imali smo dosta poteškoća, nismo imali mir koji je potreban da bi se ostvarili dobri rezultati. Milsim da smo ostvarili dobar uspeh i zaista sam prezadovoljan ekipom", rekao je bivši šef stručnog štaba Partizana Miroslav Đukić.

- Svakako da mi je mnogo drago što sam imao dva puta priliku da igram u finalu Kupa. Na sreću, oba puta smo osvojili i upravo jedan od tih slučajeva je bio i derbi kada sam bio asistent kod gola Blekija Milenkovića, a u drugom sam dao gol protiv Mladosti iz Lučana. Imam stvarno fine uspomene. U predstojećem finalu momcima želim mnogo sreće, mislim da igraju jako dobro i efikasno i mislim da bi stvarno bila šteta da kraj sezone ne krunišu ovim trofejem - poručio je Marko Janković.

- Poslednji dan prelaznog roka dolazim u svoj klub u koji sam toliko želeo da dođem i na kraju te godine se sve završilo onako kako sam želeo. Da sam zamišljao, ne bi moglo da bude bolje. U tom finalu je prvi gol postigao Marko, a drugi gol sam postigao ja. Utakmica je bila jako teška zato što smo igrali u Surdulici, uslovi za igru nisu bili baš najbolji. Počeli smo loše utakmicu, gubili sa 1:0 i Marko je dao izvanredan pogodak iz slobodnog udarca, a ja sam imao tu sreću da postignem pogodak iz kornera u drugom poluvremenu i da zasluženo osvojimo Kup i slavimo do Beograda.

 

Kraj sezone 2018/2019 donelo je još jedno finale u kom je Partizan odmerio snage sa Crvenom zvezdom 23. maja 2019. na stadionu Rajko Mitić.

Bojan Ostojić doneo je pobedu svom timu i treneru Savu Miloševiću, kao i četvrti uzastopni trofej Kupa golom u 14. minutu, kojim je ujedno i postavio konačan rezultat 1:0.

- Ta utakmica je posebna za sve nas, posebno za mene i navijače Partizana, kao što je bila i za Sašu Ilića, jer je bila poslednja u dresu Partizana. Svima nam je bilo drago zbog osvajanja Kupa, a mogu da kažem da je meni bilo najdraže što sam ja bio strelac na utakmici. Nije trebalo da se nalazim na tom mestu u tom trenutku kad sam postigao pogodak, ali ispostavilo se da sam otišao u pravom trenutku. Imao sam neki osećaj i utakmica se završila u našu korist  - rekao je Bojan Ostojić.

- Pričao sam da mi je svaki trofej u Partizanu neizmerno drag i da sam ponosan na svaki trofej koji sam osvojio. Ako već nešto biram, meni je onaj Kup 2001. najdraži, verovatno zato što sam postigao pogodak, ali posle toga to je ovaj na završetku moje karijere kada smo slavili kod Sava Miloševića golom Ostojića", poručio je Saša Ilić.

- Prva dva prekida trebalo je da budem na centru kao obezbeđenje, ali posle prvog prekida sam Slobodanu Uroševiću rekao da se vrati nazad, da idem ja. Otišao sam na skok na centaršut Dače Pantića, poslao loptu i ona je otišla na pravo mesto.

Pobednički niz prekinut je 24. juna 2020. godine na stadionu Čair u Nišu.

Ekipa trenera Miloševića nije uspela da dođe do pobede protiv ekipe Vojvodine nakon serije penala. Regularni deo utakmice završen je rezultatom 2:2, a pogotke za Partizan postigli su Filip Stevanović u 81. i Strahinja Pavlović u 96. minutu.

Rezultat izvođenja jedanaesteraca bio je 4:2 u korist Novosađana, tako da je konačan rezultat bio 6:4.

- Moja poslednja utakmica je bilo to finale Kupa prošle godine, koje smo nesrećno izgubili posle penala. Ostao je veliki žal što se nisam oprostio osvajanjem trofa, ali šta je-tu je. Mislim da momci sada imaju kvalitet, da imaju velike šanse da osvoje Kup, odnosno da ga vrate. Verujem da će to uraditi, imaju jako dobar tim, jako dobro igraju što su i pokazali. Vezali su 17 pobeda za redom, tako da kvalitet imaju. Videćemo i navijaćemo, naravno - istakao je Strahinja Pavlović.


Sedmo uzastopno finale Kupa Srbije crno-beli ove, 2021. godine igraju 25. maja na stadionu Rajko Mitić.

- Sale i ja smo radili zajedno godinu dana. Radi se o jednom velikom profesionalcu i veoma mi je drago zbog uspeha koje niže. Uspeo je da stvori jedan Partizan koji liči na njega. Jedna agresivna ekipa, igra timski, borbeno, brz kontranapad, mislim da su mu to glavne karakteristike. Želim mu sve najbolje u finalu protiv Zvezde. Mislim da će to biti izjednačena utakmica, teška, tvrda, u kojoj će odlučivati mali detalji. Mislim da Partizan može do titule jer ima zaista dobru ekipu i nalazi se u dobrom momentu - zaključio je Miroslav Đukić.

Poruku bivšim saigračima ostavio je Saša Ilić

- Ne idem na stadion, ali gledam svaku utakmicu. U kontaktu sam sa većinom igrača, bodrim ih. Znam da je sad malo težak period za Partizan, ali i iz gorih situacija smo se izvlačili. Za par dana je ta prilika da pobedom protiv večitog rivala na njihovom tereno uzmemo Kup.

- Meni su to ranije pričali kada sam bio igrač, da ih savetujem. Oni već znaju šta donosi utakmica protiv večitog rivala, kako treba da se ponašaju. Jedino što ja mogu da kažem je da budu hladne glave, mirni, stabilni. Jednostavno, derbi je utakmica gde odlučuju detalji, što znači da moraju da budu koncentrisani svih 90 minuta i iskoriste taj neki momenat kojeg će sigurno biti na utakmici i nadam se da ćemo se posle utakmice svi radovati -  zaključuje Ilić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija