• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

30.09.2024

16:30

Komemoracija povodom smrti Marka Valoka u četvrtak u Humskoj!

FK Partizan

Partizan

Komemoracija povodom smrti Marka Valoka u četvrtak u Humskoj!

Podeli vest

Komemoracija povodom smrti nekadašnjeg fudbalera i trenera Partizana Marka Valoka, održaće se u četvrtak u 11 časova u prostorijama Fudbalskog kluba u Humskoj.

Kako se navodi na sajtu srpskog vicešampiona, sahrana će biti održana od 15 časova na Zemunskom groblju u Beogradu.

Foto: FK Partizan

Marko Valok

Više od dvanaest godina proveo je u klubu iz Humske, odigrao 470 utakmica (od čega 169 u prvenstvu) uz postignutih 411 golova (90 prvenstvenih), što ga stavlja na drugo meste večne liste strelaca Partizana, odmah iza Stjepana Bobeka (425 golova). 

Pored fantastične fudbalske karijere, njegova životna priča prepuna je interesantnih anegdota po kojima bi mogao biti snimljen i film. Još pre nego što je bio rođen, njegovi roditelji su sredinom dvadesetih godina prošlog veka otišli u Brazil u potrazi za boljim životom. Nekoliko godina kasnije odlučili su da se vrate u Beograd, međutim njegov stariji brat Josip se zaljubio u jednu Brazilku i ostao je da živi u Južnoj Americi.

Pre nego što je navukao kopačke i postao jedan od najboljih strelaca u istoriji kluba iz Humske, Valok je kao 17-godišnjak učestvovao u borbama na Sremskom frontu, a po završetku Drugog svetskog rata najpre je želeo da postane vojni pilot. Tek nakon što je odbijen na prijemnom ispitu u Vazduhoplovnoj školi u Zemunu (za šta je mnogo godina kasnije saznao da je odbijen upravo na zahtev ljudi iz Partizana) na poziv čuvenog trenera Ilješa Špica, obukao je crno-beli dres.

On me je najviše naučio o fudbalu, kao i mnoge stvari o životu. Govorio mi je da posle treninga ne treba da me bole noge već glava, jer se fudbal prvenstveno igra glavom pošto mora stalno unapred da se razmišlja šta ćeš sa loptom - rekao je Valok jednom prilikom čemu ga je sve naučio legendarni stručnjak.

Član Partizana bio je od 1947. do 1959. godine - sa klubom iz Humske bio je šampion Jugoslavije, osvajač Kupa maršala Tita i najbolji strelac domaće lige 1950. godine. Najbolji je strelac u istoriji "večitih derbija" sa 13 postignutih pogodaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!
Kultura

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!

Tokom vikenda je u Plavoj dvorani Sava Centra uspešno održan dugoočekivani magijski spektakl C'est La Magie koji je sve prisutne očarao brilijantno osmišljenim iluzijama i trikovima koje su za beogradsku publiku izveli najbolji iluzionisti sveta - Darsi Ouk, Džejms Mor, Ju Ho Džin i Enzo Vejn na čelu sa Luisom de Matosom - u ulozi reditelja ove jedinstvene svetske senzacije za sve uzraste!

30.09.2024

12:22

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija