• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.01.2024

06:40

Na današnji dan: Partizan srušio prvaka Evrope i zakoračio u top 16

Starsportphoto

Partizan

Na današnji dan: Partizan srušio prvaka Evrope i zakoračio u top 16

Podeli vest

Na današnji dan 14. januara 2009. godine košarkaši Partizana izborili su plasman među 16 najboljih u Evroligi.

Crno-beli su pre 15 godina u gostima srušili tada aktuelnog prvaka Evrope moskovski CSKA sa 66:63 u poslednjem kolu grupne faze takmičenja i tako obezbedili prolaz u top 16.

"Parni valjak" tada je sa klupe predvodio Duško Vujošević, po čijom palicom je ekipa i treću uzastopnu godinu uspela da se plasira među 16 najboljih timova Evrope. 

 

Ujedno, to je bio istorijski trijumf Partizana, pošto su prvi put nadigrali "armejce" na njihovom terenu. 

Foto: Starsportphoto

 

Dres crno-belih tada su nosili Novica Veličković, Jan Veseli, Milenko Tepić, Strahinja Rašović, Stefon Lazme, Uroš Tripković, Slavko Vraneš i drugi. S druge strane, atkeutlnog šamiona Evrope predvodili su Nikos Zizis, Ramuans Šiškauskas, Erazem Lorbek, Džej-Er Holden, Aleksej Šved, Viktor Krijapa i Zoran Planinić.

Ekipi iz Humske nije bio neophodan trijumfa nad ruskim velikanom, jer su i dalje mogli u slučaju poraza, naravno pod uslovom da se i rezultati iz drugih mečeva poklope. Ipak, crno-beli te večeri nisu želeli da zavise od drugih, već su sami hteli da reše svoju sudbinu. 

Foto: Starsportphoto

 

Partizan je dobro otvorio meč u Moskvi i na krilima Vraneša poveo sa 15:7. Ubrzo su se probudili i "armejci" i serijom poena vratili u igri, pa je nastavak obeležio egal i mali broj poena, što govori i podatak da su crno-beli na poluvreme otišli sa vođstvom od 32:29.

Drugo poluvreme donelo je rezultatsku klackalicu, a "parni valjak je u samo dva navrata gubio konce, ali je i tada uspeo da se vrati u igru. Prvo je u završnici treće četvrtine dozvolio CSKA serijom od 9:0, kojom su domaći pobegli na plus osam (45:37). Uzvratio je istom merom Partizan i početkom poslednje deonice trojkama Rašića i Božića stekao četiri poena viška. 

Neizvesnost je potrajala do kraja, u poslednji minut crno-beli su ušli sa pet poena prednosti. Ipak, CSKA je sa linije slobodnih bacanja prišao na samo pola koša razlike na 12 sekundi do kraja. Beograđani su imali poslednji napad, ali su domaćini na četiri sekunde pre kraja faulirali Rašića, koji je "hladnokrvno" pogodio oba slobodna bacanja i overio trijumf Partizana. 

Najefikasniji u crno-belima bili su Tepić i Rašić sa po 13 poena, Stefon Lazmi ubacio je 11, dok je kod Rusa najefikasniji bio Lorbek sa 23 koša.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija