• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

02.06.2023

13:06

IMA NEKA TAJNA VEZA: Omiljeni Fiorentinin butik zove se Partizan

EPAIMAGES

Partizan

IMA NEKA TAJNA VEZA: Omiljeni Fiorentinin butik zove se Partizan

Podeli vest

Ukoliko se ostvari transfer Sameda Baždara u Fiorentinu, on će biti sedmi fudbaler crno-belih koji je direktno otišao u klub iz Firence. Veza dva kluba uspostavljena je davne 2007. godine i tada je put "viole" krenuo Nikola Gulan. Za njim su kasnije otišli Adem Ljajić, Matija Nastasić, Stevan Jovetić, Nikola Milenković i Dušan Vlahović.

NIKOLA GULAN

Foto: EPAIMAGES

 

Gulanov talenat primećen je još dok je bio maltene klinac. Čim je postao punoletan Fiorentina ga je kupila za 2,8 miliona evra. S obzirom da je bio dete, cifra je bila više nego primamljiva klubu iz Humske. Međutim, defanzivni vezista nije mogao u tom trenutku da odgovori zahtevima Fiorentine i odigrao je samo devet utakmica. Prebačen je u Primaveru, gde je odigrao 18 mečeva.  Posle toga vreme je provodio po pozajmicama, a 2012. godine konačno je napustio klub i prešao u Modenu.

ADEM LJAJIĆ

Foto: EPAIMAGES

 

Za razliku od njega, transfer Adema Ljajića u klub iz Fiorence spada među jače transfere crno-belih do današnjeg dana. I on je Humsku napustio sa 19 godina, a Partizan je inkasirao 6,8 miliona evra. Krilni napadač lepo se snašao u italijanskom fudbalu i vrlo brzo se izborio za šansu. U Fiorentini je proveo tri i po godine i za to vreme odigrao je 88 utakmica, dao 16 golova uz 14 asistencija. Klub je promenio 2012. godine kada je otišao u Romu za 12 miliona evra.

MATIJA NASTASIĆ

Foto: EPAIMAGES

Štoper Matija Nastasić jedan je od onih koji su činili srpsku koloniju u Fiorentini. On je prošao mlađe kategorije Partizana i jedva da je i stigao do prvog tima, kada su ga iz "viole" uočili. Godine 2011. otišao je za 2.5 miliona evra i u Fiorentini ostao samo godinu dana. Međutim, odlično se pokazao, odigrao 36 mečeva i privukao pažnju velikih evropskih klubova. Za njegov potpis platio je Mančester siti 15,2 miliona evra u avgustu 2012 godine.

STEVAN JOVETIĆ

Foto: EPAIMAGES

Shvatila je Fiorentina da može odlično da zaradi na deci iz Partizana, koja jedva da su osetila čar igranja seniorskog fudbala. Jedan od onih koji je privukao rukovodstvo "viole" bio je napadač Stevan Jovetić. Crnogorski reprezentativac stigao je iz podgoričke Budućnosti u mlađe kategorije Partizana, gde je i naučio da igra fudbal. Odmah se videlo da se od njega mnogo očekuje i svi su mu predviđali blistavu karijeru. Sa 19 godina prešao je u Fiorentinu za ogromnih osam miliona evra. Tamo se lepo snašao i za pet godina odigrao je 134 utakmice i dao 40 golova uz 21 asistenciju. Pet godina kasnije i on je, kao i Nastasić, prešao u Mančester siti za 26 miliona evra. 

NIKOLA MILENKOVIĆ

Foto: EPAIMAGES

Napravlejna je pauza do 2017. godine, kada je Fiorentina opet odlučila da kupuje u Partizanu. Ista matrica, isti princip kupovine - opet mlad igrač koji jedva da je obukao dres Partizana i dobio koji minut u prvom timu. Na meti je bio štoper Nikola Milenković. Posle samo jedne sezone u Humskoj prešao je u Firencu za 5,5 miliona evra. Jedan je glavnih igračla u timu i do sada je odigrao 213 utakmica i dao 17 golova. Ima ugovor još četiri godine.

DUŠAN VLAHOVIĆ

Foto: EPAIMAGES

Najveća fudbalska zvezda koju je do sada Fiorentina uzela iz Partizana je napadač Dušan Vlahović. I on je prešao u redove "viole" čim je napunio 18 godina. Predviđala mu se svetla budućnost, pa deluje malo cifra od 3,2 miliona, koliko je Partizan tada zaradio. Mladi napadač eksplodirao je u Firenci i za tri i po sezone na 108 utakmica dao 49 golova uz osam asistencija. Pitanje je bilo ko će se od vrhunskih klubova izboriti za njega. U redu su Stajali Pariz Sen Žermen, Mančester junajted, Real Madrid i mnogi drugi. On je izabrao Juventus, a Fiorentina je zaradila 81,6 miliona evra. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija