• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Z.

05.11.2022

12:44

PARTIZAN JEDINI IZ REGIONA PREŽIVEO! Crno-beli uspešniji od Zvezde, Dinama...

Starsportphoto

Partizan

PARTIZAN JEDINI IZ REGIONA PREŽIVEO! Crno-beli uspešniji od Zvezde, Dinama...

Podeli vest

Crno-beli će igrati u nokaut fazi Lige konferencija, dok su učešće u evrokupovima sa prostora bivše Jugoslavije završili zagrebački Dinamo, Crvena zvezda i Balkani iz lažne države Kosovo

Fudbaleri Partizana jedini su iz Srbije i regiona koji će na proleće igrati u Evropi! Crno-beli su remijem protiv Slovačkog (1:1) obezbedili drugo mesto u D grupi Lige konferencija i plasman u šesnaestinu finala, gde će se sastati sa nekom od ekipa koje su ispale iz Lige Evrope.

Crno-beli će drugi put zaredom prezimiti u trećem po jačini UEFA takmičenju, a s obzirom da su to uspeli u konkurenciji Nice i Kelna, njihov rezultat dodatno dobija na značaju. Pored toga, posle eliminacije zagrebačkog Dinama iz Lige šampiona, kao i Crvene zvezde iz Lige Evrope i Balkanija koji je u Ligi konferencija predstavljao lažnu državu Kosovo, srpski vicešampion ostao je jedini klub iz bivše Jugoslavije na međunarodnoj sceni.

Foto: Starsportphoto

 
Napunili i kasu

Gledajući područje Balkana, pored "parnog valjka", samo će još bugarski Ludogorec i rumunski Kluž nastaviti da se nadmeću u evrokupovima. Zbog toga je kapiten Slobodan Urošević izuzetno zadovoljan.


- Ponosan sam na celu ekipu i stručni štab. To što smo drugi put uzastopno prezimili i pritom ostali jedini klub iz države i regiona u Evropi dovoljno govori kakav smo uspeh napravili. Partizan godinama unazad postiže dobre rezultate i donosi bodove za srpski fudbal, i to svi moraju da cene i poštuju - kaže Urošević za Informer.

 

Turci nam ozbiljno prete na UEFA listi

Što se tiče nacionalnog koeficijenta, crno-beli su protiv Slovačkog doneli 0,500 bodova za konačnih 31,875 na kraju grupnih faza evrokupova. I dalje je Srbija na 11. poziciji, mada nam ozbiljno prete Turci. Oni nam duvaju za vrat, imaju samo 0,775 bodova minusa, ali će njihova četiri kluba na proleće igrati u nokaut sistemu (Fenerbahče, Trabzon, Bašakšehir i Sivas) i imaće idealnu priliku da nas u martu preskoče. Za Srbiju je ipak najvažnije da ne padne ispod 15. mesta, jer je to poslednja pozicija na listi UEFA koja garantuje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2024/25. Podsetimo, prvak Superlige ima zagarantovan plasman u LŠ naredne jeseni ako šampion Evrope ove sezone kroz svoje prvenstvo obezbedi mesto u eliti.

Kada je reč o poretku na rang-listi UEFA, izabranici Gordana Petrića su remijem sa Česima uzeli 2,000 boda. Sada imaju 23,500, što im je donelo i skok na 63. mesto. Ukupno su ove jeseni osvojili čak 8,000 bodova za klupski koeficijent, čime su i oborili sopstveni rekord.


Osim toga, u klupsku kasu stići će i šest miliona evra na ime premija za ostvarene rezultate, pa bi to trebalo dodatno da popravi finansijsku situaciju u Humskoj. Zbog toga svi mirno čekaju žreb koji je zakazan za ponedeljak u Nionu (14.00), a među potencijalnim rivalima su Bode glimt, AEK Larnaka, Ludogorec, Braga, Šerif, Lacio, Karabag i Trabzon.

- Ima tu jako ozbiljnih i teških protivnika, ali i timova koje možemo da priželjkujemo na žrebu. Ni sa kim neće biti lako, to je sigurno. Čim dolaze iz Lige Evrope, jasno je da imaju kvalitet. Nemam neku posebnu želju, koga god da dobijemo, spremićemo se za borbu i pokušati da preskočimo još jednu prepreku u Evropi. Valjda smo protiv Kelna i Nice dokazali da možemo sa svima da se nosimo i da se nikoga ne plašimo - poručuje Urošević.

Rastu očekivanja

Poznato je da će Partizan, bez obzira na ime protivnika, prvu utakmicu šesnaestine finala odigrati 16. februara u gostima, dok će revanš biti sedam dana kasnije u Humskoj. Prošle sezone je u ovoj fazi eliminisana praška Sparta, da bi u osmini finala Fejenord izbacio Beograđane. Iskusni levi bek smatra da sada mogu da odu i korak dalje.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

 



- Svi su se uverili da umemo da igramo ozbiljan, takmičarski fudbal. Pritisak nam nije problem, navikli smo na to i stvarno verujem da možemo daleko da doguramo u ovom takmičenju. Znam da ima i onih koji žale što nismo prvi u grupi, ali to je i stvar našeg mentaliteta. Malo ko je posle žreba verovao da ćemo proći dalje pored Nice i Kelna, ali sad se ta letvica podigla i očekivanja rastu. Mi smo prvi cilj ostvarili, a sve preko toga biće premija - zaključuje Urošević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija