• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.04.2023

06:30

OBRADOVIĆ JE NAJVEĆA PREDNOST PARTIZANA! Crno-beli protiv DŽINA Tavaresa jure mesto u KAUNASU!

Starsportphoto

Partizan

OBRADOVIĆ JE NAJVEĆA PREDNOST PARTIZANA! Crno-beli protiv DŽINA Tavaresa jure mesto u KAUNASU!

Podeli vest

Košarkaše Partizana večeras očekuje prvi meč u četvrtfinalnoj seriji Evrolige protiv Real Madrida.

Ostvario je Partizan veliki uspeh plasmanom u četvrtfinale Evrolige, ali izabranici Željka Obradovića nemaju nameru da se zaustave. Crno-beli će se za mesto na završom turniru elitnog takmičenja boriti protiv Real Madrida, a da imaju šansu da ponove uspeh iz 2010. godine i nađu se na fajnal foru u Kaunasu potvrđuje pobeda nad Blankosima od pre nekoliko nedelja. 

Jasno je da crno-bele u Madridu očekuje pakleno težak posao budući da se radi o najtrofejnijem klubu Evrope koji svake godine ima jasan cilj - titulu u Evroligi. Ipak, utisak je da Kraljevski klub dugo nije imao teži zadatak na putu ka zavrnom turniru budući da Partizan igra izvrsno u poslednje vreme, niže pobede i sa pravom se nada (velikom) iznenađenju u četvrtfinalnoj seriji. 

Izvesno je da će najveća prepreka na putu ka pobedi Partizana biti Edi Tavares. Centar Real Madrida jedan je od kandidata za MVP-a regularnog dela sezone i ubedljivo najopasniji igrač Kraljevskog kluba. Džin sa Zelenortskih ostrva važi za izuzetnog defanzivca, ali i momka koji napadački može da zada velike probleme svakom rivalu. Tavares je ove takmičarske godine odigrao sve utakmice (34) u Evroligi, prosečno je beležio 10,3 poena, 6,5 skokova i 2,3 blokade. Ipak, zanimljivo je da je jednu od najslabijih ovosezonskih partija pružio baš protiv crno-belih u Beogradu kada je upisao samo sedam koševa uz četiri skoka. 

Foto: Starsportphoto

Naravno, najzaslužniji za to bili su Alen Smailagić i Matijas Lesor koji su se smenjivali u odbrani protiv Valtera Tavaresa, a rezultat njihovog rada je jasan. Vredi napomenuti da je centar Reala tada na parketu proveo sa 21 minut, što je manje od njegove prosečne minutaže budući da igra 24 minuta u proseku.

Ipak, makar po statistici, Valter Tavares nije najproduktivniji košarkaš Reala ove sezone budući da je nešto bolji indeks korisnosti ima Džanan Musa. Reprezentativac Bosne i Hercegovine će uz snažnog centra, Gabrijela Deka i Geršona Jabuselea biti najveća pretnja po koš Partizana, ali ne treba zaboraviti da Ćus Mateo na raspolaganju ima i Marija Hezonju, Serhia Ljulja, Rudija Fernandeza, Alberta Abadea, Adama Hangu, Ćaća Rodrigeza i Najdžela Vilijams-Gosa. 

Kada govorimo o timskom učinku jasno je da nas očekuje dve napadački ortijentisane ekipe. To nam potvrđuju i ovosezonski mečevi u elitnom takmičenju budući da je u Madridu Real slavio sa 105:97, u Beogradu su bolji bili crno+beli - 104:90.  Partizan prosečno ubacuje 85,2 poena svojim rivalima, dok je Real Madrid na 85,6 poena prosečno. Evidentno je da će skok biti od velikog značaja, kako večeras, tako i u čitavoj seriji, a tu je prednost na strani Kraljevskog kluba. Naravno, zahvaljujući Tavaresu pa tako Real Madrid beleži 36,7 skokova naspram 30 na strani crno-belih. 

Istina je da statistika može da nam otkrije mnogo toga, ali je činjenica da kroz brojke teško može da se predstavi sva prednost koju u četvrtfinalnu seriju donosi Željko Obradović. Trener Partizana biće glavni "plus" crno-beli protiv Real Madrida budući da naspram sebe ima "golobradog" Ćusa Matea koji je šansu da predvodi Kraljevski klub dobio nakon odlaska Pabla Lasa u finišu prošle sezone. 

Foto: Printscreen You Tube

Nije Ćus Mateo oduševio navijače, naprotiv, mnogi veruju da Real može i mora daleko bolje od onoga što pokazuje pod trenerskom palicom španskog stručnjaka, a da Blankosi imaju mana pokazala je Barselona u nedvanom El Klasiku. Tada je četa Šarasa Jasikevičijusa pregazila svog najvećeg rivala i pokazala kako crno-beli mogu protiv Madriđana. 

Ipak, kada smo se već toliko bavili brojkama treba pomenuti i činjenicu da Željko Obradović tokom svoje 32 godine duge trenerske karijere ima samo jedan poraz u četvrtfinalnim serijama Evrolige! Trener Partizana je svoj trenerski put počeo davne 1991. godine kada je u svojoj prvoj sezoni napravio čudo sa crno-belima i klubu iz Humske doneo evropsku titulu. Dominaciju u Evropi prekinula je Taukeramika (današnja Baskonija) 2006. godine kada je Obradović predvodio Panatinaikos. 

Sa druge strane, Ćus Mateo nema nikakvo iskustvo igranja četvrtfinala Evrolige, a dueli sa Partizanom biće mu "vatreno krštenje". 

Za kraj, vredi napomenuti da su brojke jedno, a realnost drugo. Da će Partizanu biti potrebno više od toga da odbrani Valtera Tavaresa ako želi u Kaunas. A želi! Zbog toga, pred crno-belima je vraški težak, ali ne nemoguć zadatak da u Madridu napravi "brejk" koji bi materijalizovali pred svojim navijačima u Areni! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove
Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

06.10.2024

13:05

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija