• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2022

16:44

PARTIZAN NE ZABORAVLJA DANAŠNJI DAN! 75 godina od osvajanja prve duple krune!

Partizan

PARTIZAN NE ZABORAVLJA DANAŠNJI DAN! 75 godina od osvajanja prve duple krune!

Podeli vest

Na današnji dan pre 75 godina FK Partizan je osvojio svoj prvi kup tadašnje FNRJ i time je bio i prvi klub koji je osvojio duplu krunu, pošto je pre toga već postao i prvi šampion tadašnje države (13. jula 1947).

Fudbalski kup Jugoslavije (sada Srbije) je najmasovnije takmičenje od svog osnivanja daleke 1947. godine. Njegov pokrovitelj po osnivanju bio je predsednik FNRJ maršal Tito, čiji izaslanici su i dodeljivali veliki srebrni pehar sve do 1991. godine, kada ga je poslednji put, pre raspada stare države, osvojio Hajduk i trajno zadržao u svojim vitrinama. Taj pehar je bio napravljen od čistog srebra visine 47 sm i težine 16,8 kg, a izradio ga je akademski slikar Branko Šotra (on je autor i grba Partizana).

Foto: partizan.rs

Draž kup takmičenja je što se igra na ispadanje i što do skoro nije bilo povlašćenih timova. Međutim, neko pametan se setio da postoje timovi koji po nekom zadatom kriterijumu ne mogu da se sastanu pre polufinala, čime je ubijena draž ovog takmičenja. Naime, dešavalo se prvih godina u kup takmičenjima da se mnogi favoriti sastanu već u prvom kolu, a to su godinama koristili autsajderi, pa su mnogi od njih dolazili do finala, a neki čak i osvajali pehar (Vardar, Varteks, Borac (BL), Sevojno, Zemun, Napredak, Obilić, Smederevo, Spartak, Železnik, Budućnost (Banatski dvor), Borac, Jagodina, Javor, Čukarički…)

Prve godine po osnivanju kupa (1947.) učestvovalo je preko 4000 fudbalera iz 341 kluba. Kao što je napred napomenuto, već u prvom kupu je bilo puno iznenađenja, pa su tako Dinamo i Hajduk ispali već u osmini finala, a C. zvezda u četvrtfinalu od Partizana.

Sastavi finalista

Partizan: Šoštarić, Brozović, Čolić, Palfi, Jovanović, Atanacković, Mihajlović, Bobek, Jezerkić, Radunović i Simonovski. Trener je bio Ilješ Špic.

Naša krila: Popadić, Lazić, Filipović, Grčić, Brnjevarac, Lokošek, Panić, Pečenčić, Zlatković, Damjanović, Borović. Trener je bio Negoslav Radosavljević.

Polufinale i finale je igrano 29. i 30. novembra na sadašnjem stadionu Partizana, tadašnjem stadionu CDJA (stari stadion BSK-a), kako se zvao pre nego je 1949. dobio ime stadion JNA. U prvom polufinalu 29. novembra igrali su Sarajevo i tim vazduhoplovstva Naša krila iz Zemuna, a rezultat je i posle produžetaka od dva puta po 15 minuta bio 0:0, da bi žrebom Naša krila ušla u finale.

U drugom polufinalu istog dana Partizan je pobedio novosadsku Slogu (Vojvodinu) sa 4:0 (Boba Mihajlović 2, Jezerkić i Simonovski).

Finalni meč je igran samo dan kasnije, 30. novembra 1947. pred 10.000 gledalaca, a sudio je Milenko Podubski iz Zagreba. Partizan je meč rešio sa 2:0 u samo tri minuta i pobedio golovima Jezerkića u 20′ i Simonovskog u 23′. Zanimljivo je da su strelci oba gola, Jovan Jezerkić i Kiril Simonovski bili pašenozi tj oženjeni dvema rođenim sestrama.

Do finala Partizan je pobedio Proleter iz Prištine sa 2:0 (1/8 finala), C. Zvezdu 2:1 (1/4 finale) i novosadsku Slogu 4:0 (1/2 finale).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

sa ovakvim timom pored konja Vucelica i debila vazure niti cete ikad vise osvojiti

sledeća vest

Vesti

Vesić podelio sjajne vesti: Radovi na Moravskom koridoru po planu, do kraja godine Trstenik i Vrnjačka banja na mreži auto-puteva! (FOTO)
Društvo

Vesić podelio sjajne vesti: Radovi na Moravskom koridoru po planu, do kraja godine Trstenik i Vrnjačka banja na mreži auto-puteva! (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na izgradnji Moravskog koridora, na deonici od petlje Koševi do sela Medveđa kod Kruševca, gde se uverio da radovi teku po planu, te da će do kraja godine biti završena deonica od Kruševca do Vrnjačke banje, kada će i Banja i Trstenik biti priključeni na mrežu auto-puteva.

14.08.2024

12:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14